Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2022 09:14

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για την έναρξη της Εβδομάδας του Δέντρου, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στην όμορφη αυτή εκδήλωση, που διοργανώνουν το Τμήμα Δασών και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, σε συνεργασία με το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου, και που σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη της Εβδομάδας του Δέντρου για το 2022. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, για άλλη μια χρονιά, η εναρκτήρια αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται μέσα σε σχολική μονάδα, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, τη σημασία της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ουσιαστικής εμπλοκής της νέας γενιάς στην προστασία των δέντρων, των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Εκδηλώσεις για τα δέντρα άρχισαν να διοργανώνονται στη χώρα μας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ από το 1920 μια μικρή ομάδα δασικών υπαλλήλων επιχείρησε να καθιερώσει μια ετήσια γιορτή, με στόχους την καλλιέργεια της αγάπης προς τα δέντρα, την ανάδειξη του πολυσήμαντου ρόλου τους στη ζωή μας και την υπενθύμιση της υποχρέωσης μας για προστασία και επέκταση των δασών. Το εγχείρημα πέτυχε, αφού η Γιορτή του Δέντρου έγινε στη συνέχεια θεσμός και αγκαλιάστηκε από το σύνολο της κοινωνίας.

Τα δέντρα, και κατ’ επέκταση τα δάση, επιτελούν σημαντικές περιβαλλοντικές λειτουργίες που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στην οικολογική σταθερότητα του πλανήτη μας.Στην εποχή μας, η συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικιλότητας, είναι καθοριστική. Σημαντική είναι και η συνεισφορά τους στην κοινωνική πρόοδο και στην οικονομική ανάπτυξη, αφού προσφέρουν εργασία και εισόδημα, ενώ παράγουν ποικιλία προϊόντων που αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Δυστυχώς, οι αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η ρύπανση, ασκούν πίεση στα δάση και στο φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα, τη σημαντική απώλεια δασικών εκτάσεων.

Στο νησί μας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια αρχή, διαχειρίζονται τα κυπριακά δάση στη βάση της αρχής της αειφορίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Για τον σκοπό αυτό, και ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις, θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα την αποτελεσματική προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, από όλους τους παράγοντες που συνιστούν απειλή. Ταυτόχρονα, προωθούμε δράσεις για τη βελτίωση των χώρων πρασίνου, για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των αναψυχικών λειτουργιών του δάσους και για τη στήριξη των παραδασόβιων περιοχών.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, εκπονήσαμε και υλοποιούμε, με εκτιμώμενο τελικό κόστος τα 44 εκατομμύρια ευρώ, το Σχέδιο Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, μιας περιοχής με μεγάλη εθνική και περιφερειακή σημασία. Το Σχέδιο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του και περιλαμβάνει σαράντα και πλέον δράσεις διατήρησης και προστασίας της φύσης, που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρω την κήρυξη οικολογικά ευαίσθητων περιοχών ως «Μικροαποθεμάτων» για πρόσθετη προστασία τους, την αποκοπή προσβάσεων για προστασία των οικοτόπων, τον καθορισμό σημείων και περιοχών ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων, την ετοιμασία πληροφοριακού υλικού για τους επισκέπτες, την πρόσληψη παρκοφυλάκων, την κατασκευή κόμβων διαχείρισης του Πάρκου και τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου.

Πέραν του Σχεδίου μας για τον Ακάμα, και αναγνωρίζοντας τη γενικότερη και καθοριστική συμβολή των δέντρων στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσα από τη δέσμευση ατμοσφαιρικού άνθρακα με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, το Υπουργείο μας έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων, με στόχο την προστασία και ανάπτυξη των δασών και την ενθάρρυνση των δενδροφυτεύσεων. Μέσω του προγράμματος δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα»,το Τμήμα Δασών παραχώρησε για τη φυτευτική περίοδο 2021-2022, τριάντα μία χιλιάδες δενδρύλλια σε 257 δικαιούχους φορείς. Μάλιστα, με βάση πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δωρεάν ετήσια παραχώρηση δενδρυλλίων, από τη φετινή φυτευτική περίοδο θα μπορούν να επωφελούνται όχι μόνο οι δικαιούχοι οργανωμένοι φορείς, αλλά και όλοι οι πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύονται από το Τμήμα Δασών συγκεκριμένο αριθμό δενδρυλλίων για φύτευση εντός της περιουσίας τους. Ο συνολικός αριθμός δενδρυλλίων που θα διατεθούν κατά τη φετινή περίοδο είτε σε οργανωμένους φορείς είτε σε μεμονωμένους πολίτες, αναμένεται να φτάσει στις 100 χιλιάδες.

Βέβαια, όσα έχω αναφέρει προηγουμένως, θα αποδειχθούν δράσεις χωρίς αντίκρισμα εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα δέντρα και τα δάση μας από τον μεγαλύτερο εχθρό τους, την πυρκαγιά. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Υπουργείο. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Τμήμα Δασών λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την πρόληψη όσο και για τη γρήγορη καταστολή των πυρκαγιών. Για την αντιπυρική περίοδο που μόλις έχει παρέλθει, και παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τα αποτελέσματα κρίνονται ως εξαιρετικά, αφού η συνολική αποτίμηση καταδεικνύει ότι το 2022 ήταν ιστορικά η καλύτερη χρονιά από πλευράς διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Αυτό επιβεβαιώνεται με στοιχεία, αφού η καμένη έκταση κρατικού δάσους ήταν η μικρότερη από το 1960, μόλις 0,4 εκτάρια, η καμένη δασική έκταση ήταν η μικρότερη της εικοσαετίας, μόλις 30 εκτάρια, όπως και η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά, μόλις μισό εκτάριο, και η έκταση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς του έτους, μόλις 3,6 εκτάρια.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν τυχαία και οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στην περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Τμήματος Δασών, καθώς και στην ενίσχυση του συστήματος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την αμέριστη αναγνώριση και εκτίμηση μου, για το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε τόσο από το προσωπικό του Τμήματος Δασών όσο και των άλλων εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία κρατικών υπηρεσιών και φορέων, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά, ακούραστα, συντονισμένα και πάντοτε με υπευθυνότητα, υπερβάλλοντα ζήλο και πάνω από όλα με επαγγελματισμό.

Η Κυβέρνηση, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μάστιγα των δασικών πυρκαγιών, και παρά τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις που έπρεπε να διαχειριστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας της, προχώρησε σταδιακά στην πλήρωση όλων σχεδόν των κενών θέσεων που εκκρεμούσαν στο Τμήμα Δασών. Παράλληλα, προχώρησε στην ενίσχυση και στον εκσυγχρονισμό τόσο του επίγειου όσο και του εναέριου πυροσβεστικού στόλου του Τμήματος, αφού μέσα στο 2022 έχουν παραληφθεί καινούρια οχήματα, ενώ για πρώτη φορά, στο έργο της πυρόσβεσης, συνέδραμαν φέτος 5 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι τα δέντρα και τα δάση του νησιού μας αποτελούν εθνική κληρονομιά και ότι έχουμε ευθύνη να τα προστατέψουμε, να τα επεκτείνουμε και να τα παραδώσουμε, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, στις επόμενες γενιές. Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια όλων μας για ουσιαστική καλλιέργεια της αγάπης προς το δέντρο θα στεφθεί με επιτυχία. Θέλω να συγχαρώ θερμά, τόσο το Τμήμα Δασών και τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου όσο και τη Διεύθυνση, το προσωπικό και τους μαθητές του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο όλων και καλή πρόοδο στους μαθητές μας.

(ΝΓ/ΣΧ)