Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2023 14:48

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφορικά με τη δημοσιογραφική διάσκεψη της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων

Αναφορικά με τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημειώνει τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της οργάνωσης για την ευημερία των ζώων στη χώρα μας. Δεν συμμερίζεται όμως της ισοπεδωτικές αναφορές σε σχέση με τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την προστασία των ζώων, σε όλους τους τομείς.

Μέσα από την εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πλαισίου για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων, το Υπουργείο εφάρμοσε μια σειρά από νέα προγράμματα, νομοθεσίες και δράσεις, πρωτοποριακές πολλές φορές στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα πιο κάτω:

- Τροποποιήθηκε ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμος, με την ενσωμάτωση ρυθμίσεων που ενισχύουν την προστασία και ευημερία των ζώων στη χώρα μας:

  • Οι ποινές για κακομεταχείριση ζώων αυξήθηκαν από 1.700 ευρώ σε 10.000 ευρώ σε περίπτωση πρώτης καταδίκης και από 3.400 σε 20.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης. 
  • Απαγορεύτηκε η πρόσδεση σκύλων και η κράτηση σκύλων και γάτων σε ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες.
  • Απαγορεύτηκε η λειτουργία δελφιναρίων, δηλαδή η κράτηση θαλάσσιων θηλαστικών σε συνθήκες αιχμαλωσίας. 

- Αυξήθηκε η ετήσια κρατική χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια ζώων στα 100.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο και προσφορά των φιλόζωων εθελοντών. 

- Ψηφίστηκαν οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Κανονισμοί (Προστασία Σκύλων και Γατών σε Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Φύλαξης), οι οποίοι καθορίζουν συγκεκριμένα κριτήρια λειτουργίας των καταφυγίων, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων και παραχωρήθηκε επιπρόσθετη ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ σε καταφύγια αδέσποτων ζώων, βοηθώντας τα να εναρμονιστούν με τους νέους Κανονισμούς.

- Εγκρίθηκε Σχέδιο ενίσχυσης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δημιουργία περιφερειακών υποστατικών προσωρινής φύλαξης αδέσποτων σκύλων ύψους €1,5 εκ. για την περίοδο 2022 – 2024.

- Εφαρμόστηκε Σχέδιο δωρεάν σήμανσης και εγγραφής σκύλων, για διευκόλυνση εντοπισμού των ιδιοκτητών σκύλων που έχουν εγκαταλειφθεί, απωλεσθεί ή κλαπεί.  Μέσα από το Σχέδιο σημάνθηκαν περίπου 20.000 σκύλοι παγκυπρίως.

- Ψηφίστηκαν Κανονισμοί που καθορίζουν για πρώτη φορά τα είδη ζώων που θα μπορούν να κατέχονται ή να πωλούνται ως ζώα συντροφιάς στην Κύπρο, τα οποία περιγράφονται στη «Θετική Λίστα» (Positive List).  Οι νέοι Κανονισμοί απαγορεύουν την κράτηση άγριων θηλαστικών ως κατοικίδια.

- Αυξήθηκε το ετησίως καταβαλλόμενο ποσό που διατίθεται για το Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων, από 75.000 σε 100.000 ευρώ.

- Παραχωρήθηκε έκτακτη οικονομική βοήθεια 50.000 ευρώ σε οργανώσεις προστασίας ζώων, για σίτιση αδέσποτων ζώων κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

- Εφαρμόστηκε, σε  συνεργασία με  το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Πρωτόκολλο διερεύνησης παραπόνων για υποθέσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ζώων, το οποίο περιγράφει αναλυτικά τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται από τους κτηνιατρικούς επιθεωρητές.

- Ετοιμάστηκαν νέοι Κανονισμοί και κατατέθηκαν στη Βουλή το 2022 για τον καθορισμό απαιτήσεων ευημερίας για τους χώρους όπου διατηρούνται σκύλοι.

Η ευημερία των ζώων είναι ένα θέμα που αγγίζει όλους τους πολίτες του τόπου μας και είναι ένδειξη της παιδείας και της ευαισθησίας μας ως λαού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προστασία των ζώων και σίγουρα μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα, μέσα από τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών, των τοπικών αρχών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και του κάθε πολίτη.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα τη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας των ζώων, συμβάλλοντας στην κατάρριψη ξεπερασμένων αντιλήψεων σχετικά με τη θέση που έχουν τα ζώα στη ζωή μας.

(ΜΧ/ΣΧ)