Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2023 11:04

Τη συνεργασία τους για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων ενισχύουν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

Πλαίσιο Μνημονίων Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κος Κυριάκος Ι. Κούσιος και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση. Στόχος των Μνημονίων Συνεργασίας είναι πρωτίστως η θεσμοθέτηση και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες των τριών Υπουργείων, με στόχευση στην πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και την προστασία και τη στήριξη των θυμάτων εμπορίας προσώπων.

Στο πλαίσιο εντάσσονται δύο μνημόνια:

 1)    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων για πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων στον τομέα της εργασιακής εκμετάλλευσης, που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εργασίας.

2)    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για τον χειρισμό, την προστασία και την ενημέρωση των θυμάτων της εμπορίας προσώπων, που υπεγράφη τον Ιανουάριο 2022 μεταξύ της Υπουργού Δικαιοσύνης και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η εμπορία προσώπων αποτελεί μια από τις σοβαρότερες και πολυπλοκότερες μορφές εγκλήματος που πλήττει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από την οργανωμένη πολιτεία, σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Το πλαίσιο Μνημονίων που υπογράφηκε σήμερα καταδεικνύει ακριβώς τη μηδενική ανοχή του κράτους έναντι στο φαινόμενο αυτό. Παράλληλα, έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται, η οποία οδήγησε σε:

  • 9 καταδικαστικές αποφάσεις, τους τελευταίους 18 μήνες. Για την γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων και την άρτια συνεργασία δόθηκαν ευχαριστίες από τον Αρχηγό της Αστυνομίας στη Νομική Υπηρεσία και τη Γενική Εισαγγελία.
  • Αναβάθμιση της Κύπρου στην κατηγορία 1 από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την καταπολέμηση του φαινομένου, εντός του 2022.

Σε δηλώσεις τους προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, οι τρείς Υπουργοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα για διατμηματικό συντονισμό και συνεργασία, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών εκμετάλλευσης και εμπορίας προσώπων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας μετά την υπογραφή των Μνημονίων, η κα Δράκου ευχαρίστησε του συναδέλφους Υπουργούς, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους λειτουργούς που εργάστηκαν ώστε να καταστεί δυνατή η ετοιμασία και υπογραφή του πλαισίου. Παράλληλα σημείωσε:

«Η προσπάθεια μας τον τελευταίο χρόνο απέδωσε καρπούς αφού είχαμε 9 καταδικαστικές αποφάσεις εκ των οποίων οι 4 σχετίζονται με την εργασιακή εκμετάλλευση. Ενώ παράλληλα, αναβαθμίσαμε την Κύπρο στην κατηγορία 1 από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Διαβεβαιώνω πως διαρκής και αμετάθετος στόχος μας είναι η εξάλειψη του trafficking, αυτής της ακραίας μορφής εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης των θυμάτων που προσβάλλει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες και τον πολιτισμό μας.»

Από πλευράς του, ο κ. Κούσιος:

«Στέλνουμε το ηχηρό μήνυμα για μηδενική ανοχή σε μια σοβαρή μορφή εγκληματικότητας όπως είναι η εμπορία προσώπων. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση. »

Με τη σειρά της, η κα Ανθούση σημείωσε:

«Ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, βρισκόμαστε δίπλα στα θύματα, προσφέροντάς τους πληροφόρηση, καθώς και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, βοήθεια για στέγαση, απασχόληση και κοινωνική επανένταξή τους.

Για του λόγου το αληθές, για το έτος 2022, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου κλήθηκαν και συνέδραμαν σε 123 αναφορές και χειρίστηκαν πιθανά θύματα εμπορίας, προσφέροντας εξατομικευμένη στήριξη ανάλογα με τις ανάγκες».

(ΜΧ/ΙΚ)