Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-02-2023 14:17

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών παρακολούθησε την τελευταία παράδοση των ψηφοδελτίων από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο

Όλα τρέχουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και την Κυριακή είμαι σίγουρος ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί ομαλά, και το βράδυ θα έχουμε τα αποτελέσματα στον συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε να προχωρήσουμε με την τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών μετέβη σήμερα στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο για να παρακολουθήσει τη διαδικασία παράδοσης και των τελευταίων ψηφοδελτίων προς τους Εφόρους Εκλογών.

Ο δρ Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η παράδοση των ψηφοδελτίων και στην τελευταία Εκλογική Περιφέρεια, της Λευκωσίας.

Ενημέρωσε ότι την Τρίτη παραδόθηκαν τα ψηφοδέλτια στον Έφορο Εξωτερικού, «την Τετάρτη παραδόθηκαν στους Έφορους Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου και σήμερα στον Έφορο της περιφέρειας Λευκωσίας», προσθέτοντας ότι το Κυβερνητικό Τυπογραφείο ολοκληρώνει σήμερα το έργο του σε σχέση και με την επαναληπτική εκλογή.

Σημείωσε ότι ταυτόχρονα προχωρούν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες.

«Ο Έφορος Εξωτερικού έχει ήδη παραδώσει τις κάλπες προς τους προεδρεύοντες υπαλλήλους. Από χθες ξεκίνησε η μετάβαση στο εξωτερικό των Προεδρεύοντων υπαλλήλων και των βοηθών τους, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι «γύρω στα 90 άτομα θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, όπου μαζί με το λοιπό ντόπιο προσωπικό, θα αποτελέσουν το προσωπικό για τη διεξαγωγή των εκλογών στα 35 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντησή του με τους εκπροσώπους των επιτελείων των δυο επιτυχόντων υποψηφίων, οι οποίοι έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, των κ.κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη. Σημείωσε πως τους επεξηγήθηκε όλη η διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών και «επιπρόσθετα τους ενημερώσαμε λεπτομερώς αναφορικά με την τελετή και τη διαδικασία ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα γίνει την Κυριακή το βράδυ, γύρω στις 10 μ.μ. περίπου, στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία».

«Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις, ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να παρακολουθήσει την τελετή ανακήρυξης» είπε ο Γενικός Έφορος, ενημερώνοντας ότι έχει γίνει καθηκόντως, από την Αστυνομία Κύπρου, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, για θέματα ασφάλειας, ενώ το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών έχει αναλάβει τη διευκόλυνση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς επίσης και μια σειρά οργανωτικών θεμάτων.

«Όλα τρέχουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Είμαι σίγουρός, ότι και η ερχόμενη Κυριακή θα κυλήσει ομαλά και θα έχουμε μια ομαλή εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο δρ Κωνσταντίνου.

Κάλεσε ακολούθως «τους συμπολίτες μας, που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, να προγραμματίσουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή».

Με αφορμή κάποια μικρά θέματα που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή, ο Γενικός Έφορος είπε ότι τα έχουν εξετάσει με το επιτελείο του και ότι έχουν προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Ενημέρωσε ότι όσον αφορά στο κλείσιμο των καλπών, που γίνεται στις 12μ. παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις συνωστισμός.

«Είναι θερμή μου παράκληση προς τους συμπολίτες μας να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες, πριν τις 12μ. και να μην μείνουν την τελευταία στιγμή». Σημείωσε πως δόθηκαν οδηγίες στους Προεδρεύοντες υπαλλήλους να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας που θα φτάσουν στα εκλογικά κέντρα, κατά την ώρα της προσωρινής διακοπής της ψηφοφορίας, η ώρα 12 το μεσημέρι, εάν ο αριθμός τους είναι μικρός. Εάν, όμως, είναι μεγάλος ο αριθμός των εκλογέων, συμπλήρωσε,  «τότε δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία ισχύουν, θα αναγκαστούμε να τους ζητήσουμε να επιστρέψουν πίσω στη 1 μ.μ., για να μπορέσουν ψηφίσουν». «Επομένως είναι θερμή μου παράκληση να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο που μας βολεύει για να ψηφίσουμε, αλλά να μην μείνουμε να έρθουμε την τελευταία στιγμή, πριν κλείσουν, είτε στις 12 μ. είτε στις 6 μ.μ.», είπε.

Κληθείς να αναφέρει τον αριθμό των ψηφοδελτίων που έχουν παραδοθεί από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, ο Γενικός Έφορος απάντησε ότι η Λευκωσία διαθέτει «τη μερίδα του λέοντος», ενώ συνολικά έχουν τυπωθεί πέραν των 610.500 ψηφοδελτίων, ούτως ώστε να καλύψουν όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον εκλογικό κατάλογο, που είναι, όπως είπε, 561.273.

«Έχουμε τυπώσει γύρω στο 5% πρόσθετα ψηφοδέλτια, για να υπάρχουν στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο καταστραφούν ή κριθούν ότι είναι ακατάλληλα», επισήμανε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την ώρα της ανακοίνωσης του τελικού αποτελέσματος και κατά πόσο θα αναμένεται γύρω στις 8 – 830 μ.μ., όπως την περασμένη φορά, ο Γενικός Έφορος απάντησε πως αυτή την Κυριακή αναμένονται τα αποτελέσματα πιο γρήγορα.

Εξήγησε ότι αυτή την Κυριακή στην εκλογική διαδικασία είναι δύο οι υποψήφιοι σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία που ήταν 14.

«Καταλαβαίνετε ότι η διαλογή και η καταμέτρηση είναι διαφορετική» είπε και υπογράμμισε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αστάθμητα προβλήματα, στόχος είναι να «έχουμε τα τελικά ή σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα μέχρι τις 7:30 μ.μ.». Εξήγησε δε ότι μετά τα τελικά αποτελέσματα χρειάζεται μια άλλη διαδικασία, στην οποία «οι γραμματείες των Εφόρων συνεχίζουν τους ελέγχους, ώστε μετά και την ολοκλήρωση και αυτών των ελέγχων, τότε μόνο θα εκδώσουμε το τελικό επίσημο αποτέλεσμα». «Για να κάνουμε ανακήρυξη δεν φτάνει να έχουμε μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να έχουμε και το τελικό επίσημο αποτέλεσμα», διευκρίνισε, μέσω της οποίας επιβεβαιώνονται όλα τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Γενικό Έφορο, αύριο ολοκληρώνεται και η παράδοση των καλπών προς όλους τους προεδρεύοντες υπαλλήλους, που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες για τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών 2023, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.

(Εφυς)