Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-01-2023 15:10

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή ονοματοδότησης του Δημοτικού Πάρκου «Ιωάννης Λαζάρου Σκαλιστής, πεσών Στρατιώτης 211 ΤΠ το 1974»

Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ μαζί με την οικογένεια του ήρωα Ιωάννη Σκαλιστή για να τιμήσουμε τη θυσία και τον αγώνα του που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει ηρωικά μαχόμενος στο πεδίο της τιμής τον Ιούλιο του 1974 στην περιοχή του Τράχωνα. Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση από την οικογένεια για να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση, τους ευχαριστώ. Ταυτόχρονα θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο, κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου για την πρωτοβουλία και την απόφασή τους να ονομαστεί το Δημοτικό αυτό Πάρκο «Πάρκο Ιωάννη Λαζάρου Σκαλιστή, Πεσών Στρ/της 211 Τάγματος Πεζικού το 1974».

Τέτοιες εκδηλώσεις θύμησης και απόδοσης τιμών, όπως η σημερινή, μάς βοηθούν να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας, ενισχύουν την ψυχική μας δύναμη και τονώνουν την εθνική μας συνείδηση, αλλά κυρίως μάς βοηθούν να διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Τα ιστορικά διδάγματα που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες, είναι η πυξίδα για την πορεία του αύριο.

Αποχαιρετώντας πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, στις 10 Μαρτίου 2018, εκ μέρους της Πολιτείας τον ήρωα Ιωάννη Σκαλιστή, στη νεκρώσιμο ακολουθία που τελέστηκε από την εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, μετά την ταυτοποίηση των ιερών του λειψάνων, σημείωσα τους γνωστούς στίχους του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, ότι «τιμή αληθινή πρέπει σε εκείνους που όρισαν στη ζωή τους να φυλάγουν Θερμοπύλες, ποτέ από το χρέος μη κινούντες».  Με τον αγώνα και τη θυσία του, ο Ιωάννης Σκαλιστής αποτελεί για όλους μας παράδειγμα θάρρους και ανδρείας επιτελώντας στο ακέραιο με αυταπάρνηση το καθήκον του προς την αγαπημένη του πατρίδα σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε από την οικογένειά του.

Όταν στις 20 Ιουλίου ξέσπασε η τουρκική εισβολή, ο ήρωας μας υπηρετούσε τη θητεία του στον Τρίτο Λόχο του 211 Τάγματος Πεζικού που είχε υπό την ευθύνη του την ευαίσθητη περιοχή Ομορφίτας – Τράχωνα – Νεάπολης – Βορείου Πόλου.  Μαζί με άλλους συμπολεμιστές του επάνδρωνε φυλάκιο στην περιοχή του Τράχωνα.  Από τις πρώτες πρωινές ώρες έβλεπαν να πέφτουν κατά εκατοντάδες οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές στην περιοχή βορείως της Λευκωσίας, ενώ ταυτόχρονα είχε αρχίσει και η τουρκική επίθεση κατά του τομέα ευθύνης της μονάδας τους.

Οι μάχες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα σε όλο το μήκος του μετώπου, ενώ οι περισσότεροι των κατοίκων είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την περιοχή αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο. Την τρίτη μέρα, παραβιάζοντας τη συμφωνημένη εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν σε συντονισμένη επίθεση πραγματοποιώντας κυκλωτικές κινήσεις κατά των φυλακίων της Εθνικής Φρουράς που είχε πλέον απέναντι της πολυπληθέστερες δυνάμεις με άρματα μάχης και άλλο πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Έτσι, δεν άργησαν να καταληφθούν τα προκεχωρημένα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, παρόλη την αντίσταση και τον ηρωισμό που επέδειξαν οι αμυνόμενοι εθνοφρουροί μας, συμπεριλαμβανομένου και του Ιωάννη.

Έκτοτε ο Ιωάννης Σκαλιστής δεν έδωσε σημεία ζωής και το όνομα του καταχωρήθηκε στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων μας. Τα λείψανά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, σε εκταφές που έγιναν το 2015 από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων μαζί με τα λείψανα άλλων εθνοφρουρών μας που επάνδρωναν φυλάκια της ευρύτερης περιοχής.

 Σαράντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει και η Νεάπολη, ο Τράχωνας και το μεγαλύτερο μέρος της Ομορφίτας εξακολουθούν να είναι υπό τουρκική κατοχή. Και είναι ιερό το χρέος μας να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τις θυσίες όλων των εθνοφρουρών μας που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην περιοχή στις προσπάθειές τους να εμποδίσουν τις ορδές του Αττίλα να καταλάβουν και άλλες περιοχές της Λευκωσίας.

Κυρίες, Κύριοι,

Θα ήθελα και πάλι να κάνω αναφορά στον πατέρα του ήρωα Λάζαρο,  ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή προ δεκαετίας χωρίς να μπορέσει να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου του παιδιού και να του απευθύνει το ύστατο χαίρε. Ο Λάζαρος Σκαλιστής υπηρέτησε την πατρίδα του από το μετερίζι του σκαπανέα και πρωτεργάτη του κινήματος της αναζήτησης των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, από τις πρώτες ώρες που διαπιστώθηκε το απάνθρωπο έγκλημα της κατοχικής δύναμης σε βάρος των οικογενειών. Για 30 χρόνια μέχρι το θάνατο του, ο Λάζαρος είχε τεθεί στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, προσφέροντας ανεκτίμητες πράγματι υπηρεσίες.  Οι οικογένειες των αγνοουμένων, η πολιτεία και όλοι μας εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση μας για όσα προσέφερε ο Λάζαρος Σκαλιστής στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας.

Δυστυχώς, η οικογένεια Σκαλιστή είχε αυτές τις μέρες ακόμη μια  οδυνηρή απώλεια. Έφυγε από τη ζωή και η αδελφή του τιμώμενου ήρωα, η Ανδρούλα Λαζάρου Σκαλιστή που βίωνε και αυτή για τόσες δεκαετίες καθημερινά τον πόνο και την αγωνία της εξαφάνισης του αγαπημένου της αδελφού. Θυμόμαστε πάντα και τη μητέρα τους, την Εύα, μια από τις πιο ηρωικές μορφές των μανάδων των αγνοουμένων μας στα οδοφράγματα και σε κάθε άλλη εκδήλωση με το βουβό βλέμμα και τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους στα χέρια.

Στον αδελφό του ήρωα, τον Αντώνη, που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί και αυτός στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, εκφράζουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό μας, όπως και προς όλα τα μέλη της οικογένειας, και είθε ο Θεός να αναπαύσει και την ψυχή της αδελφής του Ανδρούλας, μαζί με τις ψυχές των άλλων αγαπημένων του προσώπων.

Το πρόβλημα των αγνοουμένων και ο αγώνας των συγγενών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα είναι μέρος της Ιστορίας μας,  η οποία με τίποτα δεν παραγράφεται και μας δείχνει τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, ως απαραίτητη προϋπόθεση της ίδιας της επιβίωσής μας.

Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών που έφυγαν και μας παρακολουθούν από ψηλά, είναι βαρύτατο και θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν  για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.   Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, δεν θα ενδώσουμε στους τακτικισμούς και στις μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης.  Συνεχίζουμε τον ιερό και τίμιο αγώνα μας. Αυτό αποτελεί για εμάς χρέος και εθνική επιταγή.  Το οφείλουμε στον Ιωάννη Σκαλιστή, στην οικογένεια του και στους άλλους ήρωες μας και στις οικογένειες τους αλλά και απέναντι στην Ιστορία.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Συνεχίζουμε να διερχόμαστε μια δύσκολη περίοδο δοκιμασίας σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια μας να διασφαλίσουμε την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο με την υπερτρισχιλιετή Ελληνική Ιστορία. 

Η τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία εντείνονται καθημερινά.  Μέρα με τη μέρα γινόμαστε μάρτυρες του αναθεωρητισμού και των έκνομων ενεργειών και απειλών της τουρκικής ηγεσίας.  Δεν θα ενδώσουμε στις απειλές και μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης.  Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Τιμώντας σήμερα τον ήρωα Ιωάννη Λαζάρου Σκαλιστή, συντηρούμε τη μνήμη του και μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές τις αξίες από τις οποίες εμφορούντο οι χιλιάδες των νέων μας που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό τον Ιούλιο του 1974 στο κάλεσμα της πατρίδας για προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ο αγώνας και η θυσία του τιμώμενου σήμερα ήρωά μας αποτελούν φάρο και πυξίδα για τις δικές μας ενέργειες αλλά και για τις επερχόμενες γενιές.

Αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής αποτίνουμε σήμερα με την ονοματοδότηση του Δημοτικού Πάρκου «Ιωάννης Λαζάρου Σκαλιστής Πεσών Στρτης 211 Τ.Π. το 1974» υποσχόμενοι πως αιωνία θα παραμείνει η μνήμη του.

Δόξα και τιμή στον Στρατιώτη του 211 Τάγματος Πεζικού, Ιωάννη Σκαλιστή του Λάζαρου και της Εύας. 

Δόξα και τιμή σε όλους τους ήρωές μας.

(ΕΠ)