Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2023 12:40

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σηματοδοτώντας την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου το 1945.

Με αυτήν την ευκαιρία, θυμόμαστε και τιμούμε τα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος, έξι εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες Εβραίους, καθώς και τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι και άλλους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, στο όνομα της απεχθούς, απάνθρωπης και ρατσιστικής ναζιστικής ιδεολογίας.

Αποτίουμε, επίσης, φόρο τιμής στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και χαιρετίζουμε τον αγώνα που έδωσαν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες ενάντια σε αυτό. Το ηθικό καθήκον της διεθνούς κοινότητας παραμένει πάντα να μην ξεχάσει ποτέ αυτή τη φρικτή θηριωδία και να επαγρυπνεί για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, καθώς και κάθε μορφής μίσους και διακρίσεων, όπου και όποτε συμβαίνουν.

Η Κύπρος είναι ανεξίτηλα συνδεδεμένη με τον απόηχο του Ολοκαυτώματος, καθώς περισσότεροι από 50.000 επιζώντες φιλοξενήθηκαν στο νησί μας μεταξύ 1946 και 1949. Η Κύπρος απέκτησε καθεστώς παρατηρητή στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) το 2021 και εφαρμόζει σχετικές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο. Αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του ορισμού του IHRA για τον Αντισημιτισμό και του ορισμού του IHRA για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ενώνοντας τη φωνή μας για να βροντοφωνάξουμε «Ποτέ ξανά» και διατηρώντας τη μνήμη του Ολοκαυτώματος ζωντανή, η Κύπρος επιβεβαιώνει την αφοσίωσή της στις διεθνείς προσπάθειες για αποτροπή κάθε ενδεχομένου επανάληψης τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων.

(ΜΧ/IK)