Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2023 14:52

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου στη Συνάντηση Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε σήμερα στη Συνάντηση Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των προτεραιοτήτων της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι οι προτεραιότητες που έθεσε η Προεδρία, αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πολυδιάστατες προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει. Επισήμανε, ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από τη Σουηδία, απαιτείται όπως οι πολιτικοί εμφυσήσουν το ευρωπαϊκό όραμα στους Ευρωπαίους πολίτες, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης και θα τους δώσει ελπίδα, μέσω της προώθησης ενεργειών και δράσεων που θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, τα κράτη μέλη (κ.μ.) και οι θεσμοί της Ένωσης πρέπει να λειτουργούν με τρόπο που να συνάδει με τις κοινές αξίες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, χωρίς εξαιρέσεις και να μην διέπονται από τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ο κ. Ευσταθίου, σημείωσε την ορθότητα της άμεσης και συλλογικής αντίδρασης της Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι ανάλογη  ανταπόκριση από την ΕΕ αναμένεται και στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία υφίσταται για 49 χρόνια, τις οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία.  Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου, παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργαλειοποιεί παράτυπους μετανάστες, τους οποίους διοχετεύει μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και δια θαλάσσης, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για το θέμα της αντιμετώπισης του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι το οργανωμένο έγκλημα διαβρώνει τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών των κ.μ. της Ένωσης και υπογράμμισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου και της μεταξύ τους συνεργασίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε δε ότι η συνεργασία των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου με την Ευρωπόλ και μέσω αυτής, ειδικότερα όσον αφορά την ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών, πρέπει να συνάδει με ισχυρότερη προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας.

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ποσοστό 70% των εγκληματικών ομάδων δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από τρία κ.μ. της ΕΕ, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη εναρμόνισης του τρόπου προσέγγισης και διαχείρισης του θέματος από τα κ.μ. και του περιορισμού των ανομοιοτήτων στην πάταξη του φαινομένου. Περαιτέρω, ο κ. Ευσταθίου σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού νομικού «οπλοστασίου» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αρχής γενομένης από τη θέσπιση κοινών κανόνων ποινικού δικαίου και δικαίου της απόδειξης και τη δημιουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Κατήγορου για το σοβαρό διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, που όπως επισήμανε, προϋποθέτουν ειλικρινή πολιτική βούληση.

Καταλήγοντας, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση όλων των κοινοβουλίων να αποδείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί πάγιο στόχο και ότι ουδείς έχει ασυλία, ακόμη και στα πιο υψηλά δώματα της εξουσίας.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα