Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-02-2023 23:00

Προεδρικές Εκλογές 2023 – Επαναληπτική εκλογή: Ανακήρυξη του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Γενικό Έφορο Εκλογών δρα Κώστα Κωνσταντίνου

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών κ. Κώστας Κωνσταντίνου ανακήρυξε απόψε, τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εξασφάλισε το 51,97% των ψήφων κατά την προεδρική εκλογή της 12ης Φεβρουαρίου 2023, ως εκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Έφορος Εκλογών είπε:

«Κύριε Χριστοδουλίδη,

Πριν διαβάσω το Διάταγμα της ανακήρυξής σας, όπως ορίζεται στον Νόμο, ως Γενικός Έφορος Εκλογών και εκ μέρους όλων των Εφόρων Εκλογής, καθώς και όλων των συναδέλφων, που εργάστηκαν για τη διοργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, σας εκφράζω τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή σας στο ύψιστο αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι περί Εκλογής Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Νόμοι του 1959 έως 2022, ανακήρυξη Προέδρου της Δημοκρατίας:

Επειδή, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, διενεργήθηκε ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Ένταλμα Προεδρικής Εκλογής που εκδόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 9, των περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμων.

Και επειδή, μετά τη συγκέντρωση και κατάταξη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έλαβε περισσότερες ψήφους από το πενήντα τοις εκατόν του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων, έχει ανακηρυχθεί ως εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 34(6) των πιο πάνω Νόμων.

Γι’ αυτό, εγώ, ο Κώστας Α. Κωνσταντίνου, Γενικός Έφορος Εκλογής, γνωστοποιώ με την παρούσα ότι ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, εκλέγηκε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το όνομά του δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 36(β) των πιο πάνω Νόμων.

Κύριε Πρόεδρε,

Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Ο λόγος είναι δικός σας».

Προσφωνώντας το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Φίλοι και φίλες, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, κυπριακέ λαέ, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου κάνατε. Για την τιμή να με αναδείξετε στο κορυφαίο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη, για την αγάπη, για τη στήριξή σας. Σφίγγω απόψε νοερά τα χέρια όλων σας. Σας κοιτάζω στα μάτια. Σας κοιτάζω στα μάτια και με κάθε ειλικρίνεια σας δίνω απόψε μια υπόσχεση. Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας. Δεν θα φεισθώ κόπων για να πραγματώσω το όραμα μου που μοιράστηκα μαζί σας, ώστε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια χώρα ελεύθερη, που να προσφέρει σε όλους τους πολίτες συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διαχωρισμούς. Οι εκλογές φίλες και φίλοι έχουν τελειώσει. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους όσους εργάστηκαν στην εκλογική διαδικασία. Ο κυπριακός λαός έχει μιλήσει.

Φίλες και φίλοι, η προεκλογική εκστρατεία ανήκει στο χθες. Αφήνουμε πίσω μας όσα μας πλήγωσαν και όσα μας πίκραναν. Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα, η οποία θα μας βρει μονοιασμένους και αποφασισμένους για να κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό. Ευχαριστώ όλους εσάς. Ευχαριστώ τους πολίτες. Ευχαριστώ τον κυπριακό λαό που με τίμησε με την ψήφο του. Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την προσπάθειά μας. Ευχαριστώ το Δημοκρατικό Κόμμα. Ευχαριστώ την ΕΔΕΚ. Ευχαριστώ τη Δημοκρατική Παράταξη. Ευχαριστώ την Αλληλεγγύη. Ευχαριστώ το Κίνημα των Κυνηγών. Ευχαριστώ το Κόμμα των Ζώων. Ευχαριστώ όλες τις οργανώσεις που μας στήριξαν, όλα τα οργανωμένα σύνολα και σίγουρα τους εθελοντές μας. Τους εθελοντές μας σε όλη την Κύπρο που ανιδιοτελώς ήταν μαζί μου όλους αυτούς τους μήνες, πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Επιτρέψτε μου φίλες και φίλοι όμως να σταθώ ιδιαίτερα στην οικογένειά μου που ήταν δίπλα μου καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης διαδρομής. Ευχαριστώ τη σύζυγό μου. Ευχαριστώ τα παιδιά μου, όλα τα μέλη της οικογένειάς μου στην Κύπρο και στις Ηνωμένες Πολιτείες που όλους αυτούς τους μήνες ήταν το στήριγμά μου. Θέλω όμως, φίλες και φίλοι, να ευχαριστήσω απόψε και όλους τους πολίτες, όλους τους συμπολίτες μας που έκαναν άλλες επιλογές. Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας. Όλους αυτούς τους τιμώ και τους σέβομαι. Στην Κύπρο που οραματίζομαι φίλες και φίλοι, δεν υπάρχουν οι δικοί μας και οι άλλοι. Στην Κύπρο που οραματίζομαι θα είμαι ο Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Στέλνω απόψε ειλικρινές μήνυμα συνεργασίας και ετοιμότητας για να ενώσουμε δυνάμεις για το καλό της χώρας μας, για το καλό της πατρίδας μας, για την Κύπρο μας. Σέβομαι και τιμώ το ΑΚΕΛ, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς. Σέβομαι και τιμώ την ηγεσία του υπό τον κύριο Στέφανο Στεφάνου αλλά και τον κόσμο του. Στέλνω τον απεριόριστο σεβασμό μου και στον κύριο Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε. Θέλω όμως, φίλες και φίλοι, να αναφερθώ ειδικότερα στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Θέλω να αναφερθώ στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τον Πρόεδρό του Αβέρωφ Νεοφύτου, την ηγεσία και τον κόσμο του. Ξέρω πολύ καλά ότι μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ζήσαμε δύσκολες στιγμές τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Θέλω όλοι να γνωρίζουν και να τους διαβεβαιώσω απόψε ότι δεν θα τους απογοητεύσω. Έχω μιλήσει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, έχω δεχθεί τα συγχαρητήριά του. Τον ευχαριστώ θερμά και θα επιδιώξω να τον συναντήσω το συντομότερο. Θέλω, φίλες και φίλοι απόψε, να ευχαριστήσω θερμά και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την πολύχρονη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου μέσα από τα σημαντικά αξιώματα που μου ανέθεσε. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων. Φίλες και φίλοι, είμαι βαθύτατα συγκινημένος που καταφέραμε να κάνουμε πλειοψηφικό ρεύμα, το προεκλογικό μας πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα το οποίο καταρτίσαμε μέσα από τον διάλογο με τους πολίτες, μέσα από την κοινωνία των πολιτών, με όλες τις Κύπριες και τους Κύπριους, με τους νέους μας αλλά και τους απόμαχους της ζωής. Θέλω να σας πω απόψε ότι αυτή η πρωτόγνωρη προσπάθεια συμμετοχικής δημοκρατίας που ξεκίνησε προεκλογικά θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

Θέλω απόψε ενώπιον όλων σας να ιεραρχήσω ξανά ως εκλελεγμένος πλέον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τις προτεραιότητές μου. Ύψιστη έγνοια μου είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η επανένωση της πατρίδας μας. Θα κάνω τα πάντα για να σπάσει το αδιέξοδο, για να επαναρχίσει ο διάλογος, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, για να βρούμε φίλες και φίλοι, μια λύση που να διασφαλίζει ότι θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα επανενωμένη στο έδαφος, στους θεσμούς, στην οικονομία. Μια πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Θέλω απόψε να απευθυνθώ ειδικά στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες περνούν δύσκολες στιγμές. Συμμετέχουμε στο πένθος τους και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα τους.

Επιθυμώ να επαναλάβω ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι το τελευταίο ακρωτηριασμένο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω μιλήσει πριν λίγο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Ελλάδα είναι το στήριγμά μας και ο ανιδιοτελής μας σύμμαχος. Οι σχέσεις μας θέλω να είστε βέβαιοι, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς. Μίλησα επίσης απόψε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και με άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ο ευρωπαϊκός δυτικός μας προσανατολισμός είναι η σταθερή μας πυξίδα. Αυτός ο προσανατολισμός θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Την ίδια στιγμή, φίλες και φίλοι, θα συνεχίσουμε τη διεύρυνση των σχέσεων μας με όλες τις χώρες της περιοχής αλλά και με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον τερματισμό της κατοχής και στην επίλυση του Κυπριακού, πάντα στο πλαίσιο, το συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω απόψε να στείλω ένα μήνυμα απεριόριστου σεβασμού προς τους πρόσφυγές μας, τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, όλους αυτούς που υποφέρουν ακόμη από τα τραύματα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Παραμένουν στην προμετωπίδα της προσπάθειάς μας για τερματισμό της παρανομίας και της αδικίας. Φίλες και φίλοι, με πλήρη συναίσθηση αναλαμβάνω την τεράστια ευθύνη βλέποντάς σας απόψε στα μάτια. Θέλω να σας υποσχεθώ ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθώ στις ελπίδες και στις προσδοκίες σας. Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαι πανέτοιμος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας. Είμαι πανέτοιμος για να εργαστούμε μαζί για να χτίσουμε ένα μέλλον με ορίζοντα, με ελπίδα και προοπτική για όλους. Είμαι αποφασισμένος να σχηματίσω μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με ικανούς ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Από την κοινωνία των πολιτών και φυσικά από τη νέα γενιά του τόπου μας που είμαστε περήφανοι. Η εθνική ενότητα φίλες και φίλοι δεν είναι σύνθημα. Η εθνική ενότητα είναι μια ιστορική αναγκαιότητα. Είμαι συγκεντρωμένος στην επόμενη μέρα για την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων ενεργειών, για την οικονομία, για την κοινωνία, για όλα αυτά που εσείς μου αναδείξατε ως προτεραιότητες. Έχω ολοκληρώσει την προεργασία και έχω συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για κάθε υπουργείο, ώστε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε αμέσως.

Φίλες και φίλοι, στόχος μου είναι να πετύχουμε μια κοινωνία που θα είναι συμπεριληπτική, με ενσυναίσθηση και που δεν θα αφήνει κανένα πίσω. Για να πετύχουμε μια οικονομία που θα αναπτύσσεται με εξωστρέφεια, που θα είναι ανθεκτική και ανταγωνιστική. Ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό. Ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, με διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και λογοδοσία. Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και στην ύπαιθρο μας για όλους ανεξαιρέτως. Μια πατρίδα που θα μεριμνήσει αμέσως ώστε να μην αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους παράτυπους μετανάστες. Ένα κράτος που θα στηρίζει ουσιαστικά τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο και που θα αναγεννήσει στην πράξη τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και θα αναζωογονήσει την ύπαιθρο. Μια Κύπρο, που θα είναι στο πλευρό των οικογενειών και των νέων έμπρακτα, που θα δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις και θα στηρίζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι χρήζουν ειδικής φροντίδας και ειδικής στήριξης. Μια πατρίδα που θα θέσει όσο πιο ψηλά γίνεται τον πήχη για την παιδεία και τον πολιτισμό, με καλά δημόσια σχολεία και προαγωγή του αθλητισμού, των τεχνών και των γραμμάτων. Μια Κύπρο με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ναι, φίλες και φίλοι, θα ενισχύσουμε και θα βελτιώσουμε το Γενικό Σύστημα Υγείας, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των τελευταίων χρόνων που διασφαλίζει σε κάθε πολίτη ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, από αύριο κάνουμε τις πρώτες ενέργειες, κάνουμε το πρώτο βήμα για καλύτερες ημέρες. Με ενότητα, με αποφασιστικότητα, με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Όλα αυτά για να πετύχουμε μαζί την Κύπρο του αύριο. Απόψε νικητές είσαστε όλοι εσείς. Μαζί ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, μαζί πορευτήκαμε και μαζί θα το συνεχίσουμε. Από τα βάθη της ψυχής μου σας ευχαριστώ θερμά. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη. Σας ευχαριστώ για το κουράγιο αλλά και για την έμπνευση που μου δώσατε σε αυτό τον μεγάλο αγώνα. Απόψε νικητής είναι η Κύπρος. Απόψε νικητής είναι η πατρίδα μας. Πάμε δυνατά. Πάμε ελπιδοφόρα. Πάμε ενωμένοι για την Κύπρο μας. Σας ευχαριστώ πολύ!».

(ΕΦυς/ΝΓ/ΣΧ)