Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2023 11:08

Αναφορά στο Κυπριακό κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ

Κατά τη χθεσινή (27.1.23) τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ  από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric, o ανταποκριτής του OMEGA κ. Μιχάλης Ιγνατίου, έθεσε το ερώτημα στον Εκπρόσωπο αν αληθεύει το γεγονός ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρου κ. Colin Steward, έχει κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ο Εκπρόσωπος στην απάντηση του, ανέφερε ότι έχει δει τα δημοσιεύματα του τύπου αναφορικά με τις συνομιλίες του κ. Steward, εντούτοις σημείωσε ότι δεν σχολιάζουμε συνομιλίες που μπορεί να έλαβαν χώρα σε μια ιδιωτική συνάντηση. Σημείωσε ότι σημασία έχει η γνώμη και οι απόψεις του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό. Αναφέρθηκε στις δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα που κυκλοφόρησαν αυτόν τον μήνα και τόνισε ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη και αυτή είναι η θέση και της Γραμματείας. «Εμείς τα Ηνωμένα Έθνη, και αυτό συμπεριλαμβάνει τον κ. Steward και την Αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο, εργαζόμαστε αμερόληπτα και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο κ. Steward έχει την πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη του Γενικού Γραμματέα για τη δουλειά του» είπε ο κ. Dujarric.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Εκπρόσωπο αν είναι σε θέση να δώσει μια απάντηση στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είπε «Αν πράγματι ειπώθηκε κάτι παρόμοιο, το λιγότερο που θα μπορούσε να ειπωθεί είναι ότι δεν μιλάμε πλέον για εκπρόσωπο του ΟΗΕ, αλλά για εκπρόσωπο εκείνων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» με τον κ. Dujarric να απαντά ότι η θέση του ΟΗΕ παραμένει αμετάβλητη. Ενθάρρυνε επίσης του δημοσιογράφους και τους παρατηρητές να δουν τη θέση του Γενικού Γραμματέα η οποία είναι ξεκάθαρη και είναι και η θέση του κ. Steward ο οποίος συνεχίζει να έχει την πλήρη υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα και θα συνεχίσει να εργάζεται αμερόληπτα. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που έχουν λεχθεί επίσημα, σε αυτά που γράφονται στις εκθέσεις και όχι σε φήμες από ιδιωτικές συνομιλίες.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιγνατίου έθεσε το ερώτημα αν ο κ. Steward όντως έχει κατηγορήσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά, κάτι που ο ίδιος πιστεύει, ο Γενικός Γραμματέας θα εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται; Στην απάντηση του ο κ. Dujarric τόνισε ότι δεν ήταν παρών στη συζήτηση και σημείωσε ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να αναλύσουμε τι μπορεί να έχει ειπωθεί κατ’ιδίαν, σε διαδρόμους, σε δείπνα ή κάπου αλλού. Αυτό που έχει σημασία είναι η τοποθέτηση του κ. Steward η οποία επικεντρώνεται στην εκπροσώπηση του Γενικού Γραμματέα, στην εκπροσώπηση του ΟΗΕ με τον πιο αμερόληπτο δυνατό τρόπο. Ο κ.  Steward πάλι έχει την πλήρη υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα.

Στην ερώτηση αν ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει ότι η τουρκική εισβολή είναι όμοια με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο κ. Dujarric είπε ότι η σύγκριση και η αντίθεση διαφορετικών καταστάσεων επαφίεται καλύτερα στους δημοσιογράφους και τους αναλυτές. Τέλος, στο ερώτημα ποια είναι η θέση του Γενικού Γραμματέα για την κατοχή της Κύπρου και της Παλαιστίνης ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η άποψη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο είναι γραμμένη σε ένα μεγάλο αριθμό εκθέσεων που εκδίδει ο ΟΗΕ.

Για τις ερωτοαπαντήσεις αυτούσιες στην αγγλική, πατήστε εδώ.