Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2023 21:37

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου στην τελετή απονομής Βραβείων Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων Κύπρου και των Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που απευθύνω σήμερα αυτό τον λόγο, ο οποίος ως τελευταίος από τούτο το βήμα, ολοκληρώνει τον διορισμό μου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Έναν διορισμό για τον οποίο, ως κρατική αξιωματούχος, οφείλω τεράστια ευγνωμοσύνη και ειλικρινέστατες ευχαριστίες  που με τίμησε με την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την υποστήριξή του, σε μια καθόλα δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική πενταετία κατά την οποία δεν έλειπαν οι προκλήσεις, οι δυσκολίες, οι αναποδιές με κυριότερη την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κύριε Πρόεδρε, ως Επίτροπος Περιβάλλοντος σας ευχαριστώ που ενεργοποιήσατε κάθε μηχανισμό της Πράσινης Διπλωματίας και αναλάβατε Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη γεωγραφική μας γειτονιά, της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η περιοχή μας, αποτελώντας κόκκινη ζώνη του πλανήτη όσον αφορά στην ταχύτητα και το αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης, διαθέτει πια εξαιτίας της δικής σας συμβολής επιστημονικό εγχειρίδιο διαχείρισης και πρόβλεψης των φαινομένων και είναι ικανό να υποστηρίξει και να βοηθήσει τις επόμενες διακυβερνήσεις του τόπου μας με τη λήψη ορθών πολιτικών αποφάσεων είτε προλαμβάνοντας είτε αντιμετωπίζοντας τα φαινόμενα.

Το Κράτος μας, πλέον, διαθέτει προϋπολογισμούς για το Περιβάλλον : στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου έχουν περιληφθεί 75 επενδύσεις και 58 μεταρρυθμίσεις, που θα υποστηριχθούν με επιχορηγήσεις ύψους €1,006 δις και δάνεια ύψους €0,2 δις. Το 41% του σχεδίου θα στηρίζει κλιματικούς στόχους και το 23% θα προάγει την ψηφιακή μετάβαση. Το σύνολο των πόρων από όλα τα ταμεία που προορίζονται για την Πράσινη Μετάβαση είναι 2,4 δις με το 1,9 να αφορά αποκλειστικά τις δράσεις για το Κλίμα.

Πλέον, έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προσαρμογής μας με τη φύση και εναπόκειται σε όλους μας, κάθε έναν μας συλλογικά και ατομικά να μετρήσουμε τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις μας, για να μπορούμε ως ανθρωπότητα να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Επίτροπος Περιβάλλοντος ζήτησα και έλαβα δύο μήνες για να οργανώσω το Γραφείο κατά τρόπο που να είναι το έργο μας αποδοτικό και ωφέλιμο. Πάνω που ετοιμαστήκαμε και πήραν μπρος οι μηχανές, τον Μάρτιο του 2020 είχαμε το πρώτο απόλυτο και καθολικό lockdown. Οι προτεραιότητες άλλαξαν, οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι υποχρεώσεις μεγάλωσαν, αλλά δεν μειώθηκε το πείσμα μας.

Για πολλά χρόνια, εσφαλμένα, προσεγγίζαμε τα περιβαλλοντικά θέματα μονοδιάστατα και μονοθεματικά. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, μπήκαμε σε σχολεία και πανεπιστήμια, επιχειρηματικά κέντρα και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κέντρα νεότητας και περιβαλλοντικούς φορείς προσπαθώντας να εκπαιδεύσουμε και να εκπαιδευτούμε, να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε συγκεράζοντας προτάσεις, προβλήματα, αλλά και να δώσουμε λύσεις, να προτείνουμε λύσεις, να συνεργαστούμε και να αλληλοβοηθηθούμε γιατί αλλιώς όλο αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να πάει μακριά. Τα δίκτυα οικοσυστημάτων της φύσης ως συγκοινωνούντα δοχεία ομοιάζουν με αυτά της ανθρώπινης δραστηριότητας κι όπου καταγράφεται δράση, υπάρχει και αντίδραση. Από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπει κανένας.

Γνωρίζαμε από νωρίς ότι θα έπρεπε να επιλέξουμε τις μάχες που θέλαμε να κερδίσουμε μετρώντας τις τεχνικές μας δυνάμεις αλλά και τη φύση του Γραφείου. Δεν αγνοήσαμε ποτέ, καμία από τις καταγγελίες που ήρθε στο Γραφείο μας, ενώ η φυσική μας παρουσία σε σωρεία δραστηριοτήτων είναι καταγεγραμμένη.

Σήμερα είναι μέρα γιορτής αφού ο θεσμός των Περιβαλλοντικών Βραβείων που σε συνεργασία με το ΚΥΚΠΕΕ διοργανώνουμε για άλλη μία χρονιά, φέρνει στην επιφάνεια πανέμορφες προσπάθειες και δραστηριότητες τόσο εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από τον επιχειρηματικό χώρο.

Ως επιτροπή αξιολόγησης δυσκολευτήκαμε αρκετά ως προς τη βαθμολόγηση των έργων που θα δείτε σήμερα και θέλουμε ειλικρινά να συγχαρούμε κάθε έναν και κάθε μία που συμμετέχει σε τούτη τη γιορτή, αλλά και γίνεται παράδειγμα ως βέλτιστη πρακτική και για άλλους για να ακολουθήσουν.

Προσωπικά, ευχαριστώ θερμά έκαστον έναν σας για την καλή δουλειά και τη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα, την υπέροχη ομάδα του Γραφείου μου, την Αθηνά Γρηγοριάδου και τον Κυριάκο Σιακαλλή για το μεγάλο φορτίο που κουβαλήσαμε ως μικρή ομάδα, αλλά και τους Ξένιο Αγαθοκλέους και Μάριο Ευθυμίου με τους οποίους ξεκινήσαμε αλλά έπρεπε να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, αλλά και την Αναστασία, Γραμματέα μου κατά το πρώτο έτος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο ΚΥΚΠΕΕ, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και Αμαθούντος Νικόλαο και την επιστημονική τους Ομάδα με αρχηγό τον εξαίρετο συνεργάτη Ανδρέα Χατζηχαμπή και την Δήμητρα για όλη την κοπιαστική εργασία που μας έφερε σήμερα εδώ.

Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να κλείσω την τελευταία μου τοποθέτηση από αυτό το βήμα χωρίς να απευθυνθώ σε εσάς προσωπικά και να σας ευχηθώ κάθε καλό για τη συνέχεια. Μέσα από την ψυχή μου εύχομαι να ξεκουραστείτε και να χαρείτε την οικογένειά σας που τόσα χρόνια στερηθήκατε και σας στερήθηκαν και να μετρήσετε τα επόμενα σας βήματα. Είμαι βέβαιη ότι ένα τόσο ανήσυχο πνεύμα  όσο το δικό σας δεν μπορεί εύκολα να ησυχάσει. Από εσάς κρατώ το ιδιαίτερα έξυπνο και ευφυές χιούμορ σας, το πάθος με το οποίο χειριστήκατε κάθε ένα θέμα που πέρασε από το Γραφείο σας, ακόμα και ζητήματα που δεν θα έπρεπε να σας απασχολούν, τη δύναμη που δείξατε στην απώλεια αγαπημένων και πολύτιμων συνεργατών και ιδιαίτερα κάθε διακοπή που έζησα στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ρωτήσετε τι έγινε με την υγεία εκείνου του μωρού, το πρόβλημα εκείνου του στρατιώτη, το ζήτημα με εκείνη την οικογένεια και το ουσιαστικό ενδιαφέρον που αποτυπωνόταν στην έκφρασή σας σε κάθε απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς. Πάντα ευγνώμων Κύριε Πρόεδρε.

(ΡΜ/ΕΠ)