Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-12-2022 16:04

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Πέρα Χωρίου-Νήσου

Με χαρά τελώ σήμερα τα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Πέρα Χωρίου-Νήσου, η ανέγερση του οποίου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ποιοτική ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο νέος Σταθμός, συνολικού κόστους 350 χιλιάδων ευρώ, καλύπτει πλέον ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο και ευρύ σύμπλεγμα Κοινοτήτων. Η περιοχή παρουσιάζει μια σταθερή ανάπτυξη, με την ανέγερση νέων εργοστασίων, σχολείων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, εντός της ζώνης ευθύνης του Σταθμού, υπάρχουν βιομηχανικές και εμπορικές ζώνες, αγροτικά και γεωργοκτηνοτροφικά υποστατικά, κατοικίες, στρατόπεδα και σημαντικό μέρος των αυτοκινητόδρομων Λευκωσίας – Λεμεσού και Λευκωσίας – Λάρνακας.

Η ανάγκη λοιπόν για δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου σταθμού πυρόσβεσης είχε καταστεί επιτακτική.

Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες αυτές απαιτήσεις, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ανταποκρίθηκε στο αίτημά σας, ώστε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας σας για τη ζωή, την προστασία της περιουσίας και των επενδύσεων σας.

Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσω τον καίριο ρόλο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου-Νήσου στην ανέγερση του Σταθμού και να ευχαριστήσω τόσο τον Κοινοτάρχη Πέρα Χωρίου κ. Γιαννάκη Γεωργίου όσο και τον Κοινοτάρχη Νήσου κ. Κούλλη Πογιατζή για την τεχνική υποστήριξη και τη συμβολή τους ώστε να αποπερατωθεί το έργο αυτό.

Φίλες και φίλοι,

Η Πυροσβεστική μας Υπηρεσία επιτελεί μια ομολογουμένως απαιτητική αποστολή, που πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων των πυροσβεστών μας, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στον πολίτη για να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία του στις κρίσιμες στιγμές φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών.

Η Κυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων της, έμπρακτα ενισχύει τον τομέα της πυρασφάλειας του τόπου, τόσο με την προώθηση πολιτικών αποφάσεων και μέτρων όσο και με τη συνεχή αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών.

Είναι γι’ αυτό που συνεχής στόχος μας παραμένει η προαγωγή της επάρκειας, της ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας της Πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υιοθετήσαμε νέες, σύγχρονες μορφές δράσης και στρατηγικής ανάπτυξης, στη βάση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος και καινοτόμων προσεγγίσεων, βάσει της οποίας η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πλέον αυτόνομη.

Συν τω χρόνω, αυξάνουμε σταδιακά τον προϋπολογισμό της Δύναμης, ο οποίος έφτασε τα €50,7 εκατομμύρια για το 2023, με αύξηση 12,7% σε σχέση με το 2022.

Προχωράμε, επίσης, με τη σταδιακή δημιουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, συνολικού κόστους €6,1 εκ, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία που θα μας επιτρέπει να ελέγχουμε και να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο κατά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς ή άλλων έκτακτων περιστατικών σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Το Κέντρο θα συμβάλει στη βελτίωση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών κατά την αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα, ετοιμάστηκε και ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του εθελοντή πυροσβέστη, ώστε, μέσα από τη σωστή εκπαίδευση και συντονισμό του θεσμού, να στηρίξουμε τους εθελοντές πυροσβέστες μας.

Πέραν της συνεχούς προσπάθειας για πλήρωση όλων των κενών θέσεων, αντικαθιστούμε και ενισχύουμε τον εξοπλισμό των επίγειων και πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,

Παραδίδοντας σήμερα και επίσημα τον νέο Πυροσβεστικό Σταθμό Πέρα Χωρίου-Νήσου, θέλω να σας επαναβεβαιώσω ότι ως πολιτεία στεκόμαστε απρόσκοπτα στο πλευρό σας.

Η έμπρακτη εκτίμηση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στο έργο που επιτελείτε αντανακλάται και στην πρόσφατη απόφαση που λάβαμε για την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Γνωρίζουμε τις μάχες που δίνετε καθημερινά για να προστατέψετε όλους εμάς και μέσα από τις ενέργειές μας θέλουμε να σας εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Τέλος, κ. Κοινοτάρχες σας διαβεβαιώνω ότι ως πολιτεία παραμένουμε κοντά σας για να στηρίζουμε τις προσπάθειες και το έργο σας.

Σας ευχαριστώ.


(ΜΒ/ΙΚ)