Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-01-2023 17:53

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην επέτειο του Ολοκαυτώματος

Συνεδρία ολομέλειας της Βουλής

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η μαζική και μεθοδική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς συνιστά τη θλιβερή κορύφωση μιας σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη δίνη και τα κολαστήρια θανάτου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εβδομήντα οκτώ κιόλας χρόνια μετά, η υπόμνηση της ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν προκύπτει ως απλώς συμβολική, αλλά επιβάλλεται ως αναγκαία, καθώς η γηραιά ήπειρος και οι σύγχρονες δημοκρατίες αντιμετωπίζουν διαρκώς τα πρωτοφανή φαινόμενα ενός προϊόντος ρατσισμού και αντισημιτισμού, θέτοντας υπό αίρεση τις κοινοτικές αξίες και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κατεξοχήν θεσπιστή και θεματοφύλακα της δημοκρατικής ειρήνης. Ταυτόχρονα, η αποτυχία του διεθνούς συστήματος, ωσάν να μην έχει διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν, να διασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα φέρνει ξανά την ανθρωπότητα απέναντι στην έσχατη πρόκληση μιας νέας μαζικής και ολοκληρωτικής εξόντωσης.

Η διατήρηση της μνήμης που αναδεικνύει τη φρίκη και την εκμηδένιση του ανθρώπου από άνθρωπο προβάλλει για όλους μας συνεπώς αδήριτη, στο όνομα της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Κυρίες και κύριοι

Κύπρος και Ισραήλ ανέπτυξαν ιδιαίτερους δεσμούς από αρχαιοτάτων χρόνων και εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τα τελευταία χρόνια τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ενδυνάμωσαν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.   Ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας είναι  η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με κοινή συνιστώσα τη βούληση για διασφάλιση της ειρήνης, της συλλογικής ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυσή της  προς όφελος των λαών μας και της περιοχής ευρύτερα.

Στο σημείο αυτό να χαιρετίσω την παρουσία στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής του πρέσβη του Ισραήλ κ. Oren Anolik και να αναφέρω πως και φέτος η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει στην ετήσια εκστρατεία #WeRemember του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ με διάφορες δράσεις, περιλαμβανομένης της φωταγώγησης του κτιρίου της Βουλής με το λογότυπο της εκστρατείας #WeRemember.

Κλείνοντας, σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Σας ευχαριστώ.

 

(Το κείμενο όπως εστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα