Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2023 17:48

Δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής προέβη, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

«Στη σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση των αγορών και πώς αυτή επηρεάζει την αγροτική δραστηριότητα.  Ήταν γενικότερα αντιληπτό από τη συζήτηση ότι οι αγρότες σε όλη την ΕΕ επηρεάζονται δυσμενώς από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αύξηση των σιτηρών, των ζωοτροφών και του κόστους παραγωγής γενικότερα. Ανάλογες επιπτώσεις, βέβαια, παρουσιάζονται και στην Κύπρο, τις οποίες παρουσιάσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου.

Κρίθηκε από όλους τους Υπουργούς απαραίτητο να διατηρηθούν ενεργοί οι διάδρομοι αλληλεγγύης που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα από την Ουκρανία προς τις ευρωπαϊκές χώρες και προς ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και να διατηρηθεί η αγροτική δραστηριότητα στην Ουκρανία προς όφελος των πολιτών της και ολόκληρου του πλανήτη.

Σήμερα για εμένα ήταν μία ιδιαίτερη μέρα γιατί ήταν το τελευταίο Συμβούλιο που συμμετείχα ως Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Είχα την ευκαιρία να χαιρετίσω τους συναδέλφους μου και τους Επιτρόπους - την Επίτροπο Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου και τον Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski - και να τούς απευθύνω έναν τελευταίο χαιρετισμό, μέσα από τον οποίο τούς ευχαρίστησα για τη συνεργασία που είχαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και για το γεγονός ότι περάσαμε μαζί δύσκολες αλλά και ευχάριστες στιγμές.

Αντιμετωπίσαμε, θεωρώ, σημαντικές προκλήσεις μέσα από τις κρίσεις που διαχειριστήκαμε, προς όφελος των Κυπρίων αγροτών και ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών.  Σίγουρα, οι αναμνήσεις από την παρουσία μου στο Συμβούλιο είναι έντονες και θα τις κρατάω μαζί μου σε ολόκληρή μου τη ζωή».

(ΜΦ/ΕΠ)