Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-12-2022 17:03

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια των δυο πολεοδομικών έργων: «Ανάπλαση πλατειών και δρόμων στον πυρήνα Ιδαλίου – Α΄» και «Κατασκευή πεζογέφυρας παρά το υφιστάμενο γεφύρι του ποταμού Γιαλιά στον Δήμο Ιδαλίου»

Είμαι σήμερα εδώ μαζί σας για να τελέσουμε τα εγκαίνια δυο ακόμα πολεοδομικών σημαίνοντων έργων, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και την ευρύτερη περιοχή του Ιδαλίου: της Ανάπλασης πλατειών και δρόμων στον πυρήνα του Δήμου, καθώς και του Γραμμικού Πάρκου και της Πεζογέφυρας στον ποταμό Γιαλιά.

Αβίαστα, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τα έργα αυτά ως έργα ορόσημο για τον Δήμο Ιδαλίου, αφού δημιουργούν νέα δεδομένα στην ανάπτυξη αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, προσφέροντας στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη.

Γι’ αυτό αγαπητοί φίλες και φίλοι, θέλω να τονίσω την ικανοποίησή μου, γιατί χάρις στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ), αλλά κυρίως του Δήμου Ιδαλίου, πετύχαμε την ολοκλήρωση αυτών των σημαντικών παρεμβάσεων.

Το πρώτο από τα δύο έργα αφορά στο Γραμμικό Πάρκο στον ποταμό Γιαλιά.Αφενός μεν διασυνδέει με πεζογέφυρα τον πυρήνα του Δήμου με το κέντρο του Πέρα Χωριού Νήσου και αφετέρου με μια σειρά άλλων εργασιών κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, μήκους περίπου 1 χλμ. εξωραϊζει την περιοχή. Αυτό το έργο είναι δαπάνης €1.059.100.

Η φυσική συνέχεια αυτού του έργου θα είναι η επόμενη φάση μήκους 3 χλμ., την οποία ο Δήμος ήδη σχεδιάζει, με την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρξει πλήρης διασύνδεση των αστικών πυρήνων του Ιδαλίου και του Πέρα Χωριού. Ένα έργο απόλυτα προσαρμοσμένο στη νέα εποχή που θα σας δώσει δυνατότητες διακίνησης χωρίς τη χρήση ενεργοβόρων και ρυπογόνων μέσων, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως πράσινο έργο. Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι έχει ήδη έχει εξασφαλιστεί η συγχρηματοδότηση του έργου αυτού από ευρωπαϊκούς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου, κάτω από το Πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027.

Το δεύτερο έργο, κυρίες και κύριοι, αφορά στην Ανάπλαση του Πυρήνα του Ιδαλίου. Μιλούμε για την α΄ φάση εξωραϊσμού του ευρύτερου ιστορικού πυρήνα κατά την οποία μονοδρομήθηκαν οδοί, ρυθμίζοντας και βελτιώνοντας την κυκλοφορία, δημιουργήθηκαν πεζόδρομοι και πλατείες συνδράμοντας στην ασφαλή διακίνηση των πεζών.

Δύο είναι οι πλατείες που κατασκευάστηκαν. Η πλατεία της εκκλησίας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας και η πλατεία του ποταμού. Δύο νεοσύστατες πλατείες που πλαισιώνονται από τον απαραίτητο χώρο στάθμευσης.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση αυτής της ανάπλασης που εκπονήθηκε από το ΤΠΟ, ξεπερνά σε εμβαδό τις 13 χιλιάδες τ.μ. και έχει κοστίσει €2,975,000. Το έργο βασίστηκε σε σύγχρονες αντιλήψεις κατασκευής δημόσιων χώρων, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με χρήση υλικών κυπριακής προέλευσης, με προσθήκη καθιστικών χώρων, ενεργειακά φιλικών φωτιστικών σωμάτων, φύτευση δέντρων κυπριακής χλωρίδας και με πλήρη υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Είναι τέτοιες οι παρεμβάσεις και οι προσθήκες που το καθιστούν έργο εξαιρετικής αισθητικής προσθέτοντας στην αναβάθμιση του Κέντρου.  

Και τα δυο αυτά έργα χρηματοδοτήθηκαν κατά τα 2/3 από εθνικούς πόρους (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) και κατά 1/3 από τον Δήμο.

Κύριες και κύριοι,

Είμαι βέβαιος πως με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων των έργων η όψη του Δημου σας θα αλλάξει ριζικά. Γιατί ο εξωραϊσμός των πάρκων και κυρίως της κοίτης ενός ποταμού αποτελούν υποδομές που, πέραν της αυτονόητης συνεισφοράς στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων, συνεισφέρουν στον τερματισμό των αυθαιρεσιών, των παρανομιών και της καταστροφής του περιβάλλοντος που σήμερα, δυστυχώς, συντελείται με τις συνεχείς ρίψεις μπάζων και σκυβάλων.

Και είναι με τέτοια έργα και ανάλογες παρεμβάσεις που τα 10 τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση πέτυχε την ολική αναστροφή του κακώς δομημένου περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Έργα στοχευμένα, μέρος ενός ολιστικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, που πέτυχαν να αναδείξουν υποβαθμισμένες αστικές, περιαστικές, αλλά κυρίως αγροτικές περιοχές με απόλυτο σεβασμό και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  

Αυτή τη στιγμή, το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2023, περιλαμβάνει τέτοιας σπουδαιότητας έργα τα οποία, είτε ήδη εκτελούνται είτε προωθούνται στο σύνολο της επικράτειας, με μια συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα €785 εκατομμύρια.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να αναδείξω πως τους διαγωνισμούς κατασκευής αυτών των έργων τους προκήρυξε ως Αναθέτουσα Αρχή ο ίδιος ο Δήμος. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι η εφαρμογή της νέας μας πολιτικής με σκοπό και στόχο την επιτάχυνση υλοποίησης τέτοιων έργων αναθέτοντας στις Τοπικές Αρχές αυτές τις αρμοδιότητες. Όσες Τοπικές Αρχές ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας και δήλωσαν ετοιμότητα και ικανότητα να αναλάβουν, στη βάση συγκεκριμένων διαδικασιών την προσφοροδότηση, αλλά και την κατασκευή έργων, αυτά τους παραχωρήθηκαν. Και το όφελος για τους πολίτες είναι τεράστιο. Σύντμηση των χρόνων υλοποίησης και αποπεράτωσης έργων. 

Και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι ο Δήμος σας, κάτω από τις οδηγίες του φίλου Δημάρχου Λεόντιου Καλλένου, είναι μια από τις Τοπικές Αρχές που έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος, με αποτέλεσμα σήμερα να εγκαινιάζουμε αυτά τα έργα.

Φίλε Δήμαρχε, αγαπητές και αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα θερμά μου συγχαρητήρια. Έμπρακτα αποδεικνύετε ότι είστε έτοιμοι για τη μετάβαση στη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι συνέργειες θα πρέπει να κυριαρχούν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη.

Και θέλω με την ευκαιρία να τονίσω ξανά ότι είμαστε ήδη στην εποχή της μετάβασης στη νέα αυτοδιοικητική εποχή. Παρά τις μεμψιμοιρίες και κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, το ποτάμι πίσω δεν γυρίζει. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον μία πραγματικότητα, εφόσον το εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί, και τον Ιούνιο του 2024 οι πολίτες θα απολαμβάνουν υπηρεσιών κάτω από τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα. Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα δείξαμε ότι, όταν υπάρχει συναίνεση, οι μεταρρυθμίσεις γίνονται πράξη. Και αδιαμφισβήτητα μεγάλος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη είναι ο ίδιος ο πολίτης ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποκτά πλέον και δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. Με διάφανο τρόπο και με περιορισμό στη γραφειοκρατία.

Από τον Ιούνιο του 2024, ο Δήμος Ιδαλίου μεγαλώνει, αφού συνενώνεται με τις γειτονικές κοινότητες της Αλάμπρας, των Λυμπιών, της Νήσου, του Πέρα Χωρίου και της Ποταμιάς, οι οποίες αναμένεται να του προσδώσουν τη δυναμική που χρειάζεται για να είναι σε θέση να παρέχει στους δημότες του νέου δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου, βελτιωμένες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Μπορεί να κάναμε πράξη τη μεταρρύθμιση, αυτό όμως δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνεργασία και τη στήριξη των Τοπικών Αρχών. Είναι γι΄αυτό τον λόγο που αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο φίλο Δήμαρχο και τους υπόλοιπους τοπικούς άρχοντες, δημοτικούς συμβούλους, κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους για τη συνεργασία, αλλά και το όραμά τους για έργα και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και τα οποία συντείνουν στην πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων του Δήμου σας.

Ευχαριστίες όμως απευθύνω  και στο προσωπικό του Δήμου, αλλά και στο προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως που είχαν την ευθύνη του συντονισμού και της παρακολούθησης αυτού του έργου, τους κυβερνητικούς φορείς και τις διάφορες υπηρεσίες που συνέβαλαν στην υλοποίησή του, όπως και στις κατασκευαστικές εταιρείες MILTIADES NEOPHYTOY Ltd, που είχε την κατασκευαστική ευθύνη της ανάπλασης του πυρήνα, αλλά και την εταιρεία Μ. Μπακαλιάος και Υιοί Ltd και Semesco Ltd που είχαν την ευθύνη της κατασκευής του γραμμικού πάρκου και της πεζογέφυρας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία με την Τοπική Αρχή, ώστε να γίνονται πράξη τέτοια έργα που αλλάζουν την Κύπρο μας και συνεισφέρουν στην ευημερία των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΦυς/ΕΠ)