Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2022 12:59

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στην τελετή απονομής των πράσινων μπερέ στους νέους καταδρομείς

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην τελετή απονομής του πράσινου μπερέ, με την οποία οι εκπαιδευόμενοι οπλίτες της 2022 ΕΣΣΟ εντάσσονται επίσημα πλέον στις επίλεκτες Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς.

Η σημερινή τελετή είναι αφιερωμένη σε εσάς.

Είμαι πεπεισμένος ότι νιώθετε μεγάλη υπερηφάνεια που από σήμερα θα φέρετε επίσημα το πράσινο μπερέ των θρυλικών καταδρομέων. Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την επιλογή σας να ακολουθήσετε αυτόν τον δύσκολο και απαιτητικό δρόμο.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους γονείς και στις οικογένειές σας, που σας ανέθρεψαν και σας διαπαιδαγώγησαν με αρχές, αξίες και ιδανικά. Είμαι σίγουρος ότι νιώθουν υπερήφανοι για σας, όπως υπερήφανοι νιώθουμε και όλοι εμείς.

Η σημερινή τελετή αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς και κοπιαστικής προσπάθειας, κατά την οποία αποκτήσατε το «πνεύμα των Καταδρομών», το οποίο εδράζεται πρωτίστως στη συνέπεια και ακρίβεια εκτέλεσης της αποστολής κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Γνωρίζετε πολύ  καλά ότι η εκπαίδευσή σας δεν πρόκειται να τερματιστεί εδώ. Εξάλλου, η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των ικανοτήτων ενός εκάστου αποτελεί μονόδρομο, εάν επιδιώκουμε τη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε επίλεκτα τμήματα όπως το δικό σας.

Σας καλώ, λοιπόν, με την ίδια αποφασιστικότητα και με το ίδιο σθένος να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων σας, μέχρι το τέλος της θητείας σας.

Θα ήθελα, εδώ, να συγχαρώ τον Διοικητή της Διοίκησης Καταδρομών, τον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτές, οι οποίοι μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου επέδειξαν άριστο επαγγελματισμό και μερίμνησαν για την άρτια εκπαίδευσή σας.

Νέοι καταδρομείς,

Να θυμάστε πάντοτε ότι οι λεβέντες προκάτοχοί σας, στον Λωρόβουνο και στον Κουτσοβέντη, στον Άγιο Ιλαρίωνα και στην Άσπρη Μούττη, στα Πετρομούθκια, στο Ύψωμα 1023, στα Πάναγρα και στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, επιδεικνύοντας απαράμιλλο ηρωισμό τίμησαν τον ιερό όρκο που έδωσαν. Έκαναν πράξη το «Τολμών Νικά» που έφεραν στη στολή τους  και έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στις δέλτους της Ιστορίας.

Η ιστορία του Ελληνισμού, αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα μάς διδάσκει ότι το πραγματικό πλεονέκτημα δεν έγκειται τόσο στους αριθμούς και στα μεγέθη, αλλά στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού και στο ακμαίο ηθικό του.

Το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς μας αποδεικνύει συνεχώς την ποιότητα, τη συνέπεια, τη συστηματικότητα, την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό του.

Το βλέπουμε στις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά, στις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που διεξάγουμε με τη συμμετοχή άλλων προηγμένων Ενόπλων Δυνάμεων, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, αλλά και στις επιδόσεις του προσωπικού στους διεθνείς διαγωνισμούς και στα σχολεία εκπαίδευσης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Εθνική Φρουρά παραμένει αφοσιωμένη στο καθήκον στο οποίο τάχθηκε, ως προασπιστής της ακεραιότητας της πατρίδας μας. Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή αποτελούν και οι Καταδρομείς, οι οποίοι μέσα από σκληρή και επίμοχθη εκπαίδευση σφυρηλατούν και χαλυβδώνουν βαθιά μέσα τους τον ιερό κώδικα τιμής και αξιών, με τον οποίο θα δράσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος, εφόσον απαιτηθεί.

«Ου πόσοι, αλλά πού» ρωτούσαν οι Σπαρτιάτες πολεμιστές στην πορεία τους προς τη μάχη και την κατάκτηση της αρετής.

Από πλευράς μας, μόνιμος και αμετάθετος στόχος παραμένει η ποιοτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς και η ενίσχυσή της με σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό, ούτως ώστε να συνεχίσει να αποτελεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε αθόρυβα και μεθοδικά, αφενός για την εξασφάλιση τεχνοεφοδιαστικής υποστήριξης για συντήρηση του υφιστάμενου υλικού που διαθέτουμε, αφετέρου για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ.

Σε ό,τι αφορά τις Δυνάμεις Καταδρομών έχουμε σταδιακά προχωρήσει στην αντικατάσταση και στον εκσυγχρονισμό του χρησιμοποιούμενου οπλισμού, ενώ στο εγγύς μέλλον προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονων πιστολιών και λειόκαννων τυφεκίων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά υπογράψαμε συμφωνία για την ευρεία αγορά ολοκληρωμένου σύγχρονου ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και μέσων επιβιωσιμότητας του μαχητή, τόσο για τους καταδρομείς, όσο και για το σύνολο του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος προστατευτικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται ήδη από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε πρώτο στάδιο θα καλυφθούν οι ανάγκες της ενεργού δύναμης και σε κατοπινό της εφεδρείας και εθνοφυλακής.

Νέοι καταδρομείς,

Σας καμαρώνουμε γιατί επιλέξατε τον δρόμο της προσφοράς και του καθήκοντος.

Γιατί σύμφωνα με το ομηρικό «θαρσαλέος ανήρ εν πάσιν αμείνων», αποδείξατε ότι υπερτερείτε άλλων, γιατί επιδεικνύετε θάρρος και είστε αποφασισμένοι να νικήσετε, όποτε τούτο απαιτηθεί.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στα καθήκοντά σας και θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας.  Να είστε σίγουροι ότι για την εν όπλοις προσφορά σας στην πατρίδα θα υπερηφανεύεστε μια μέρα και εσείς στα παιδιά και τα εγγόνια σας.

 Σας συγχαίρω και πάλι για την επιτυχία σας και εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και καλό υπόλοιπο θητείας.

(ΕΠ/ΣΧ)