Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2023 17:50

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023

 

Κατά τις σημερινές εργασίες του 1ου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Annalena Baerbock, η οποία προσφώνησε την Ολομέλεια της Συνέλευσης.

Ο κ. Ευσταθίου επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση της Γερμανίας έχει εξαγγείλει «περιοριστική» πολιτική όσον αφορά τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες, για τις οποίες αποφασίζει κατά περίπτωση και ότι, ως ζήτημα αρχής, απέχει από την προμήθεια όπλων σε περιοχές κρίσης ή διένεξης. Ωστόσο, αναφέρει ο κ. Ευσταθίου, γερμανικά όπλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε εμπόλεμες περιοχές από χώρες, όπως η Τουρκία, η οποία εμπλέκεται σε συγκρούσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, ενώ κλιμακώνει την επιθετική της συμπεριφορά έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, στο πλαίσιο του αναθεωρητικού δόγματος της, της «Γαλάζιας Πατρίδας». Την ίδια στιγμή που επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, προσθέτει.

Πώς, ερωτά ο Κύπριος βουλευτής, μια κορυφαία ευρωπαϊκή δύναμη, όπως η Γερμανία, προτίθεται να αντιδράσει στα σχέδια της Άγκυρας για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, που είναι ευρωπαϊκό έδαφος, με την έλευση μαχητικών, πέραν των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που ήδη σταθμεύουν στα κατεχόμενα και με την κατασκευή προσεχώς ναυτικής βάσης, καθώς και βάσης-ραντάρ, με στόχο την παρακολούθηση ολόκληρης της περιοχής, μετατρέποντας έτσι την Κύπρο σε ορμητήριο για μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της;

Τέλος, ο Κύπριος βουλευτής διερωτάται εάν ο επεκτατισμός της Τουρκίας και η εκ μέρους της περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των δημοκρατικών αρχών, δεν αποτελούν επαρκή λόγο, ώστε η Γερμανία να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, δίνοντας έτσι το παράδειγμα και σε άλλες χώρες που εξάγουν όπλα στην Τουρκία να πράξουν το ίδιο. Δεν νομίζετε, ότι η διστακτικότητα της γερμανικής κυβέρνησης να επιδείξει περισσότερη αποφασιστικότητα έναντι αυταρχικών χωρών, όπως η Τουρκία, συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει ο κ. Ευσταθίου, απευθυνόμενος στη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα