Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-01-2023 14:16

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Eπικεφαλής του Γραφείου του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον επικεφαλής του Γραφείου του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) στην Κύπρο κ. Jakhongir Khaydarov.

Καλωσορίζοντας τον κ. Khaydarov, η κα Δημητρίου εξήρε το έργο που επιτελεί τo UNDP Κύπρου και τη σημαντική συμβολή του στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η άρση του παρόντος αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, προς επίτευξη λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η κα Δημητρίου επέκρινε τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα, οι οποίες, όπως επισήμανε, καταδεικνύουν την περιφρόνηση της Άγκυρας στο διεθνές δίκαιο και στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, ο ΟΗΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα να στραφεί αποφασιστικά προς την Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση αυτών των αρχών, η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες αμοιβαία επωφελείς και θα καταστήσει την Κύπρο παράδειγμα ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διάσωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η καταστροφή της οποίας, όπως υπογράμμισε, αποτελεί μια εκ των δεινών συνεπειών της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Ο κ. Khaydarov αναφέρθηκε στο έργο του UNDP στην Κύπρο και σε προγράμματα και έργα του Γραφείου που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της βελτίωσης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών υποδομών, καθώς και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Κύπρο.

Τέλος, εκφράστηκε η κοινή βούληση για συνεργασία, περιλαμβανομένης της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών, σε θεματικές αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στους θεσμούς.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)