Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-02-2018 08:48

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, χθες

Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή την πρόσκληση από τις πρυτανικές αρχές να χαιρετίσω την σημερινή τελετή αποφοίτησης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μίας ακόμη σειράς εξαιρετικών επιστημόνων, μίας ακόμη σειράς νέων που με εφόδια τις γνώσεις και την εργατικότητά τους, θα επιδιώξουν να καταστήσουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως τα δικά σας όνειρα είναι και δικά μας. Οι δικές σας ελπίδες είναι και δικές μας και βλέποντας σας σήμερα, έτοιμους, εξοπλισμένους με τον μεταπτυχιακό σας τίτλο, είμαι βέβαιος πως στην χώρα μας έχουμε τεράστιες προοπτικές.

Μπορούμε να πάμε ακόμη πιο ψηλά, έχοντας εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, στις δικές σας δυνατότητες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας, λίγες μόνο μέρες μετά την επανεκλογή μου, στην πρώτη δημόσια παρουσία μου αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα πως σε αυτή τη νέα πενταετία, θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο, περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μία χώρα που θα αξίζει στους νέους μας.

Μία χώρα ασφαλή, ειρηνική και ευημερούσα. Μία χώρα στην οποία θα μπορείτε εσείς, οι νέοι επιστήμονες να καλύψετε τις φιλοδοξίες σας, να υλοποιήσετε τα όνειρα σας και να συμβάλετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο στη βελτίωση της.

Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο ακούσατε εμένα και τους άλλους υποψηφίους Προέδρους να μιλάμε για την καινοτομία, την επένδυση στην τεχνολογία, και την αξιοποίηση του υπέροχου ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας.
Για μας πλέον είναι η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξη. Είναι η ώρα να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να δημιουργήσουμε το περιβάλλον που θα επιτρέψει σε εσάς να αναδείξετε τις γνώσεις και τις αρετές σας.

Χρειαζόμαστε τους νέους δίπλα μας. Τους νέους στους οποίους ως κοινωνία και εγώ προσωπικά επενδύουμε προκειμένου να συμβάλουν στις προσπάθειες που καταβάλουμε για συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους μας, για να δημιουργήσουμε τις στέρεες βάσεις στις οποίες θα μπορέσετε να αναδείξετε περαιτέρω τις δυνατότητές σας.

Προς τον σκοπό αυτό αναπτύξαμε μία σειρά από στρατηγικές, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταφέρνοντας έτσι να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε τα προγράμματα της νεολαίας μας.

Αναγνωρίζοντας ακριβώς την αξία και τη σπουδαιότητα της έρευνας και της καινοτομίας στοχεύουμε στη μετατροπή της Κύπρου σε ένα περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Για αυτό προχωρούμε επενδύοντας πέραν των 350 εκατομμυρίων σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές στα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα, την επέκταση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και των κέντρων αριστείας KIOS και RISE.

Στόχος μας είναι να φτάσει η επένδυση στην έρευνα το 1,5% του ΑΕΠ, μέσα και από την ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις με στόχευση, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Πέραν τούτων, θέλοντας να διασυνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, ετοιμάσαμε τη Δήλωση Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα, με στοχευμένες δράσεις για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα start ups.

Επιπρόσθετα, καταθέσαμε νομοσχέδιο για να διευκολύνουμε τη δημιουργία εταιριών μέσα από Πανεπιστήμια (University spin-offs), διασυνδέοντας με αυτό τον τρόπο την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι ώστε να δημιουργείται προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία.

Επιδιώκοντας την ίδια ώρα τη μείωση της ανεργίας, θέσαμε εκείνα τα στέρεα θεμέλια, που σε υγιείς πλέον βάσεις, διαμορφώνουν το αναγκαίο επιχειρηματικό περιβάλλον που καθημερινά δημιουργεί για εσάς νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας αντάξιες των προσόντων και των προσδοκιών σας.

Μίλησα προηγουμένως για το αίσθημα της ασφάλειας που οφείλουμε να καλλιεργούμε στην πατρίδα μας και αυτή η αναφορά μου ίσως να ακούστηκε ως σχήμα οξύμωρο με όσα τις τελευταίες ιδιαίτερα ημέρες διαδραματίζονται στην ΑΟΖ μας.

Θα ήθελα όμως να διαβεβαιώσω όλους πως εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε στον ανταγωνιστικό παροξυσμό που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Άγκυρα.

Ούτε με δηλώσεις ούτε με παληκαρισμούς μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Προβαίνουμε στα αναγκαία διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, προς τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και την ΕΕ. Όλα αυτά τα έχω διαμηνύσει σήμερα στην Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ διαμηνύοντας ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι για να επαναρχίσει ένας διάλογος νοουμένου ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες αντίθετες με το διεθνές δίκαιο πρέπει άμεσα να τερματιστούν. Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της χώρας, η ανεξαρτησία της χώρας μας. Γι’ αυτό εξάλλου και η εμμονή μας πως θα πρέπει επιτέλους να τερματιστούν αναχρονιστικοί θεσμοί όπως είναι οι συνθήκες εγγυήσεις, επεμβατικών δικαιωμάτων ή ακόμα η διατήρηση μόνιμης παρουσίας στρατού. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια αξιοπρεπή λύση που να σέβεται τις ανησυχίες όλων ανεξαιρέτως των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά ταυτόχρονα και να δημιουργηθεί μια σύγχρονη χώρα απόλυτα ανεξάρτητη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ή μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι που μπορεί πραγματικά να κτίσουμε μια πατρίδα που να έχει προοπτική, μέλλον και να διασφαλίζει πραγματικά τους νέους μας.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα για μία ακόμη φορά να συγχαρώ τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια του κορυφαίου πανεπιστημιακού μας ιδρύματος, προάγεται η επιστήμη, αναπτύσσεται η γνώση, καθιερώνεται η αριστεία.

Θέλουμε να συνεχίσετε αυτό το έργο έχοντας την διαβεβαίωση πως η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας αρωγός και συμπαραστάτης.

Θα ήθελα να συγχαρώ εσάς αγαπητοί μου απόφοιτοι.

Αξίζετε τον μεταπτυχιακό τίτλο που θα πάρετε σε λίγο στα χέρια σας. Τον αξιωθήκατε με το δικό σας κόπο και τη δική σας επιμονή.

Κρατάτε ένα πολύτιμο στοιχείο για τον καθορισμό του μέλλοντος σας.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε πως παρά την επιβεβαίωση των τυπικών σας προσόντων, υπάρχουν πολλά που απαιτούνται για να μπορέσετε να δείτε τα όνειρα σας να υλοποιούνται.

Είμαι όμως βέβαιος πως η προσπάθεια που καταβάλατε όλα αυτά τα χρόνια, έχει ατσαλώσει την αυτοπεποίθηση και το πείσμα σας, για να πετύχετε.

Σας εύχομαι τα καλύτερα και πάντα να στοχεύετε ψηλά.

Σας ευχαριστώ.
-----------------------------

ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ