Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2023 19:16

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή στην Τελετή Απονομής Βραβείων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής

(Ο χαιρετισμός εκφωνήθηκε εκ μέρους του Υπουργού από τον Γενικό Διευθυντή δρα Κώστα Κωνσταντίνου)

Θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή τελετή απονομής των βραβείων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, τον οποίο και συγχαίρω για την πρωτοβουλία του αυτή.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εσωτερικών, μεταφέρω τα συγχαρητήριά τους για τη διοργάνωση τόσο του θεσμού αυτού όσο και της τελετής, κατά την οποία τιμώνται οι φοιτητές που διακρίθηκαν με τις μελέτες τους.

Η τελετή αυτή πραγματοποιείται λίγες μέρες αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, σε μια επετειακή εκδήλωση 30 χρόνων από την έναρξη του θεσμού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη σημασία που δίνει το κράτος στην ποιοτική αρχιτεκτονική, στη συμβολή της προς την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Αποτυπώνει, επίσης, τη σημασία που αποδίδει στον ρόλο του αρχιτέκτονα, ως εμπνευστή και δημιουργού.

Ο ρόλος του αρχιτέκτονα είναι πολύπλευρος και απαιτητικός, όπως και οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ο αρχιτέκτονας αποτελεί το μέσο συγκερασμού των επιθυμιών του ιδιοκτήτη με τις απαιτήσεις της πολιτείας. Χρειάζεται να συντονίζει πληθώρα επιστημόνων αλλά και να διαχειριστεί την υλοποίηση του έργου, μέσα στο οικονομικό και χρονικό πλαίσιο που του ορίζεται. Ο ρόλος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς κάθε ολοκληρωμένο έργο καθορίζει τη ζωή εντός αυτού αλλά και έξω από αυτό, αφού συνδιαμορφώνει το περιβάλλον του.

Η ποιότητα της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους ειδικούς του Baukultur, μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες μορφές κοινωνικής απόδοσης, όπως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη βιώσιμη χρήση της γης. Επίσης, οδηγεί σε οικονομικές αποδόσεις, που υπερβαίνουν το κόστος, καθιστώντας τα ποιοτικά έργα κερδοφόρα από την άποψη της ιδιωτικής επένδυσης.

Η αρχιτεκτονική σχετίζεται άμεσα και με το φυσικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην κλιματική αλλαγή και την αντίστοιχη κρίση, η οποία αποτελεί, μια σημαντική πρόκληση και για τον κατασκευαστικό τομέα. Οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, απαιτούν την προσαρμογή της αρχιτεκτονικής στις ιδιαιτερότητες του κλίματος, τις απειλές των γεωκινδύνων και των ακραίων φαινομένων, τον σεβασμό της βιοποικιλότητας, την ανακύκλωση κτηρίων και κατασκευών.

Τέλος, η κοινωνική ευαισθησία και η συμμετοχή των πολιτών και των ενδιαφερόμενων ομάδων στη συνδιαμόρφωση του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε, αποτελεί μια νέα προσέγγιση, όπως αυτή καθορίζεται και στο New European Bauhaus. Η ανάγκη για βιωσιμότητα, αισθητική και ένταξη αποτελούν τις σύγχρονες αξίες για τη διαμόρφωση των πόλεων μας.

Στο πιο πάνω πλαίσιο κινούνται οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις της κυβέρνησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό υπουργείο, προχώρησε με δράσεις που διευκολύνουν την ανάπτυξη, όπως η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ιππόδαμος» και το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης.

Επίκειται επίσης, η ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά στη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης Στρατηγικών Αναπτύξεων. Το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο, που καθορίζεται στα νέα, καθώς και στα υπό δημοσίευση ή εκπόνηση Σχέδια Ανάπτυξης, προάγει την ποιοτική αρχιτεκτονική, τον σεβασμό στη διαχείριση της γης και τον ορθολογικό σχεδιασμό με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αγαπητοί φοιτητές,

Δεν θα αναπτύξω περισσότερο τις δράσεις του Υπουργείου μας۰ αυτές θα τις γνωρίσετε τα επόμενα χρόνια, μέσω της ενεργής συμμετοχής σας στον επαγγελματικό χώρο της αρχιτεκτονικής.

Θα σας καλέσω, όμως, να συνεισφέρετε με τον νεανικό ενθουσιασμό σας, τη δίψα για δημιουργία και την καινοτόμο προσέγγισή σας, στην επίτευξη καλύτερης, πιο ευαίσθητης και περιβαλλοντικά φιλικής αρχιτεκτονικής. Να συνεισφέρετε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας και γενικότερα σε ένα καλύτερο αύριο – αυτό που σας, και μας, αξίζει.

Αγαπητοί,

Η τελετή σήμερα αφορά εσάς, τους βραβευθέντες φοιτητές και σας συγχαίρω θερμά όπως και τους καθηγητές σας.

Εύχομαι καλή σταδιοδρομία και πολλές ακόμη επιτυχίες, επαγγελματικές και προσωπικές.

Καλή Χρονιά σε όλους.

(ΕΦυς/ΜΧ/ΕΧΡ)