Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-01-2023 13:08

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του νερόμυλου της Κοινότητας Πλατανιστάσας

Περί τα μέσα του 18ου αιώνα, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, σε αυτό το χωριό της Πιτσιλιάς, την Πλατανιστάσα, οι κάτοικοι τοποθέτησαν την πρώτη θεμέλια πέτρα του νερόμυλου, στην ανατολική όχθη του ποταμού Περιστερώνα. Άλλες καταγραφές κάνουν λόγο για ύπαρξη νερόμυλου στο χωριό από το 1572.

Σήμερα, αιώνες μετά, βρισκόμαστε εδώ μπροστά στο ίδιο αυτό μνημείο ιστορικής κληρονομιάς και παρακαταθήκης, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της συντήρησης και αποκατάστασής του. Ενέργειες οι οποίες θα συμβάλουν στη συνέχιση της πορείας του παραδοσιακού νερόμυλου και των δυο παρακείμενων γεφυριών στον διάβα του χρόνου, αφήνοντας «ζωντανό» ένα ιστορικό στολίδι για την Κοινότητα και τη γύρω περιοχή.

To συγκεκριμένο έργο, το κόστος του οποίου ανήλθε στις €470 χιλ. περίπου, εντάχθηκε στο Μέτρο 7: Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές (Καθεστώς 7.5 Επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υποδομή αναψυχής, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με σκοπό τη συγχρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Το Καθεστώς 7.5 αφορά στη στήριξη και ενθάρρυνση των δημόσιων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού της υπαίθρου, μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής και δράσεων υποστηρικτικών του αγροτουρισμού σε δήμους/κοινότητες της υπαίθρου, στοχεύοντας στην προώθηση ήπιας τουριστικής ανάπτυξης ως κύρια διέξοδο οικονομικής διαφοροποίησης.

Το έργο αφορούσε στην ανάπλαση του διατηρητέου νερόμυλου που χρονολογείται από τα ενετικά χρόνια και έχει μερικώς καταρρεύσει, καθώς και στην αποκατάσταση και συντήρηση δύο παρακείμενων γεφυριών που κτίστηκαν το 1928.

Ο χώρος έχει συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί για να λειτουργήσει ως κέντρο τουριστικής πληροφόρησης και προβολής, παρέχοντας ενημέρωση στους επισκέπτες για την ιστορία του ίδιου του κτηρίου, ενώ θα αποτελέσει το σημείο αφετηρίας για ξεναγήσεις/ περιηγήσεις στα αξιοθέατα των γύρω κοινοτήτων, αλλά και στα μονοπάτια της φύσης που υπάρχουν στην περιοχή.

Με έργα, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, επιδιώκουμε, πέραν από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής/ ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας, να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών. Η υλοποίηση του έργου αυτού, άλλωστε, θα ενισχύσει την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και φυσιολατρικού τουρισμού, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουριστικού ρεύματος, και κατ’ επέκταση στη διαφοροποίηση της οικονομίας, στη μείωση της φτώχειας και στην οικονομική ανάκαμψη των περιοχών.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω, με αυτή την ευκαιρία, να συγχαρώ τον Κοινοτάρχη και το Κοινοτικό Συμβούλιο που διατηρούν ψηλά τον πήχη της προόδου και της ευημερίας της Πλατανιστάσας. Το όραμα για την κοινότητά σας είναι και δικό μας, και για αυτό πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξή μας στις όποιες φιλοπρόοδες προσπάθειες καταβάλλετε για την ευημερία των κατοίκων.

Θέλω να γνωρίζετε ότι είναι μεγάλη η ικανοποίηση όλων μας κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα αναπτυξιακό έργο στην ύπαιθρο. Η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία στόχευσε και συνεχίζει να στοχεύει εμπράκτως στη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με γνώμονα την ανάπτυξη.

Σε αυτά τα πλαίσια, ως Υπουργείο Εσωτερικών, εξαγγείλαμε τον περασμένο Μάρτιο, για τρίτη συνεχή χρονιά, γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια και επιδοματικά κίνητρα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών που διαμένουν εκεί, αλλά και τη μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των ρευμάτων αστυφιλίας.

Στην τελευταία προκήρυξη του 2022, η Πλατανιστάσα εντασσόταν στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών κάτω από την κατηγορία «εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες κοινότητες», κατηγορία για την οποία ίσχυαν οι μέγιστες διευρύνσεις στα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα μέγιστα ωφελήματα του σχεδίου. Η οικονομική ενίσχυση σε δικαιούχους για απόκτηση κατοικίας στην κοινότητα, μπορούσε να ανέλθει μέχρι και τις €95.000, αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας.

Για την ευρύτερη περιοχή Πιτσιλιάς, η ανταπόκριση που έχει σημειωθεί, συνολικά, μέχρι σήμερα θεωρείται αρκετά ικανοποιητική, καθώς έχουν καταγράφει 29 εγκεκριμένες αιτήσεις για ποσό οικονομικής ενίσχυσης €1.3εκ περίπου (από τον Ιούλιο 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο 2022) ενώ παγκύπρια μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 900 αιτήσεις οι οποιες αντιστοιχούν σε οικονομική ενίσχυση ύψους €32,5 εκ.

Έχουμε προβεί σε μέριμνα και σχεδιασμό προκειμένου να επαναπροκηρυχθούν εντός του 2023 τα στεγαστικά σχέδια και αυτή τη φορά με τις διαθέσιμες πιστώσεις στον προϋπολογισμού του Υπουργείου μας να είναι ακόμη πιο αυξημένες. Συγκεκριμένα, για το έτος 2023 έχουμε προνοήσει ώστε να διατεθούν €20εκ. σε νεαρές κυρίως οικογένειες που επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι στην ύπαιθρο ή στα ορεινά, σε σύγκριση με €15 εκ. το 2022 και €5 εκ. το 2021. Κι αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη στοχοπροσήλωσή μας στο όραμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για ανάπτυξη και αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου.

Πέραν των πιο πάνω στεγαστικών, αξίζει πρόσθετα να αναφερθεί πως οι μόνιμα διαμένοντες κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι της Πλατανιστάσας, επωφελούνται του επιδόματος ορεινών κοινοτήτων άνω των 600μ για κάλυψη των αναγκών τους.

Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά για το 2022, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, αποφασίστηκε η παραχώρηση εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος σε όλους τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ., οι οποίοι ήταν δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος κατά το έτος 2022, ίσης με το 50%, ώστε να συνδράμει στην άμβλυνση των προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

Περαιτέρω, οι μόνιμα διαμένοντες κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι Πλατανιστάσας, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι μη συνταξιούχοι, επωφελούνται του επιδόματος απομακρυσμένων περιοχών για κάλυψη του κόστους διακίνησης τους/μετάβασης στα αστικά κέντρα.

Με αυτά αλλά και με μια σειρά από άλλες δράσεις και ολιστικές παρεμβάσεις, στόχος της Κυβέρνησης ήταν και είναι να καταστούν οι κοινότητές μας εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, γεωργικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, αλλά και ελκυστικός τόπος μόνιμης διαβίωσης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης.

Κύριες και κύριοι,

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, θα ήθελα να αναφερθώ επιπλέον και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σας επηρεάζει ως Κοινότητα, καθότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει την ένταξη της Πλατανιστάσας σε τοπικό σύμπλεγμα παροχής υπηρεσιών το οποίο θα αποτελείται από 12 κοινότητες στο σύνολο (ΑΛΗΘΙΝΟΥ, ΑΛΩΝΑ, ΑΠΛΙΚΙ, ΑΣΚΑΣ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ, ΛΙΒΑΔΙΑ (ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ), ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ (ΜΟΡΦΟΥ), ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ (ΟΡΕΙΝΗΣ), ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΑΣΑ, ΠΟΛΥΣΤΥΠΟΣ, ΣΑΡΑΝΤΙ, ΦΤΕΡΙΚΟΥΔΙ).

Στόχος της δημιουργίας του συμπλέγματος, το οποίο ήταν απόρροια αιτήματος της ίδιας της Ένωσης Κοινοτήτων, είναι η εκμετάλλευση συνεργειών ανάμεσα στις κοινότητες, με την απασχόληση του αναγκαίου και κατάλληλου προσωπικού, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους κατοίκους τους. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών αντίκρυσε θετικά τα αιτήματα που έχει λάβει από κοινότητες του συμπλέγματος για ενίσχυσή τους με προσωπικό.

Κύριες και κύριοι,

Πριν δυο περίπου αιώνες, χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες σκληρής δουλειάς από εκατοντάδες εργάτες και μαστόρους για να ολοκληρωθεί το νεραύλακο και το νερό να κυλήσει από τη συμβολή των ποταμών μέχρι την τεράστια χοάνη του μύλου. Τότε, η δημιουργία ενός αναγκαίου για την Κοινότητα μέσου και εργαλείου για το άλεσμα του σιταριού, που τον καιρό εκείνο ήταν το πολυτιμότερο αγαθό, ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα.

Σήμερα, το πολύτιμο αυτό πολιτιστικό μνημείο αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα αγροτικής δραστηριότητας του 19ου αιώνα για την περιοχή της Βόρειας Πιτσιλιάς και μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, το οποίο, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων έχει προστατευθεί και διαφυλαχθεί από τον φθοροποιό χρόνο.

Γι’ αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας για τη συνεισφορά της στην αναπαλαίωση του έργου, τα εγκαίνια του οποίου τελούμε σήμερα, αλλά και για την άψογη συνεργασία με τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αποδεικνύεται καταλυτική στην επίτευξη του στόχου απορρόφησης των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

Να ευχαριστήσω και όλους όσοι δούλεψαν για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα.  

Τα συγχαρητήριά μου βεβαίως αρμόζουν κυρίως στον φίλο Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Σάββα Μέντζη και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την απόφαση τους να προωθήσουν την υλοποίηση αυτού του έργου, μέσα από την επιτυχή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και είμαι σίγουρος πως το Κοινοτικό Συμβούλιο θα συμβάλει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία, και ένα νέο δημιουργικό και παραγωγικό έτος για τους κατοίκους και την Κοινότητα της Πλατανιστάσας.

 

(ΕΦυς/ΜΒ)