Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-12-2022 11:26

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου

Είναι χαρά μου που παρευρίσκομαι στο Οίκημα της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου για τη δημοσιογραφική αυτή διάσκεψη, εδώ στο Στρατηγείο της Οργάνωσης, από όπου διοικείται ένα σημαντικότατο και πρωτοποριακό έργο, που συνέβαλε στην ανάπτυξη των υπηρεσιών του κράτους μας προς τα άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες.

 Είναι με συγκίνηση που υπογραμμίζω ότι η ιδέα της υλοποίησης του έργου και η ενθάρρυνση της Οργάνωσης να το αναλάβει ανήκε στην προκάτοχό μου, την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, της οποίας τη μνήμη τιμούμε για ακόμα μια φορά σήμερα.

Η ανεξάρτητη διαβίωση, δηλαδή η δυνατότητα του κάθε πολίτη με αναπηρία να ζει στο σπίτι του, με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, άνεση, με τη μέγιστη δυνατή αυτονομία και με τη βοήθεια των υποστηρικτικών υπηρεσιών που χρειάζεται, είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Και οι υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας για τους ανθρώπους με σοβαρές κινητικές αναπηρίες είναι μείζονος σημασίας για την ανεξάρτητη διαβίωσή τους, αφού υποστηρίζουν τα άτομα στην καθημερινή τους φροντίδα και δραστηριότητα, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους για ανεξάρτητη διαβίωση, ποιότητα ζωής, συμμετοχή στην κοινωνία.

Το 2017, λοιπόν, η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου μέσα από τις διαβουλεύσεις της και τα αιτήματα των διαφόρων οργανώσεων για ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας, αναγνώρισε ότι πέραν των κοινωνικών παροχών φροντίδας που ήδη προσφέρονταν, υπήρχαν ανάγκες των ατόμων με σοβαρές αναπηρίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με πιο ουσιαστικό τρόπο. Υπήρχε η ανάγκη παροχής υπηρεσιών από τις ίδιες τις οργανώσεις προς τα μέλη τους. Αυτές, άλλωστε, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των μελών τους. Παράλληλα, έπρεπε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για πρόσληψη ανέργων και κατάρτισής τους ως φροντιστών. Πρωτοπόρο συνεργάτη στην ιδέα αυτή, η Ζέτα Αιμιλιανίδου βρήκε την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και αποφάσισε τη λειτουργία ενός πιλοτικού, αρχικά, έργου, με προοπτική επέκτασής του στη συνέχεια και σε άλλες οργανώσεις.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το έργο «ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΑ ΑΤΟΜΑ», που ξεκίνησε σταδιακά τον Ιανουάριο του 2018, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και ολοένα αναπτύσσεται και διευρύνεται, έχει μεγάλη επιτυχία με έμπρακτα αποτελέσματα:

  • Εργοδοτήθηκαν, μετά από προσωπική συνέντευξη και αξιολόγηση, 144 κύπριοι φροντιστές. Μεγάλη αξία πρόσθεσε στην ποιότητα της φροντίδας, η ανεμπόδιστη επικοινωνία μεταξύ παρόχου και αποδέκτη της υπηρεσίας λόγω της γλώσσας.
  • Οι φροντιστές καταρτίστηκαν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή εκπαιδευτών της Οργάνωσης στη βάση των ιδιαίτερων αναγκών των μελών της και σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού που οργάνωσε τα προγράμματα κατάρτισης. Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι Φροντιστές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Φροντιστή, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένο προσόν στον τομέα τους.
  • Οι φροντιστές τυγχάνουν διαχείρισης και κατανομής στα μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους. Παράλληλα, καθοδηγούνται και υποστηρίζονται, από την ίδια την Οργάνωση, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς, τόσο για τους φροντιζόμενους όσο και για τους φροντιστές. Σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση του έργου ήταν η ενίσχυση της Οργάνωσης με μια οργανωμένη ομάδα από Υπεύθυνο Έργου, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές, Κλινικό Ψυχολόγο, γραφειακό και διοικητικό προσωπικό. 

Κυρίες και κύριοι,

Οφείλω να συγχαρώ τόσο τον Πρόεδρο της ΟΠΑΚ κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κα Τούλα Καρατζιά και κα Κατερίνα Παναγιώτου για τις άοκνες προσπάθειες από την έναρξη του έργου μέχρι και σήμερα, καθώς και τις θυσίες τους τόσο σε χρόνο όσο και κόπο.

Συγχαίρω, επίσης, το προσωπικό που απασχολείται στο έργο αυτό και κάθε φροντιστή, που ως μια μεγάλη ομάδα συνεργάζεστε με αποτελεσματικότητα και επιτυχία.

Ήδη το έργο αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες οργανώσεις και συγχαίρω τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου ο οποίος και εντάχθηκε στο έργο προς εξυπηρέτηση των δικών του μελών. Για την εξυπηρέτηση της πρόσθετης αυτής ομάδας εξυπηρετουμένων, οι φροντιστές καταρτίζονται σε εξειδικευμένα θέματα συναφή των αναγκών των Μυοπαθών στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Η περαιτέρω επέκταση και διεύρυνση του έργου είναι συνεχής, αφού έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ, για συνέχιση της συγχρηματοδότησης στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Μελλοντικός σχεδιασμός και πρόκληση από το 2023, από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας πια, το οποίο ολοκληρωμένα θα αναλάβει τα θέματα των ατόμων με αναπηρίες, μαζί με τις κοινωνικές πολιτικές για όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επαγγελματιών παρόχων υπηρεσιών, όχι μόνο φροντιστών, αλλά και προσωπικών βοηθών, συμβούλων και εκπαιδευτών και με αξιοποίηση όλων των οργανώσεων των ατόμων με κινητική, οπτική, ακουστική, νοητική, ψυχική αναπηρία, ώστε να λειτουργούν ως επαγγελματίες πάροχοι υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες.

Φίλες και φίλοι,

Οφείλουμε ως Πολιτεία να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε το δικαίωμα των συνανθρώπων μας με αναπηρία να απολαμβάνουν, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους, τις ανάλογες υπηρεσίες υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Τους οφείλουμε ποιότητα ζωής. Αυτό πράττουμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, στα πλαίσια του οράματος του ΠτΔ για ένα Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας.

(ΝΓ/ΣΧ)