Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-08-2018 20:00

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Βασίλη Πάλμα στο 2ο Ετήσιο Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού του ΚΟΑΠ

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι απόψε μαζί σας στο 2ο Ετήσιο  Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού, που καθιερώνεται ως θεσμός, τιμώντας έτσι τον Κύπριο αγρότη.

Συγχαίρω θερμά τον Επίτροπο Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), κ. Ττίμη Ευθυμίου και τους συνεργάτες του, για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το φεστιβάλ αυτό, που σκοπό έχει την ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, αλλά και την προώθηση κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων.

Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, αποδεικνύουν το συνεχές ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να διατηρήσουν ακμαίο τον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και για να υπερτονίσουν τον πολύ σημαντικό του ρόλο στην οικονομία του τόπου μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι δύο γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, το χαλλούμι και η πατάτα, καταλαμβάνουν θέση στην πρώτη πεντάδα του συνόλου των εξαγωγών της πατρίδας μας, με μερίδιο πάνω από 15%.

Ο διοργανωτής της αποψινής εκδήλωσης, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών,  είναι ταγμένος στην εξυπηρέτηση του αγροτικού μας κόσμου και στην ποικιλόμορφη στήριξη του συνόλου της κυπριακής υπαίθρου. Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, ο Οργανισμός μετουσιώνει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πράξη, στηρίζοντας τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και προσβλέποντας με αισιοδοξία στο παρόν και στο μέλλον. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια, που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των αγροτών μας για μια πραγματικά αξιοπρεπή διαβίωση, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας του γεωργικού τομέα και στη διάθεση αφθονίας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στους καταναλωτές, σε προσιτές τιμές και σε ποιοτικά άριστη κατάσταση.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι γεγονός, ότι μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο υλοποιείται σε στενή συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, είναι το βασικό εργαλείο για τη στήριξη της γεωργίας και την άσκηση της αγροτικής μας πολιτικής. Το Πρόγραμμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό, με την έναρξη υλοποίησης έργων με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 240 εκ. ευρώ. Μόλις πρόσφατα, εγκρίθηκαν 228 αιτήσεις για επενδύσεις στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, που αντιστοιχούν σε ποσό ενίσχυσης 43 εκ. ευρώ. Παράλληλα, 233 νέοι σε ηλικία συμπατριώτες μας, εγκρίθηκαν ως νέοι γεωργοί και αναμένεται να λάβουν ενισχύσεις που πλησιάζουν τα πέντε εκ. ευρώ. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας, για να καταστήσουμε τα προϊόντα μας πιο ποιοτικά και με καλύτερες προοπτικές εμπορίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το εισόδημα του αγρότη και δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να γίνουν επαγγελματίες γεωργοί ή κτηνοτρόφοι.

Σημαντικό ρόλο στην πρόοδο και ανάπτυξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και στην ικανοποίηση των προσδοκιών των αγροτών, έχει σαφώς διαδραματίσει και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων εκ μέρους της Κυβέρνησης, καθώς και η συγχρηματοδότησή τους.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τις αγροτικές οργανώσεις, καθώς και όλους τους αγρότες, που με τις δικές τους πρωτοβουλίες, προοδευτικές ιδέες και εισηγήσεις, βασιζόμενες στην εμπειρογνωμοσύνη και στην καθημερινή τριβή με το αντικείμενο, έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινής και ορθής δράσης, που οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Φίλες και φίλοι,

Χαιρετίζω και πάλι την όμορφη πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, που προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα της κυπριακής γης και ταυτόχρονα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοσή μας, εμπλουτίζοντας με τρόπο ουσιαστικό το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Κλείνω με την υπόσχεση ότι η εποικοδομητική συνεργασία, μεταξύ Κυβέρνησης, Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, Βουλής και όλων των αρμόδιων φορέων, θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, αποσκοπώντας μόνο στο καλώς νοούμενο συμφέρον του Κύπριου αγρότη και της κοινωνίας γενικότερα.

------------------------

(ΑΧ/ΕΙ)