Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-08-2018 08:59

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, στις 12 Αυγούστου

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου και επικεντρώνεται στα προβλήματα των νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Αποτελεί μια μέρα ορόσημο για όλους τους νέους του πλανήτη, αλλά και τους φορείς που ασχολούνται με θέματα νεολαίας. Η καθιέρωση της μέρας αυτής ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, στοχεύει στην αναγνώριση των προσπαθειών της νεολαίας στην ενίσχυση της παγκόσμιας κοινωνίας, στην προώθηση της ενεργούς εμπλοκής των νέων στις ομάδες λήψεως αποφάσεων, καθώς και στην εμπλοκή τους στην κοινωνία των πολιτών. 

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας 2018 είναι εμπνευσμένο από το θεματολόγιο 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα από τον στόχο 11 που αφορά στην ανάγκη ύπαρξης «χώρου» για τη νεολαία που να τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν με την οικογένεια έχοντας ένα εποικοδομητικό διάλογο, και τους δίδει τη δυνατότητα για περισσότερες δραστηριότητες ψυχαγωγικού χαρακτήρα που συμβάλλουν στην ψυχολογική, γνωστική και σωματική ανάπτυξη των νέων. Έτσι η φετινή ημέρα έχει τίτλο «Ασφαλείς χώροι για την Νεολαία» (“Safe Spaces for Youth”).  Με την επιλογή του θέματος επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση των Κυβερνήσεων σχετικά με τους ασφαλείς χώρους που χρειάζονται οι νέοι ώστε να μπορούν νασυμμετέχουν σε δραστηριότητες του ενδιαφέροντος τους, να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να εκφράζονται ελεύθερα. Γενικότερα, κρίνεται ότι όταν οι νέοι έχουν ασφαλείς χώρους να συμμετάσχουν, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης, της εξάλειψης της φτώχειας και της κοινωνικής συνοχής. Ως ασφαλείς χώροι ορίζονται εκείνοι που εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια της νεολαίας και συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών της, οι δημόσιοι χώροι που παρέχουν στους νέους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες αναψυχής, και οι ψηφιακοί χώροι που βοηθούν τη νεολαία να αλληλεπιδρά διασυνοριακά και ουσιαστικά με όλους.  

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πλαίσιο της πολιτικής του στηρίζει τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις των νέων αφού κρίνεται ότι ο κόσμος του αύριο ανήκει στη νέα γενιά και γι’ αυτό πρέπει να της δοθεί λόγος και ρόλος. Προς τον σκοπό αυτό πολιτικές του Γραφείου επικεντρώνονται στην ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αφού οι νέοι, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, έχουν την δική τους φωνή, η οποία πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

----------------------------

 (ΜΓ/ΕΙ)