Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2023 13:22

Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στη συνέντευξη Τύπου για τη συνεργασία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας με το Κέντρο Αριστείας Cerides του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που διοργανώνεται με σκοπό την ανάδειξη του έργου που παράγεται μέσα από τη συνεργασία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Κέντρου Αριστείας CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η συνεργασία αυτή μετρά ήδη δέκα χρόνια κοινής και συστηματικής προσπάθειας για ανάπτυξη και αξιοποίηση της ερευνητικής γνώσης και εντάσσεται στον Πυλώνα 8 της Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, ο οποίος αφορά στην ενθάρρυνση της προόδου και της έρευνας.

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επικεντρώνουμε τις δράσεις μας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των εργαζομένων, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και των επικίνδυνων περιστατικών στον εργασιακό χώρο.

Η συνεργασία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας με το Κέντρο Αριστείας CERIDES στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας της παραγόμενης εργασίας. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, επιδιώκουμε την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ερευνητικής γνώσης και της καινοτομίας, για τη χάραξη πολιτικής διασφάλισης της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων, της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Συναισθανόμενοι την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη χώρα μας, ως Υπουργείο θα συνεχίσουμε και θα ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στοχεύοντας στην αξιοποίηση του έργου που παράγεται ώστε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι, τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό έργο που προκύπτει από τη συνεργασία αυτή επικεντρώνεται στη διεξαγωγή ερευνών για τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εργατικά ατυχήματα, καθώς επίσης και για το κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην Κύπρο. Η έρευνα αυτή διεξάγεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία διαφαίνεται ότι είναι από τις λίγες έρευνες αυτού του είδους που έγιναν παγκοσμίως, διευρύνουν τις γνώσεις μας και παρέχουν σημαντικά εφόδια για ενίσχυση της πολιτικής και των δράσεων μας στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συνεργασία συμβάλλει καθοριστικά στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας σε σχέση με τις νέες εξελίξεις στον τομέα, υποβοηθώντας την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους, τόσο μέσα από ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και μέσα από την παρακολούθηση Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία. Το Πρόγραμμα αυτό, εδώ και αρκετά χρόνια, προσφέρει υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους απόφοιτούς του να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, για τη διαχείριση της ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Αγαπητοί συνεργάτες, φίλοι του Κέντρου Αριστείας CERIDES,

Ευελπιστώ ότι μαζί θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε, μέσα από τη συνεργασία μας, καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης και εφαρμογής κατάλληλων προληπτικών και προστατευτικών μέτρων για την προστασία και ευημερία των εργαζομένων και την αειφόρο ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Είμαι βέβαιος ότι, ως Κέντρο Αριστείας και ως Πανεπιστήμιο, θα συνεχίσετε να συμπορεύεστε μαζί μας στην κοινή προσπάθεια βελτίωσης των επιπέδων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ώστε να επιτύχουμε γρηγορότερα τους στόχους μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη μακρόχρονη, απρόσκοπτη και εποικοδομητική συνεργασία.

(ΕΠ/ΣΧ)