Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2022 11:57

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027

 

Σας καλωσορίζω στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας  2021-2027, που παρουσιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σχεδιασμό για περαιτέρω ανάπτυξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Αποτελεί, επίσης, το μέσο για να αξιοποιήσουμε αειφορικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα, μέσω μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας στρατηγικής.

Το Πρόγραμμα ετοιμάστηκε μέσα από δημόσια διαβούλευση με όλους τους κοινωνικοοικονομικούς εταίρους, σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο, με πρωτοφανείς προκλήσεις και δυσκολίες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη διαμόρφωση του Προγράμματος έχει ληφθεί υπόψη η ανάγκη για αντιμετώπιση τόσο των επιπτώσεων των διαδοχικών αυτών κρίσεων όσο και των διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου. Παράλληλα, το Πρόγραμμα έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με το αναπτυξιακό μοντέλο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Ο προϋπολογισμός του νέου Προγράμματος ανέρχεται συνολικά στα 54.7 εκ. ευρώ, με τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι της τάξης των 38,5 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 70% του προϋπολογισμού.

Μέσω του Προγράμματος θα προκηρυχθούν σχέδια χορηγιών για δράσεις προώθησης της γαλάζιας οικονομίας, μετάβασης σε βιώσιμη αλιεία και βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, μείωσης των εκπομπών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου, προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, βελτίωσης των συνθηκών υγείας, ασφάλειας και εργασίας στα αλιευτικά σκάφη, προώθησης της κοινωνικοοικονομικής ελκυστικότητας του επαγγέλματος των αλιέων, παροχής ποιοτικών και υγιεινών θαλασσινών προϊόντων στους καταναλωτές, εκσυγχρονισμού των αλιευτικών καταφυγίων και στήριξης των παράκτιων κοινοτήτων.

Τα σχέδια προνοούν, επίσης, την επιχορήγηση δράσεων για αντιμετώπιση κρίσεων και απρόβλεπτων περιστατικών που διαταράζουν την αγορά. Ήδη, έχει υλοποιηθεί σχέδιο χορηγιών για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων των πολυδύναμων σκαφών λόγω της υγειονομικής κρίσης, ενώ έχει αρχίσει η εφαρμογή σχεδίου χορηγιών για άμβλυνση των επιπτώσεων από την αιφνίδια αύξηση των τιμών βασικών συντελεστών παραγωγής, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ως προς το θαλάσσιο περιβάλλον, το Πρόγραμμα υποστηρίζει τους στόχους της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και υιοθετεί τις πρόνοιες της Οδηγίας Πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις για ορθολογική διαχείριση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, για παρακολούθηση των παράκτιων οικοτόπων και ειδών και για προώθηση της επιστημονικής γνώσης σε θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα. Παράλληλα, παρέχει στήριξη για την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές NATURA 2000 και τις περιοχές τεχνητών υφάλων.

Κατά τη νέα περίοδο του Προγράμματος θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση για τη συλλογή δεδομένων παρακολούθησης της κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών αποθεμάτων, καθώς και για περαιτέρω ενδυνάμωση και στελέχωση του τομέα ελέγχου της αλιείας και επιτήρησης των προστατευόμενων περιοχών.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μετάβαση του κλάδου, έχει ήδη προχωρήσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος, η δημιουργία του ενοποιημένου ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Με την ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, η διόρθωση των όποιων στρεβλώσεων παρατηρούνται κατά τη λειτουργία του Τμήματος και η περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Προτού καταλήξω, και επειδή οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια, θα ήθελα να σημειώσω με έμφαση ότι, μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος αναμένεται να επωφεληθούν πέραν των 700, μικρομεσαίων κυρίως, επιχειρήσεων, να αυξηθούν κατά 10% περίπου οι θέσεις εργασίας και κατά 5% ο αριθμός των επιχειρήσεων, και να επωφεληθούν, άμεσα, 2500 περίπου συμπολίτες μας.

Επιθυμώ, για άλλη μια φορά, να εκφράσω τη βεβαιότητά μου για την επιτυχή υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-27. Ενός Προγράμματος που κρίθηκε από όλες τις απόψεις ως άρτιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου εγκρίθηκε χωρίς καθυστερήσεις από αυτήν, και που θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας στον τόπο μας. 

(ΕΠ/ΣΧ)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα