Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-11-2022 15:02

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 40ή Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου

Είναι ιδιαίτερη για μένα η σημερινή μέρα, αφού είναι η πρώτη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η τελευταία που παρευρίσκομαι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία μου και στη φετινή Συνέλευση, όπως έπραττα και στις προηγούμενες, αποτελεί ένδειξη της εκτίμησης και του συνεχούς ενδιαφέροντος τόσο της Κυβέρνησής μου όσο και του ιδίου προσωπικά, για το πολυδιάστατο έργο το οποίο εσείς, οι τοπικοί άρχοντες επιτελείτε, τόσο τα Δημοτικά Συμβούλια των ελεύθερων, αλλά και σε εθνικό επίπεδο των κατεχόμενων Δήμων μας. 

Η φετινή Γενική Συνέλευση βρίσκει την τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο ενώπιον νέων σύγχρονων δεδομένων, αφού και με τη δική σας σημαντική στήριξη και δημιουργική συνεργασία έχουμε πετύχει την ψήφιση μίας εκ των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στη μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην ικανοποιεί πλήρως τους στόχους που είχαμε θέσει ως εκτελεστική εξουσία ή/και να προκάλεσε μεμονωμένες αντιδράσεις σε Δήμους και Κοινότητες, όμως, αυτό που προκύπτει είναι η ουσιαστική ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Δήμων σε καίριους τομείς κατά το πρότυπο των πλείστων ευρωπαϊκών χωρών και βέλτιστων πρακτικών.

Ο νέος περί Δήμων Νόμος προβλέπει τη δημιουργία 20 συνολικά Δήμων, με τη συνένωση των υφιστάμενων 30 δήμων που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές και 63 κοινοτήτων.

Και πιστεύω πως έχει γίνει κατανοητό από τη συντριπτική πλειοψηφία ότι οι συνενώσεις δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά το μέσο προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερους και πιο αποδοτικούς Δήμους, ισχυρότερες και πιο αποδοτικές τοπικές κυβερνήσεις που θα είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματικά και ποιοτικά τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.

 Η ψήφιση των νόμων αποτέλεσε μία πολύ σημαντική κατάκτηση για όλους. Και αυτό, όπως ήδη ανέφερα, οφείλεται στη συνεχή και ουσιαστική στήριξη που προσέφερε σε όλο το μακρύ διάστημα αυτής της διαδικασίας, η Ένωση Δήμων αλλά και τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους.

 Όπως η ίδια η Ένωση Δήμων αναφέρει στην ιστοσελίδα της, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάϊο του 2024, διασφαλίζει τους βασικούς πυλώνες πολιτικής, που ήταν και δικός μας στόχος, που είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια των σχετικών διαβουλεύσεων, δηλαδή:  

 ·    Οι νέοι Δήμοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

·     Οι νέοι Δήμοι θα είναι ουσιαστικά ανεξάρτητοι από το κεντρικό Κράτος. Δεν θα ασκείται πλέον έλεγχος σκοπιμότητας αλλά έλεγχος νομιμότητας.

·     Οι νέοι Δήμοι θα είναι διοικητικά αυτοτελείς από το κεντρικό Κράτος, ώστε να μπορούν να ασκούν πραγματική πολιτική στην τοπική κοινωνία.

·     Οι νέοι Δήμοι, ως μεγαλύτερες οντότητες με ενισχυμένες εξουσίες, θα έχουν την απαραίτητη λειτουργική δομή, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη.

·     Η Ένωση Δήμων, ως το συντονιστικό όργανο των Δήμων, θεσμοθετείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

·     Τα κριτήρια, στα οποία βασίζονται οι συνενώσεις/συγχωνεύσεις των Δήμων δεν είναι μονοδιάστατα, αλλά λαμβάνουν υπόψη διάφορα δεδομένα/κριτήρια (γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, κ.ά.).

Την ίδια στιγμή, ένας από τους πλέον σημαντικούς στόχους της μεταρρύθμισης ήταν και η οικονομική βιωσιμότητα των νέων τοπικών Αρχών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν των αυξημένων εσόδων λόγω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των Δήμων, η οικονομική στήριξη που θα λαμβάνουν οι Δήμοι από το κράτος θα είναι σταθερή πλέον στα 117 εκατομμύρια ετησίως και βεβαίως αυξημένη σημαντικά από την υφιστάμενη χορηγία των 71 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, ενισχύουμε τον εσωτερικό έλεγχο, τη διαφάνεια με τη δημοσιοποίηση αποφάσεων και δεδομένων, όπως επίσης και τον ρόλο του δημότη στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

Επιτρέψετε μου σε αυτό το σημείο να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το ότι ο φετινός μου χαιρετισμός πραγματοποιείται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα Συνεδριακά Κέντρα της Κύπρου.

Ένα έργο τριών εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκάρων, που εμπίπτει στις ευρύτερες προσπάθειες της Πολιτείας, αλλά και των Τοπικών Αρχών για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών δήμων, της υπαίθρου, την επίτευξη κοινωνικό – οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και περιβαλλοντικής αειφορίας.

Στόχοι που εκτείνονται σε κάθε Δήμο και Κοινότητα της Κύπρου, όπου η Πολιτεία προχώρησε στην υλοποίηση πέραν των 1000 αναπτυξιακών έργων ύψους πέραν των 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.

Είναι καλά γνωστό πόσο ευήκοον ους τείναμε στους Δήμους, σε όλους ανεξαίρετα, μη λαμβανομένου υπόψη του ιδεολογικού υπόβαθρου του Δημάρχου. Το αντίθετο. Εκεί και όπου υπήρχαν ώριμα έργα υπήρξε και η άμεση ανταπόκριση της πολιτείας. Και χαίρομαι να πω πως μέσα από τη συνεργασία παρακολουθούμε την αναμόρφωση των Δήμων, μια νέα πνοή στους Δήμους, με έργα, με συγκεκριμένες δράσεις που αναβαθμίζουν γενικότερα τις τοπικές Αρχές.

Πέραν των πιο πάνω και επειδή μερικές φορές η μνήμη ασθενεί, οφείλω να ενθυμίσω πως η Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 19 Ιουλίου του 2017 ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 178 εκ. ευρώ.

Και θέλω να τονίσω, και ανταποκρινόμενος στην έκκληση του φίλου Προέδρου της Ένωσης Ανδρέα Βύρα, πως με πολλή προσοχή θα δούμε και τι είναι αυτό που έχετε επισημάνει. Δηλαδή τον φόρο ακίνητης περιουσίας για τα δημοτικά ακίνητα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έντονες θα είναι οι προσπάθειές μου, έτσι ώστε να υπάρξει λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

Αισθάνθηκα υπόχρεος να αναφέρω τα πιο πάνω, όχι μόνο για να καταδείξω πως μόνο μέσω αποφασιστικότητας, μίας υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης και της λήψης μεταρρυθμιστικών δράσεων μπορούμε να  υλοποιήσουμε συγκεκριμένα έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και για να αναδείξω και τις πρωτοβουλίες των ίδιων των Δήμων και των κοινοτήτων έναντι της τοπικής κοινωνίας και την ευχέρεια να δρουν συμπληρωματικά και ενισχυτικά των προσπαθειών της κεντρικής Κυβέρνησης.

Και είμαι σίγουρος πως με την κοινή μεταρρύθμιση, κοινή διότι ήταν αποτέλεσμα της κοινής διαβούλευσης δήμων, τοπικών κοινωνιών, πολιτικών δυνάμεων, έχουμε πετύχει την επίτευξη διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και ευελιξίας και την απόκτηση αυξημένων και διευρυμένων εξουσιών από τους Δήμους και Κοινότητες και τον στόχο για παροχή σε όλους τους πολίτες, όπου και εάν διαμένουν, ποιοτικών και αναβαθμισμένων υπηρεσιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Το εγχείρημα αυτό, όπως άλλωστε και κάθε μεγάλη αλλαγή, παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, αλλά και δυσκολίες, όμως είμαι βέβαιος ότι με την αφοσίωση που έχετε δείξει, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε – και χαίρομαι διότι με την εδώ παρουσία του κ. Μακρυγιάννη που θα είναι ένας εκ των συμβούλων για να υπερβούμε κάποιες των δυσκολιών ή για την ομαλότερη υλοποίηση της μεταρρύθμισης - θα μπορέσουμε τελικά να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτό που ήταν όραμα όλων των τοπικών κοινωνιών, όλων των τοπικών κυβερνήσεων, - έτσι θέλω να τις αποκαλώ εγώ διαχωρίζοντας τις από το κεντρικό κράτος. Μπορεί να αποκτάτε μια οικονομική αυτοτέλεια, αλλά ποτέ το κράτος δεν θα είναι μακράν των πολιτικών που χαράσσετε διότι υπάρχουν κονδύλια που μπορούν να απορροφηθούν για ώριμα έργα στους Δήμους, στις κοινότητες κ.λπ από την ΕΕ, από το κεντρικό κράτος μέσα από εγγύηση δανειοδοτήσεων κ.λπ, και συνεπώς αυτό που η στενή συνεργασία έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει και με την όποια Κυβέρνηση, διότι κανείς δεν αδιαφορεί για την ευημερία των Δήμων, της υπαίθρου και γενικότερα των πολιτών αυτής της χώρας και έτσι είμαι βέβαιος πως μέσα από τα όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής θα κατορθώσουμε να παραδώσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι αντάξια των προσδοκιών των πολιτών.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

(ΡΜ/ΕΠ/ΣΧ)