Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2022 20:13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών

«Θέλω να σας καλωσορίσω με τα θερμότερα των αισθημάτων. Η ευγνωμοσύνη της Πολιτείας, αλλά και του ιδίου προσωπικά δεν είναι παρά το ελάχιστο δείγμα χρέους προς το κίνημα εθελοντισμού που τιμά πρώτιστα εσάς και την ίδια ώρα και την πατρίδα μας ιδιαίτερα.

Αναμφίβολα, η ανάδειξη και η εμπέδωση της αξίας του εθελοντισμού από τους πολίτες, υπήρξε καταλυτικής σημασίας όσον αφορά την αντιμετώπιση ποικίλου είδους προβλημάτων και προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι τοπικές κοινωνίες.

Το 1973, μια ομάδα ατόμων με ειλικρινή συναισθήματα αγάπης προς τον συνάνθρωπο και με πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, διερμηνεύοντας την ανάγκη για συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και για υπεύθυνη συνεργασία με το κράτος στη διαμόρφωση και εφαρμογή της κοινωνικής του πολιτικής, προχώρησαν στη σύσταση του Παγκύπριου Συμβούλιου Ευημερίας.

Είναι αρκούντως ενδεικτικό της σημασίας της ίδρυσης του Συμβουλίου να σημειώσω τη συντονισμένη δράση που ανάπτυξαν οι εθελοντές μετά τις τραγικές μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974.

Έκτοτε, η Διοίκηση και τα μέλη του, διακρινόμενα από τις αξίες της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού, βρέθηκαν και πάλι σε περιόδους κρίσεων και δοκιμασίας για τον τόπο μας στην πρώτη γραμμή.

Την ίδια στιγμή, μέσα από τις εισηγήσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν, έθεσαν τη δική τους σφραγίδα σχετικά με την οργανωμένη δράση και αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού στην πατρίδα μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο έχουν ενταχθεί πέραν των 420 Οργανώσεων, με 2.100 μέλη Διοικητικών Οργανισμών και δεκάδων χιλιάδων εθελοντών, αναπτύσσοντας πέραν των 300 δράσεων και εκστρατειών, όπως, μεταξύ άλλων, για:

→ Τη στήριξη ευπαθών ομάδων, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και κάθε μορφή διάκρισης και ανισότητας, επ’ ωφελεία χιλιάδων συμπατριωτών μας.

→ Τη στήριξη συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως μεταξύ άλλων μέσω και του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, το οποίο έχει επιτύχει το πρώτο σε αναλογία πληθυσμού ανά την υφήλιο, Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών.

→ Την παροχή βοήθειας για αντιμετώπιση απρόβλεπτων ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ενδεικτικά πως το 2018 συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και απεστάλησαν 48 κιβώτια ανθρωπιστικής βοήθειας για στήριξη των πυρόπληκτων Αττικής, το 2020 μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό απεστάλησαν πέραν των 300 κιβωτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, το 2021 συγκεντρώθηκε το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ για τη στήριξη των πυρόπληκτων των περιοχών Λάρνακας και Λεμεσού, ενώ χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών απεστάλησαν στην Ουκρανία 220 τόνοι επισιτιστικής βοήθειας, υλικό πολιτικής προστασίας, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, αξίας πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

→ Επιπλέον, επενδύοντας στη συστηματική ανάπτυξη του έμμισθου προσωπικού, των στελεχών των διοικητικών συμβουλίων και των εθελοντών από το 2002 μέχρι σήμερα πραγματοποίησε πέραν των 225 σεμιναρίων κατάρτισης στα οποία έτυχαν εκπαίδευσης πέραν των 3,380 ατόμων. 

→ Την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος.

→ Την Κοινοτική Εργασία που στοχεύει στην κοινωνική αποκατάσταση και ενσωμάτωση των αδικοπραγούντων στην κοινωνία, ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων. Σε αυτό το πλαίσιο επιτηρήθηκαν πέραν των 5,395 κηδεμονευομένων ανά το παγκύπριο.

Δράσεις που είναι και ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού είχε αναπτύξει με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική εξουσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κάθε οργανωμένο φορέα της κοινωνίας.

Τα ελάχιστα που έχω αναφέρει καταδεικνύουν με τον πλέον σαφέστατο τρόπο γιατί το Συμβούλιο αναγνωρίζεται ως στρατηγικός συνεργάτης της Πολιτείας όσον αφορά τη στοχευμένη πολιτική που υιοθετεί για τον εθελοντισμό και το εθελοντικό κίνημα στον τόπο μας.

Μια πολιτική, η οποία με τη συμβολή, την εμπειρία και τη γνώση όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων, θέτει στο επίκεντρό της την αναβάθμιση και ενίσχυση της δραστηριότητας των εθελοντών.

Και είναι με ιδιαίτερη υπερηφάνεια που σημειώνω ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδίασε και εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού.

Είναι για αυτό που μέρος των γραπτών εισηγήσεων που καταθέτουμε όσον αφορά τα εν λόγω θέματα υιοθετούνται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις, προσπαθούμε στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, αλλά και στην υιοθέτηση πολιτικών, να ανταποδώσουμε όσα οφείλουμε στους οργανωμένους φορείς εθελοντισμού.

Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι:

  • Παρέχουμε σταθερή οικονομική στήριξη προς το Παγκύπριο και τα Επαρχιακά Συντονιστικά Συμβούλια Εθελοντισμού, με τη συνολική χορηγία την τελευταία δεκαετία να ανέρχεται σε πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ.
  • Θεσμοθετήθηκαν οι Δημόσιες Διαβουλεύσεις, δίνοντας λόγο και ρόλο στους πολίτες.
  • Εφαρμόστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και οικονομική διαφάνεια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
  • Έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τρία σχετικά έγραφα πολιτικής: Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των «Δικαιωμάτων και ευθυνών των Εθελοντών», Η «Χάρτα του Ενεργού Πολίτη» και το «Έγγραφο πολιτικής της Κοινωνίας των πολιτών». Σε αυτά, και σε πολλά άλλα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο Επίτροπος του Πολίτη και θερμά τον ευχαριστώ.
  • Εφαρμόστηκε δομημένη επαφή του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού με Υπουργεία και Κυβερνητικές Υπηρεσίες μέσω της υπογραφής Μνημονίων Συνεργασίας.
  • Δημιουργήσαμε το «Σπίτι του Εθελοντή», το οποίο φιλοξενεί σημαντικό αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
  • Ολοκληρώνεται η εκπόνηση στρατηγικής για την ενεργό πολιτότητα και τη συμμετοχική διακυβέρνηση.
  • Έχει κατατεθεί προς τη Βουλή ο «Περί Πρωτοβουλίας των Πολιτών Νόμος», ο οποίος δίδει τη δυνατότητα και στις εθελοντικές οργανώσεις να υποβάλλουν στην Κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων προτάσεις για θέσπιση ή τροποποίηση ή και κατάργηση νομοθεσίας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ή κοινής ωφελείας.

Τα όσα έχω αναφέρει, αποδεικνύουν την αναγνώριση του έργου που το εθελοντικό κίνημα επιτελεί, αλλά και την ισχυρή βούλησή να αξιοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει το κίνημα στον τόπο μας.

Θέλω θερμά να συγχαρώ για την πρωτοβουλία της ηγεσίας του εθελοντικού κινήματος να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή σε πρωτεργάτες του κινήματος.

Αγαπητοί τιμώμενοι, τα άξια επαίνου αποτελέσματα της δικής σας δραστηριοποίησης είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα αποτελέσουν κίνητρο για την ανάληψη ακόμη περισσότερων πρωτοβουλιών προς την επίτευξη της κοινής μας αποστολής.

Μια αποστολή που συνενώνει και μετατρέπεται σε έμπνευση, δύναμη και πράξεις αλτρουισμού για όλους εκείνους που μας χρειάζονται μέσω δράσεων που συνδράμουν στην πρόοδο της κοινωνίας μας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες ολόκληρης της Πολιτείας τόσο στον Πρόεδρο και τους προκατόχους του, και τα μέλη του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου όσο και στο σύνολο του εθελοντικού κινήματος για την ευγενή δραστηριότητα που αναπτύσσουν με μόνο γνώμονα, πέρα και πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη, την προσφορά προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Από τη δική μου πλευρά σας βεβαιώ ότι μέχρι το τέλος της θητείας μου, αλλά και μετά το πέρας αυτής, θα προσπαθώ να είμαι συμπαραστάτης και υποστηρικτής αυτής της ευγενούς προσπάθειας που διακρίνει όλους εσάς τους εθελοντές.»

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού κ. Ηλίας Δημητρίου απένειμε τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη για τη διαχρονική προσφορά τους στο κίνημα του εθελοντισμού.

(ΡΜ/ΝΓ)