Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2023 09:04

Αναφορά στο Κυπριακό κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ του ΟΗΕ

Κατά τη χθεσινή (30.1.2023) τακτική ενημέρωση των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΟΗΕ από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric, o ανταποκριτής του OMEGA κ. Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του ψηφίσματος που ανανεώνει τη θητεία της UNFICYP σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) δείχνει ξεκάθαρα την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαρώσια και ειδικότερα ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις τουρκικές απειλές για περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης περιοχής.

Πρόσθεσε επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχει σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα τόσο σαφές μήνυμα που «τονίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερής ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του ΣΑ». Η ερώτηση που τέθηκε στον Εκπρόσωπο ήταν πώς μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι η σοβαρότητα της κατάστασης στα Βαρώσια δεν αντικατοπτρίζεται σωστά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα αλλά μάλλον υποβαθμίζεται;

Ο κ. Dujarric απαντώντας είπε ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές αντιδράσεις στην ανάγνωση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα και όσον αφορά στα Βαρώσια, αναφέρονται ξεκάθαρα στην έκθεση. Ο τρόπος με τον οποίον τα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ήταν ο καλύτερος που θεώρησε ότι έπρεπε να αναφερθούν. Ταυτόχρονα, το ΣΑ έχει τη δική του άποψη, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι το ΣΑ και ο ΓΓ έρχονται σε αντίθεση.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιγνατίου ανέφερε ότι το ΣΑ υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για τον διορισμό απεσταλμένου που θα θέσει τις βάσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έκκληση που συνάδει και με τα συμπεράσματα του Γενικού Γραμματέα στην έκθεση καλών υπηρεσιών του. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ο Γενικός Γραμματέας για να προχωρήσει στον διορισμό απεσταλμένου και υπό ποια εντολή;

“Νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας προτρέπει τα μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε ο Γενικός Γραμματέας να μπορεί να διορίσει έναν απεσταλμένο. Από την ανάγνωση του ψηφίσματος, βλέπουμε ότι καλεί τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις επ’ αυτού, και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το κάνουμε και τότε θα είναι σαφές σε ποιο πλαίσιο θα γίνει. Το θέμα όμως παραμένει πρωτίστως στο μυαλό του Γενικού Γραμματέα», είπε ο κ. Dujarric.

Τέλος, ο ανταποκριτής του OMEGA, αναφερόμενος σε δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ζητά ξανά λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ζήτησε να μάθει τη θέση του Γενικού Γραμματέα, με τον Εκπρόσωπο να σημειώνει ότι δεν έχει δει τη δήλωση αλλά -όπως είχε πει και την Παρασκευή- η θέση του κ. Guterres περιλαμβάνεται στην έκθεσή του.

Για τις ερωτήσεις αυτούσιες στην Αγγλική πατήστε εδώ

(ΕΠ/ΕΧΡ)