Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2023 19:51

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του Άκη Θεοδοσίου

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για να τελέσω τα εγκαίνια της αναδρομικής αντιπροσωπευτικής έκθεσης έργων του αγαπητού μου φίλου Άκη Θεοδοσίου.

Ενός σημαντικού ζωγράφου, όπως όλοι γνωρίζετε και θα διαπιστώσετε, και αγιογράφου της πατρίδας μας, του οποίου η καλλιτεχνική δημιουργία συνδέθηκε με μια σπουδαία παραγωγή ξεχωριστών έργων.

Ο Άκης, διακρινόμενος από την παιδική του ηλικία από πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο, ασχολήθηκε εντατικά με τη ζωγραφική τέχνη, αναγνωρίζοντας την ως έκφραση του συναισθηματικού του κόσμου και δημιουργική διέξοδο από την καθημερινότητα.

Είναι αυτή ακριβώς η προσωπική διέξοδος που τον ώθησε να καταπιαστεί με όλα τα είδη της ζωγραφικής τέχνης και να ξεχωρίσει στη συνέχεια για τη δυναμική που χαρακτηρίζει τη δουλειά του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εξίσου πλούσια με την εικαστική του δημιουργία είναι και η παραγωγή του στην αγιογραφία.

Όπως και ο ίδιος έχει επισημάνει μιλώντας για τα έργα του, στόχος του δεν είναι να αποκαλύψει τον δικό του συναισθηματικό κόσμο ή το αφετηριακό ορμητήριο της έμπνευσής του.

Αντίθετα, εκείνο που επιθυμεί είναι να προκαλέσει διαφορετικά συναισθήματα, να ξυπνήσει αναμνήσεις, να συγκινήσει, να γεννήσει αισθήματα μέσω της καλλιτεχνικής του έκφρασης.  

Και πράγματι, μέσα από τα μοναδικά δείγματα τέχνης που αποτυπώνει διαχρονικά στον καμβά, πετυχαίνει να συντηρήσει τη δική του στιγμή στην αιωνιότητα, μετατρέποντας τα παράλληλα στον καθρέφτη της ψυχής αυτού που τα παρατηρεί.

Είναι αυτή ακριβώς, η διαφορετική οπτική για τον καθένα πίσω από τα έργα του, που τον καταξίωσε από νεαρή ηλικία ως ζωγράφο καθιστώντας αναγνωρίσιμη την προσωπική καλλιτεχνική του σφραγίδα.

Είναι αρκετό και μόνο να σημειώσω ότι έχοντας ως δασκάλους και κυρίως αυστηρούς κριτές τον Αδαμάντιο Διαμαντή και Τηλέμαχο Κάνθο, με την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο τιμήθηκε με το βραβείο τέχνης.

Ενώ, το 1976 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος τον επέλεξε για τη φιλοτέχνηση ολόσωμου πορτραίτου του.

Αγαπητέ Άκη,

Θα ήθελα να σε συγχαρώ θερμά.

Από την πρώτη καλλιτεχνική παραγωγή της παιδικής σου ηλικίας, ακολούθησε μία πλειάδα έργων.

Έργων όπως αυτών, που θα έχει την ευκαιρία το φιλότεχνο κοινό να χαρεί στην ξεχωριστή αυτή αναδρομική έκθεση για τις επόμενες μέρες.

Και επιτρέψτε μου την ίδια ώρα να συγχαρώ θερμά το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για την πρωτοβουλία. Τιμάτε έναν πιστό συνεργάτη αλλά και έναν εξαίρετο ζωγράφο.

Πέραν της τιμής σε έναν δικό του άνθρωπο, που το υπηρέτησε από διάφορες θέσεις για 39 συναπτά έτη μέχρι να φτάσει στον βαθμό του Διευθυντή Στήριξης Παραγωγής, η εν λόγω έκθεση είναι σημαίνουσα για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας.

Εύχομαι σύντομα, αγαπητέ Άκη, να έχουμε τη χαρά να μας ταξιδέψεις σε νέες καλλιτεχνικές διαδρομές.

Σας ευχαριστώ.

(ΡΜ/ΜΧ)