Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-12-2022 12:15

Νέα επιτυχία για την Κύπρο στον ευρωπαϊκο στίβο της έρευνας και της καινοτομίας

Η πρόταση «PHAETHON» εξασφάλισε την ψηλότερη βαθμολογία στην ΕΕ για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στον τομέα της Πράσινης και Αειφόρου Ενέργειας.

Νέα τιμητική επιτυχία της Κύπρου στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ), «Ορίζοντας Ευρώπη», και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Δράσης «Teaming for Excellence», όπου η πρόταση «PHAETHON», με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους Καθηγητές Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και Γεώργιο Η. Γεωργίου, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €15 εκ., με ισόποση εθνική χρηματοδότηση, καθώς και σημαντική χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, για την αναβάθμιση της υφιστάμενης Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε Κέντρο Αριστείας στον τομέα της πράσινης και αειφόρου ενέργειας. Συνεργαζόμενοι φορείς του Πανεπιστήμιου Κύπρου στην πρόταση «PHAETHON Research and Innovation Centre of Excellence for Intelligent, Efficient and Sustainable Energy Solutions» είναι το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας «Cyprus Seeds», το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και το Πανεπιστήμιο Groningen της Ολλανδίας.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου Αριστείας «PHAETHON» στον τομέα των Ευφυών, Αποδοτικών και Αειφόρων Ενεργειακών Λύσεων, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της ενέργειας συνδέοντας τεχνολογικές, κοινωνικο-οικονομικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές πτυχές της. Κύριοι πυλώνες αποτελούν η πράσινη ανάπτυξη, η ενεργειακή βιωσιμότητα, τα συστήματα αποθήκευσης, οι τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου και η προώθηση ευφυών ενεργειακών συστημάτων, σε πλήρη συνάρτηση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, έως το 2050.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή πρόταση εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση με 14,5/15, μαζί με μία άλλη πρόταση, μεταξύ των 110 που υποβλήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μία τιμητική διάκριση που αντανακλά αφενός, το υψηλό επίπεδο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας μας, και αφετέρου, τη δέσμευση της πολιτείας και την αποτελεσματικότητα των κρατικών παρεμβάσεων για την ουσιαστική ανάπτυξη του τομέα και την καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Συγχαίροντας τους συμμετέχοντες φορείς, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε πως πρόκειται για μία ακόμη αξιέπαινη επιτυχία της χώρας μας, η οποία έχει κάνει άλματα ως προς την εξέλιξή της σε μία δυναμική κοινωνία της γνώσης. «Καίρια μας προτεραιότητα», σημείωσε ο Υφυπουργός, «αποτελεί η περαιτέρω αξιοποίηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί, μέσω και της στήριξης της προόδου και της βιωσιμότητας όλων των Κέντρων Αριστείας που λειτουργούν στον τόπο μας, με μακροπρόθεσμο και ουσιαστικό όφελος για τους ίδιους αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου».

Σημειώνεται πως στην Κύπρο λειτουργούν ήδη έξι Κέντρα Αριστείας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων προσκλήσεων της Δράσης Teaming, κατατάσσοντας σήμερα τη χώρα μας 1η πανευρωπαϊκά, έχοντας εξασφαλίσει 7 από τα 38 συνολικά Κέντρα Αριστείας που χρηματοδοτήθηκαν μέχρι σήμερα.

Το Πρόγραμμα «Teaming for Excellence» αποσκοπεί στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των χωρών, μέσα από την οικοδόμηση νέων συνεργασιών και επιστημονικών δικτύων για τη δημιουργία νέων ή τη ριζική αναβάθμιση υφιστάμενων Κέντρων Αριστείας.

(ΜΧ/ΣΧ)