Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-11-2022 17:58

Στον Πρόεδρο της Κιργισίας κ. Sadyr Japarov επέδωσε τα Διαπιστευτήριά του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κύπρος Γιωργαλλής

Ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Κιργισίας Δρ. Κύπρος Γιωργαλλής επέδωσε σήμερα τα Διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας, κ. Sadyr Japarov, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Μπισκέκ.

Ο κ. Πρέσβης διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και εξέφρασε την ετοιμότητα και τη δέσμευσή του για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και της συνεργασίας τους, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα πλαίσια των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κιργισίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργισίας ανταπέδωσε τους θερμούς του χαιρετισμούς προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις των δύο κρατών, εστιάζοντας στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταλήγοντας, εξέφρασε την ετοιμότητά του για υποστήριξη του έργου του κ. Πρέσβη, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών. 

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια αριθμού επαφών με ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Εξωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Πρέσβης εστίασε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για απόδοση καθεστώτος “παρατηρητή” στο ψευδοκράτος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 541 (1983) και 550 (1984).

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει υποστηρικτική ως προς την ενδυνάμωση των σχέσεων Κιργισίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Οι συνομιλητές συμφώνησαν ως προς την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ και διαβεβαίωσαν για την προσήλωση της χώρας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα συναφή ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

(ΕΠ)