Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2022 15:26

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου των Αγνοουμένων μας από Κύπριους της Διασποράς στο Λονδίνο

Σαράντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 που η Τουρκία εισέβαλε στην πατρίδα μας σκορπίζοντας το θάνατο και την καταστροφή. Χιλιάδες οι αγνοούμενοι, οι πεσόντες και οι πρόσφυγες. Σαράντα οκτώ χρόνια και εκατοντάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις και να βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αγωνίας και της αβεβαιότητας για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. 

Τις άγιες αυτές μέρες ο πόνος των συγγενών που αναμένουν απαντήσεις γίνεται ακόμα πιο βαρύς και ασήκωτος. Είναι μια απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που αντίκειται στις αρχές και αξίες της ενωμένης Ευρώπης και γενικότερα της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και προκαλεί καθημερινά τόσο πόνο και αγωνία στις οικογένειες των αγνοουμένων μας δεν μπορεί αλλά ούτε και πρέπει να συνεχιστεί. Η πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν και ηθική υποχρέωση να αναλάβουν αποτελεσματικές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για να καμφθεί η τουρκική άρνηση ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας. Οι οικογένειες των αγνοουμένων μας αναμένουν και απαιτούν να τύχουν της ίδιας και ίσης μεταχείρισης όπως τυγχάνουν από τη διεθνή κοινότητα οι οικογένειες αγνοουμένων σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Είναι αποδεκτό από όλους ότι η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακυρώνεται από την επιλεκτική εφαρμογή τους με βάση πολιτικές σκοπιμότητες και κριτήρια.

Φίλες και φίλοι,

Σε λίγες μέρες οι απανταχού Χριστιανοί θα γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Μια μέρα χαράς και ελπίδας για ειρήνη και αδελφοσύνη με μηνύματα διαχρονικά και πανανθρώπινα.

Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου αγνοουμένων συμβολίζει την συμπαράσταση και συμπαράταξη σας στη τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι συγγενείς των αγνοουμένων μας και εκφράζει ειλικρινή αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης στις δοκιμαζόμενες οικογένειες. Είναι μια πράξη αξιέπαινη που σας τιμά ιδιαίτερα.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, της πολιτείας και όλων μας εκφράζω την αμέριστη και ειλικρινή συμπαράσταση μας προς τις οικογένειες των αγνοουμένων μας και προς όλους εσάς με τη διαβεβαίωση ότι συνεχίζουμε μαζί τον ιερό αγώνα για αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του τελευταίου αγνοούμενου μας και της οικογένειας του.

Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ, καθώς και την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ, για την πρωτοβουλία τους. Απευθύνω επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας προς όλους τους αποδήμους μας  για τη διαχρονική τους στήριξη.

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα σε όλους και ιδιαίτερα στον απόδημο Ελληνισμό. Το νέο έτος 2023, να είναι χρονιά απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, αλλά και εξακρίβωσης της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας. 

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Αντρέας Κακουρής. 

(IK)