Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2022 11:47

Ψήφιση του «Περί Οδικής Ασφάλειας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022» για συμπερίληψη επικοινωνιακών μηνυμάτων για την οδική ασφάλεια σε διαφημίσεις που αφορούν αλκοόλ και οχήματα

Ο Νόμος περί Οδικής Ασφάλειας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) του 2022 ψηφίστηκε από την Oλομέλεια της Βουλής. Το τροποποιητικό νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την οδική ασφάλεια.

Με Νόμο πλέον θα είναι υποχρεωτική η συμπερίληψη επικοινωνιακών μηνυμάτων  για θέματα οδικής ασφάλειας σε διαφημίσεις που έχουν σχέση με την αγορά οχημάτων και την κατανάλωση αλκοόλ. Τα μηνύματα αυτά θα καθορίζονται με διάταγμα από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο οποίο θα προβλέπονται οι απαιτήσεις και οι σχετικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον τροποποιητικό νομοσχέδιο ο Υπουργός δύναται, με διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να καθορίσει απαιτήσεις για σκοπούς βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, με τη συμπερίληψη επικοινωνιακών μηνυμάτων σε διαφημίσεις προώθησης αγοράς οχημάτων ή διαφημίσεις που αφορούν στην κατανάλωση αλκοόλ ή να καθορίσει άλλους τρόπους ένταξης αυτού του είδους επικοινωνιακών μηνυμάτων σε διαφημίσεις για την αγορά οχημάτων ή διαφημίσεις που αφορούν  στην κατανάλωση αλκοόλ.

Την υποχρέωση για συμπερίληψη των μηνυμάτων έχει, με βάση τον Νόμο, το πρόσωπο εκ μέρους του οποίου γίνεται η προώθηση του προϊόντος.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών, δράσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων που το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων έχει  προωθήσει για την οδική ασφάλεια, όπως η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ο θεσμός των πρεσβευτών οδικής ασφάλειας, τα σχέδια επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού μοτοσικλετιστών (αερόσακος μοτοσικλετιστή), τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για την οδική ασφάλεια, την προώθηση του τεχνικού ελέγχου για μοτοσικλέτες, το σχέδιο επιχορήγησης παιδικών καθισμάτων για λεωφορεία, την ψήφιση του νόμου για τα ηλεκτρικά σκουτεράκια, και την ολοκλήρωση σχετικών νομοσχεδίων για τις σχολές και τους εκπαιδευτές οδηγών, αλλά και των κανονισμών για  υποχρεωτική καταγραφή και δήλωση στο ιστορικό κάθε οχήματος των ζημιών από οδικές συγκρούσεις.

Το Υπουργείο έχει επίσης καταθέσει στη Βουλή από τον Φεβρουάριο του 2022 τις  τροποποιήσεις  στον Περί Άδειας Οδήγησης Νόμο, μέσω των οποίων ρυθμίζεται η οδήγηση στο οδικό δίκτυο με τρόπο ώστε οι εκπαιδευόμενοι, όλων των κατηγοριών μοτοποδηλάτου και μοτοσικλέτας να μπορούν να εκπαιδεύονται στο οδικό δίκτυο, νοουμένου ότι συνοδεύονται και βρίσκονται υπό την άμεση επιτήρηση αδειούχου εκπαιδευτή οδηγών. Επίσης, ρυθμίζεται ότι οι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσικλέτας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους (όπως π.χ. διανομή φαγητού ή εγγράφων) πρέπει, πέραν του προστατευτικού κράνους, να φέρουν και επιπρόσθετο προστατευτικό εξοπλισμό όπως τον αερόσακο για μοτοσικλετιστή.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος χαιρέτισε την ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου αναφέροντας ότι «Έχουμε πλέον στη διάθεση μας ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο θα αξιοποιήσουμε για προώθηση, προβολή και ενημέρωση θεμάτων οδικής ασφάλειας. Πλέον σε κάθε διαφήμιση, τηλεοπτική, ραδιοφωνική, ψηφιακή, έντυπη ή άλλη, που έχει σχέση με την αγορά οχημάτων και την κατανάλωση αλκοόλ, υποχρεωτικά θα περιλαμβάνεται και σχετικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό πολλαπλασιάζουμε με γεωμετρική πρόοδο την προβολή μας για την οδική ασφάλεια. Μέσα στον Ιανουάριο θα εκδοθεί το πρώτο διάταγμα αφού προηγηθεί και σχετική διαβούλευση τον Δεκέμβριο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνο Μιουσιούττα και τα μέλη της για τη συνεργασία και την προώθηση του νομοσχεδίου.».

(ΘΓ/ΜΧ)