Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2022 11:24

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου – Συνεδρία ολομέλειας 2ας Δεκεμβρίου 2022

  • Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών,
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς,
  • επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων,
  • επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο
  • Ημέρα Δημοκρατικής Αντίστασης

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η αποδοχή κάθε μορφής αναπηρίας αποτελεί διαδικασία μακρά και επίπονη, καθώς προκαταλήψεις και στερεότυπα διαιωνίζουν τις διακρίσεις που υφίσταται αυτή η ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Τριάντα χρόνια μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η αποδοχή και η προσβασιμότητα του 15% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να είναι επιτακτική.

Πέρα από τη νομοθετική ρύθμιση και τον έλεγχο των πολιτικών προσβασιμότητας, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει θέσει ως προτεραιότητα, ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές της δράσεις, την προώθηση της αποδοχής των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και την οικοδόμηση σχετικών συνεργασιών με αρμόδιους φορείς. Σε μια πλουραλιστική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις κοινωνία η ενσυναίσθηση αποτελεί κλειδί στην αποδοχή της διαφορετικότητας και συλλογική, αλλά και θεσμική υποχρέωση. 

Εξάλλου, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1985, η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών με στόχο την αναγνώριση της πολύτιμης κοινωνικής συνεισφοράς του εθελοντισμού και την προώθηση περαιτέρω πρωτοβουλιών και δράσεων ανά το παγκόσμιο.

Η Εβδομάδα Εθελοντισμού, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου, συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση  και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, ενώ στηρίζει ταυτόχρονα το αξιέπαινο εθελοντικό έργο που επιτελούν φορείς και οργανωμένα σύνολα. Στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διάγουμε, συνεπεία της εμπόλεμης σύρραξης στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης, ο εθελοντισμός συνιστά λειτούργημα, αλλά και υποχρέωση όλων μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Δεκεμβρίου, αφότου υιοθετήθηκε η Συνθήκη κατά της Διαφθοράς από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2003, ως Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουμε την ισχυρή βούλησή μας να συμβάλουμε στην πάταξη του φαινομένου μέσω του νομοθετικού μας έργου, κινητοποιώντας ταυτόχρονα θεσμούς και αρμόδιους φορείς με σκοπό τη συγκρότηση μηχανισμών ελέγχου και αποτροπής της δημιουργίας συνθηκών που επιτρέπουν την εκκόλαψή της. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η απονομή δικαιοσύνης αποτελούν το μόνο αντίδοτο στο φαινόμενο της διαφθοράς, το οποίο υπονομεύει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας.

Κατά τον μήνα Δεκέμβριο, τιμούμε επίσης την επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Η Οικουμενική Διακήρυξη θέτει τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου και καθορίζει τα ιδεώδη με τα οποία διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ευημερία κάθε ανθρώπου. Η υιοθέτησή της μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου σηματοδοτεί τη μετάβαση του ανθρώπου από τον φασισμό και τον πόλεμο στη δημοκρατία και την ειρήνη. Ωστόσο, η καταπάτηση ουσιωδών δικαιωμάτων και η παραβίαση στοιχειωδών ελευθεριών διεθνώς φαίνεται να επιστρέφουν την ανθρωπότητα σε ένα οδυνηρό παρελθόν, το οποίο πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας: η ρωσική εισβολή και εμπόλεμη σύρραξη στην Ουκρανία και η καταφανής βίαιη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων σε γείτονες χώρες αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου∙ η κατοχή δε της μισής μας πατρίδας από την Τουρκία συνιστά τη δική μας τραγική συμμετοχή στο πισωγύρισμα της ανθρωπότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, τιμούμε τη θεσμική μας ευθύνη και καταδικάζουμε κάθε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, οπουδήποτε και αν λαμβάνει χώρα. Την ίδια στιγμή, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του λαού και του τόπου μας.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 7 Δεκεμβρίου 1974, πέντε μήνες μετά την αναγκαστική αυτοεξορία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία επέβαλε το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο. Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την πλατεία της βομβαρδισμένης Αρχιεπισκοπής, για να ακούσουν την ιστορική ομιλία του εκλελεγμένου ηγέτη, ο οποίος με την επιστροφή του αποκατέστησε πλήρως τη δημοκρατία και την έννομη τάξη.

Η ίδια αυτή μέρα έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Δημοκρατικής Αντίστασης, μέρα μνήμης και τιμής όλων όσοι αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και υπερασπίστηκαν ακόμη και με τη ζωή τους τη συνταγματική νομιμότητα της Κύπρου∙ μέρα ενθύμησης του ιστορικού και πατριωτικού μας χρέους για συνέχιση του αγώνα κατά της τουρκικής προκλητικότητας, για απελευθέρωση της πατρίδας μας και αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία στον τόπο μας.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!

 

 (Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)