Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-12-2022 19:26

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηένου

Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά που τελώ τα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηένου. Χαίρομαι διπλά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας τόσο ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όσο και ως έλκοντας την καταγωγή μου από την Αθηένου, όπου γεννήθηκα.

Η ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού, συνολικού κόστους 220 χιλιάδων ευρώ, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ποιοτική ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μέχρι την ολοκλήρωση του νέου Σταθμού, ο Δήμος Αθηένου εξυπηρετείτο από ένα μικρό λυόμενο που βρισκόταν εντός του Αστυνομικού Σταθμού με ενισχύσεις να έρχονται από την Λάρνακα.

Πλέον, ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός καλύπτει ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της περιοχής, αφού εντός της ζώνης ευθύνης του, βρίσκεται η βιομηχανική και αγροτική περιοχή μέχρι και τον αυτοκινητόδρομο, στην οποία περιλαμβάνονται εργοστάσια, αγροτικά καταλύματα, φυσικός πλούτος και κατοικίες.

Η Αθηένου αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των συνεπειών της Τουρκικής Εισβολής που είχαν ως αποτέλεσμα την αποκοπή της οδικής της σύνδεσης με την υπόλοιπη Κύπρο από τρείς πλευρές.

Ωστόσο, η εργατικότητα των κατοίκων της, η αγάπη και ο ζήλος για τον τόπο τους, καθώς επίσης και η τεχνογνωσία που κατέχουν για παραγωγή πολλών κυπριακών προϊόντων, καθώς και η ποιότητα αυτών, την καθιέρωσαν στην κυπριακή αγορά και όχι μόνο, οδήγησαν την Αθηένου μας σε μια δυναμική ανάπτυξη.

Η συνεχιζόμενη επέκταση των βιομηχανικών και οικιστικών ζωνών και η σημαντική αγροτική εξέλιξη της περιοχής, ενίσχυσε την ανάγκη για δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και πλήρους εξοπλισμένου σταθμού πυρόσβεσης.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τις αυξημένες αυτές απαιτήσεις, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ανταποκρίθηκε στο αίτημα σας, ώστε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας σας για τη ζωή, την προστασία της περιουσίας και των επενδύσεων σας.

Είναι για αυτό μεγάλη μου τιμή, να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, βλέποντας ένα χωριό που άφησα πολύ μικρή, να παρουσιάζει αυτή την δυναμική ανάπτυξη, με δικό του μουσείο, με σημαντικό πολιτιστικό έργο, δική του βιομηχανική περιοχή και που οι κάτοικοι και οι αρχές του διασφαλίζουν την παράδοσή μας.

Η στήριξη μας θα συνεχιστεί, αφού σύντομα θα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε και το νέο σας Αστυνομικό Σταθμό.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Δήμο Αθηένου και ειδικότερα τον Δήμαρχο, φίλο Κυριάκο Καρεκλά, για την καθοριστική του συμβολή και όλες του τις ενέργειες, ώστε να αποπερατωθεί το έργο αυτό.

Φίλες και Φίλοι,

Η Πυροσβεστική μας Υπηρεσία επιτελεί μια ομολογουμένως απαιτητική αποστολή, που πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ίδιων των πυροσβεστών μας, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στον πολίτη για να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία του, στις κρίσιμες στιγμές φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών.

Η Κυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων της, έμπρακτα ενισχύει τον τομέα της πυρασφάλειας του τόπου, τόσο με την προώθηση πολιτικών αποφάσεων και μέτρων, όσο και με τη συνεχή αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών.

Είναι για αυτό που συνεχής στόχος μας παραμένει η προαγωγή της επάρκειας, της ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας της Πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υιοθετήσαμε νέες, σύγχρονες μορφές δράσης και στρατηγικής ανάπτυξης, στη βάση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος και καινοτόμων προσεγγίσεων, βάση του οποίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πλέον αυτόνομη.

Συν το χρόνο, αυξάνουμε σταδιακά τον προϋπολογισμό της Δύναμης, ο οποίος έφτασε τα 50,7 εκατομμύρια για το 2023 με αύξηση 12,7% σε σχέση με το 2022.

Προχωράμε επίσης, με τη σταδιακή δημιουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, συνολικού κόστους 6.1 εκ, το οποία με τη χρήση νέας τεχνολογίας που θα μας επιτρέπει να ελέγχουμε και να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο κατά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς ή άλλων έκτακτων περιστατικών σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Το Κέντρο θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών κατά την αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα, ετοιμάστηκε και ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του εθελοντή πυροσβέστη, ώστε μέσα από την σωστή εκπαίδευση και συντονισμό του θεσμού, να στηρίξουμε τους εθελοντές πυροσβέστες μας.

Πέραν της συνεχούς προσπάθειας για πλήρωση όλων των κενών θέσεων, αντικαταστούμε και ενισχύουμε τον εξοπλισμό των επίγειων και πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παραδίδοντας σήμερα και επίσημα τον νέο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηένου, ως Πολιτεία θέλω να σας επαναβεβαιώσω πως στεκόμαστε απρόσκοπτα στο πλευρό σας.

Η έμπρακτη εκτίμηση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στο έργο που επιτελείτε, αντανακλάται και στην πρόσφατη απόφαση που λάβαμε για την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων αστυνομίας και πυροσβεστικής, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Γνωρίζουμε τις μάχες που δίνεται καθημερινά για να προστατέψετε όλους εμάς και μέσα από τις ενέργειές μας θέλουμε να σας εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Τέλος, κ. Δήμαρχε σας διαβεβαιώνω ότι ως πολιτεία παραμένουμε κοντά σας για να στηρίζουμε τις προσπάθειες και το έργο σας.

Σας ευχαριστώ.

______________

 

(ΙΚ)