Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-01-2023 09:05

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στην τελετή απονομής των επάθλων του αγώνα δρόμου «Μάρκου Δράκου», χθες

«Δεν τον ετρόμαζε ο πόλεμος,

αλλά ούτε ο θάνατος.

Σαν λιόντας πολεμούσε το κακό.

Άγγελος ήτανε Θεόσταλτος

με πύρινη ρομφαία.

Κι έστηνε τις ενέδρες του

σε στράτες και βουνοκορφές

για χάρη μόνο μιας κυράς,

της Λευτεριάς».

Δανειζόμενος τους στίχους της αείμνηστης εκπαιδευτικού, πρώην Υπουργού παιδείας και αγωνίστριας της ΕΟΚΑ Κλαίρης Αγγελίδου από το ποίημά της «Μάρκος Δράκος (Δύο Δέσποινες)» και με αισθήματα σεβασμού και εθνικής υπερηφάνειας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στο οίκημα της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), για να τιμήσουμε τη μνήμη του «Λυκούργου» της ΕΟΚΑ. Για να απονέμουμε επίσης τα έπαθλα τιμής στους πρωτεύσαντες του αγώνα δρόμου που διοργανώθηκε προς τιμήν του αρχιαγωνιστή της ελευθερίας της Κύπρου, Μάρκου Δράκου.

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω το Τμήμα Εργαζόμενης Νεολαίας της ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας και το Παγκύπριο Αθλητικό Σωματείο Εργαζομένων Κύπρου (ΠΑΣΕΚ) για την πολύ τιμητική πρόσκληση να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ και να χαιρετίσω την εκδήλωση. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους διακριθέντες, καθώς επίσης και σε όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επιτυχία δεν έγκειται αποκλειστικά και μόνο στη διάκριση, αλλά στη συμμετοχή και την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας.

Ανάλογες δράσεις και διοργανώσεις προωθούν το εθνικό και αθλητικό ιδεώδες, την ευγενή άμιλλα και τον υγιή συναγωνισμό. Ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της σωματικής υγείας και των αθλητικών ικανοτήτων, ενώ μέσω της διαδικασίας επίτευξης του στόχου συνεισφέρουν στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας ενός εκάστου.

Όλα αυτά τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, συντείνουν στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών και διατηρούν ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον για τον τόπο μας.

Ένα καλύτερο αύριο, όπως η ΣΕΚ, αδιαλείπτως, με ζήλο, αποφασιστικότητα και συνέπεια προάγει από ιδρύσεώς της και όπως ο ίδιος ο Μάρκος Δράκος, ως εκλελεγμένο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ οραματιζόταν.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Αποτελεί μεγάλη τιμή και προνόμιο να αναφέρεται κανείς σε ήρωες. Είναι όμως συνάμα εξαιρετικά δύσκολο να εξιστορήσει με λόγια όσα ο νους αδυνατεί να συλλάβει για τις ηρωικές τους πράξεις και να αποδώσει το φόρο τιμής που αρμόζει σε αυτούς που με την προσφορά και τη θυσία τους κατέστησαν σύμβολα μαχητικότητας, άφθαστου ηρωισμού και αυταπάρνησης. Ένας τέτοιος μεγάλος ήρωας είναι ο Μάρκος Δράκος. Η Ιστορία τον κατατάσσει δικαίως στο πάνθεον των ηρωικότερων μορφών της πατρίδας μας. Ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων. Οι πράξεις και η προσφορά του αποτελούν σημείο αναφοράς και αντικείμενο διδαχής στις νεότερες γενιές των Ελλήνων της Κύπρου.

Κι είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης δεν αποτελεί μόνο οφειλόμενη αναγνώριση και τιμή απέναντί του, αλλά ταυτόχρονα συντελεί στη σφυρηλάτηση του φρονήματος και της συνείδησης όλων μας.

 «Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον».

Ο περίφημος επιτάφιος λόγος του Περικλέους προς τους Αθηναίους, με σκοπό να τιμηθούν οι πρώτοι νεκροί του Πελοποννησιακού πολέμου, όπως αυτός παρατίθεται από τον Θουκυδίδη, λειτουργεί ως φλογερός ύμνος προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, αλλά και ως εθνικό σάλπισμα.

Γιατί πραγματικά ευδαίμονες, δηλαδή ευτυχισμένοι, σύμφωνα με τον μεγάλο πολιτικό και θεμελιωτή της «Αθηναϊκής Δημοκρατίας», Περικλή, μπορούν να είναι μόνον όσοι απολαμβάνουν την ελευθερία τους.

Και ελεύθεροι μπορούν να είναι μόνο οι τολμηροί, οι γενναίοι, οι ανδρείοι, οι εύψυχοι.Αυτό ισχύει, συμπληρώνει ο Περικλής, γιατί «για τους ανδρείους ο εξευτελισμός της δειλίας είναι χειρότερος απ’ τον γενναίο κι αναπάντεχο θάνατο».

Αυτές τις αρετές εξέπεμπε και ο Μάρκος Δράκος. Την ανδρεία, τη λεβεντιά, τη γενναιοψυχία. Είχε σμιλευτεί με τη μαγιά των ηρώων του Ελληνισμού, των ηρώων που ενσυνείδητα, με γενναιότητα και αντρειοσύνη επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς στην πατρίδα, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

Συνδύαζε τη σεμνότητα και τη φρόνηση με την ευτολμία. Ήταν αποφασιστικός και φιλόθρησκος. Για την Οργάνωση αποτελούσε εξέχον στέλεχος στην κορυφή της ιεραρχίας και θαρραλέο αγωνιστή στον αγώνα για αποτίναξη του αποικιοκρατικού  ζυγού.

Γι’ αυτό, εξάλλου, κατά τη νυχτερινή αποστολή της 31ης Μαρτίου 1955, επιλέχθηκε να ηγηθεί της ομάδας με την επωνυμία «Αστραπή», η οποία με την ανατίναξη της Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας, διέδωσε κατά τρόπο εκκωφαντικό το σύνθημα της έναρξης του υπέροχου εκείνου αγώνα και την πανίσχυρη βούληση των Κυπρίων για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Και αργότερα, όταν με διαταγή του «Διγενή» ανηφόρισε στα βουνά του Κύκκου, και σχημάτισε την περιβόητη αντάρτικη ομάδα «Ουρανός», διηύθυνε με μαεστρία πολλές επιχειρήσεις, μέχρι τον ηρωικό του θάνατο στο πεδίο της τιμής, στις 18 Ιανουαρίου 1957, στην περιοχή «Σκλινίτζια» της Ευρύχου.

Ο αγώνας των Κυπρίων για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού αποτελούσε τον αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο προαιώνιο πόθο με τον οποίο ταυτίστηκε ολόκληρος ο λαός, με μπροστάρη τα φλογερά νιάτα.

Με τον υπέροχο αυτό αγώνα ταυτίστηκε και η ΣΕΚ με τα μέλη της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το σύνολο της ηγεσίας και ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελών της Συνομοσπονδίας συμμετείχαν στον αγώνα, ενώ 40 από τους ήρωες της ΕΟΚΑ, με ηγετική φυσιογνωμία τον Μάρκο Δράκο, ήταν μέλη της ΣΕΚ, προσφέροντας όλες τους τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του εθνικού στόχου.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, με τη σειρά μας, οφείλουμε να επιμετρήσουμε το μέγεθος της προσφοράς των ηρώων μας και να αναλογιστούμε τη δική μας ευθύνη προς την πατρίδα.

Είναι καιρός να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα σφυρηλατούν και θα ενδυναμώνουν την ελπίδα και την πίστη, γιατί όπως έγραφε ο στοχαστής ήρωας Κυριάκος Μάτσης, «πάνω από κάθε αδυναμία στέκεται η δύναμη της πίστης». 

Αυτή ακριβώς η πίστη αποτελεί προϋπόθεση της επίγνωσης του ποιοι είμαστε - προϋπόθεση αυτοσυνειδησίας. Και η αυτοσυνειδησία είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, πίστη στον πόθο μας για ελευθερία.

Και εάν αναζητούμε το νόημα του αγώνα της ΕΟΚΑ, αυτό περιλαμβάνεται στη λέξη ελευθερία. Αυτό κατάφερε η μικρή Κύπρος της βιοπάλης, των γεωργών, των βοσκών και των αμούστακων μαθητών, μπροστά σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία.

Και αυτό καλούμαστε και εμείς να συνεχίσουμε. Έχουμε ιερή υποχρέωση έναντι της Ιστορίας μας, έναντι όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, αλλά και έναντι των μελλοντικών γενιών αυτού του τόπου. Να συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την τελική δικαίωση.

Ειδικότερα σήμερα που η κατοχική Τουρκία προβαίνει σε ένα κρεσέντο παράλογων και προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων που απειλούν ευθέως τον ευρύτερο Ελληνισμό και οδηγούν την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη της ανατολικής Μεσογείου σε επικίνδυνες ατραπούς, απαιτείται καθολική ομοψυχία και ενότητα.

Η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο ένδειξη σεβασμού, τιμής και ευγνωμοσύνης στον Μάρκο Δράκο. Είναι ταυτοχρόνως κάλεσμα ευθύνης για τον κάθε ένα ξεχωριστά. Για συνέχιση του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για απελευθέρωση και ειρήνη. Αυτό το μέλλον ασφάλειας και ειρήνης αξίζει στον τόπο μας και στις επόμενες γενιές.

Αυτό το μέλλον θα είναι η καλύτερη απόδοση τιμής και για τον Μάρκο Δράκο, το παράδειγμα του οποίου θα αποτελεί ολόφωτο παντοτινό φάρο.

 Σας ευχαριστώ.

(ΕΠ)