Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2023 11:13

Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των Μεσογειακών Δασών υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδας

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας συνδιοργάνωσαν σήμερα, Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Μεσογειακών Δασών υπό την Απειλή της Κλιματικής Αλλαγής - Δασικές Πυρκαγιές».

Στόχος της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες-εισηγητές και από τις δύο χώρες, ήταν η εξαγωγή συμπερασμάτων για βελτίωση του τρόπου πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών για προστασία των Μεσογειακών Δασών.

Τα Μεσογειακά Δάση συνυπάρχουν με τις πυρκαγιές για χιλιάδες χρόνια, ενώ έχουν αναπτύξει μηχανισμούς επιβίωσης που τα καθιστούν ανθεκτικά σε αυτές. Η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στους μηχανισμούς αυτούς και προκαλεί ολοένα και πιο συχνά το φαινόμενο μεγάλων και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, που έχει καταστροφικά και, σε αρκετές περιπτώσεις, μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στα δάση.

Κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη διοργάνωσή της, μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων, και επαναβεβαίωσε τη διαρκή στήριξη του ιδίου και του Υπουργείου σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτικών των Κυβερνήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με την αύξηση του αριθμού και της έντασης των δασικών πυρκαγιών να αποτελεί μία από τις σοβαρότερες εξ αυτών. Ο κ. Καδής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεχόμενη επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην επιτυχημένη πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάληψη περιφερειακής δράσης αντιμετώπισής τους. Σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, ο Υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για πρόληψη και αντιμετώπισή τους είναι επίμονη και διαρκής και επεσήμανε τα πολύ θετικά αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου του 2022, που ήταν τα καλύτερα της τελευταίας εικοσαετίας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Αμυράς, στον δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε στα προγράμματα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων στο Μάτι και τις προσπάθειες ανακούφισης των κατοίκων της περιοχής που χρηματοδοτούνται από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με συνολικό προϋπολογισμό 11 εκ ευρώ. Επεσήμανε ότι, από τον όρο περιβαλλοντική κλιματική αλλαγή, σήμερα μιλάμε για κλιματική κρίση και ότι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξαρτάται από την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών. Τόνισε ότι στην Ελλάδα, πάρα το ότι υπήρξε ρεκόρ 15ετίας στον αριθμό των πυρκαγιών, περισσότερες από 6.000, η συνολική καμένη έκταση ήταν περιορισμένη λόγων των έργων πρόληψης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία της ημερίδας, σε αυτή περιλαμβάνονταν παρεμβάσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη διαχείρισή τους και για την αποκατάσταση καμένων δασικών οικοσυστημάτων.

Η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες των δύο χωρών να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται, καθώς και τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων συνεργασιών για αντιμετώπιση των καταστροφικών αυτών φαινομένων.

 

(ΜΒ/ΣΧ)