Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-08-2018 12:20

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στο μνημόσυνο των πεσόντων Τηλλυρίας

Με βαθιά συγκίνηση και ευλάβεια συγκεντρωθήκαμε σήμερα, για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στους εθελοντές που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ηρωικά για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας τον  Αυγούστου του 1964, στην περιοχή της Τηλλυρίας.

Τους ήρωες που στάθηκαν φρουροί της πατρίδας κατά την πρώτη οργανωμένη στρατιωτική επίθεση εναντίoν της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προτάσσοντας τη λεβεντιά και το θάρρος τους, έδωσαν τη μάχη με τον πενιχρό εξοπλισμό που είχαν στη διάθεσή τους, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία και επέκταση στρατιωτικού προγεφυρώματος στην περιοχή Κοκκίνων – Μανσούρας.

Μόλις λίγα χρόνια μετά το έπος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-‘59, η κυπριακή νεολαία για άλλη μια φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Μαζί με πλήθος εθελοντών που συνέρρευσαν στην περιοχή για να δώσουν το δικό τους χέρι βοηθείας, για να βάλουν και τους δικούς τους ώμους, ώστε να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης για την προστασία της πατρίδας, οι λεβέντες εθνοφρουροί, και εθελοντές μαχητές κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων και να τους αναγκάσουν να τραπούν σε άτακτη φυγή.

Ήταν το πρώτο, αλλά γεμάτο δόξα και επιτυχία, βάπτισμα πυρός για τη μόλις ολίγων μηνών, Εθνική Φρουρά.

Οι στρατηγοί της Άγκυρας έμειναν έκπληκτοι από το επίπεδο αντίστασης που συνάντησαν.

Ανέμεναν ότι, οι ελλιπώς στελεχωμένες και υποτυπώδεις στρατιωτικές δυνάμεις της πατρίδας μας θα λύγιζαν απέναντι στην αριθμητική και ποσοτικά υπέρτερη τουρκική πολεμική μηχανή.

Για να διασώσουν τα σχέδια τους και να αποφύγουν την ολοκληρωτική καταστροφή και ντροπή, διετάχθη η επέμβαση της τουρκικής αεροπορίας.

Ενώ προετοιμαζόταν η επιχείρηση της Εθνικής Φρουράς για την ολοκληρωτική εξάλειψη του προγεφυρώματος των Κοκκίνων το απόγευμα της 8ης Αυγούστου, εμφανίστηκε στον ουρανό της Τηλλυρίας η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, η οποία έπληξε τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς με αλλεπαλλήλους βομβαρδισμούς.

Χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διέθεταν, πυραύλους, ρουκέτες, πολυβόλα και με ευρεία χρήση εμπρηστικών βομβών ναπάλμ, δεν περιορίστηκαν στο να εκτελέσουν επιθέσεις μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά βομβάρδισαν και την επόμενη ημέρα και κατοικημένες περιοχές, καθώς επίσης και το νοσοκομείο του Παχύαμμου, καταστρέφοντας σπίτια και περιουσίες απλών πολιτών, προκαλώντας τον θάνατο πολλών αθώων και αμάχων συμπατριωτών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο αγώνας και οι θυσίες των ηρώων της Τηλλυρίας δεν στάθηκαν αρκετοί, για να αποτρέψουν τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε δέκα χρόνια αργότερα.

Έναν εφιάλτη που ζούμε δυστυχώς μέχρι σήμερα, με το 37% του εδάφους μας να παραμένει υπό κατοχή, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, με τη διαίρεση της χώρας και του λαού μας διά της βίας, με τη συνεχή και με κάθε τρόπο παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής του ‘74, αλλά και οι διαχρονικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας εναντίον της πατρίδας μας συντηρούν μίαν ανοικτή πληγή στο πολύπαθο σώμα της Κύπρου: εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι, τραυματίες, ανάπηροι πολέμου, χιλιάδες πρόσφυγες, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και καταστροφές, σύληση της πνευματικής μας κληρονομιάς.

Όλα αυτά μας θυμίζουν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο καθημερινά, το ιστορικό μας χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Ως Κυπριακός Ελληνισμός έχουμε το χρέος να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων, των προκλήσεων και των κρίσιμων αυτών στιγμών.

Σήμερα, 54 χρόνια μετά τη θυσία των ηρώων της Τυλληρίας,  αποτείνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες μας, κατά την πρώτη οργανωμένη απόπειρα της Τουρκίας να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Στεκόμαστε με δέος μπροστά στο μέγεθος της θυσίας τους και με αποφασιστικότητα υποσχόμενοι να φανούμε αντάξιοί του μεγαλείου της ψυχής και της ανδρείας τους.

Τους διαβεβαιώνουμε ότι, με πίστη στο δίκιο μας, στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες που αποκτήσαμε ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σηκώσουμε τη σκυτάλη του αγώνα τους και θα συνεχίσουμε ακλόνητοι και ανυποχώρητοι μέχρι και την τελική δικαίωση.

Αναγνωρίζοντας ότι ο διάλογος είναι η μόνη επιλογή για την επίτευξη λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε απόλυτα σαφές ότι είμαστε έτοιμοι, να συμμετέχουμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, ώστε να επιτύχουμε μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μια λύση σύμφωνη με το πλαίσιο των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται αδιάκοπα, με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, να πετύχουμε τον στόχο μας ως Κύπρος, ως λαός: τον στόχο να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή, τα συρματοπλέγματα και τις διχαστικές γραμμές. 

Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να συγκεντρώσουμε μονιασμένοι όλες τις προσπάθειές μας.

Η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να μας βρουν ενωμένους περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Οι περιστάσεις, μας επιβάλλουν να παραμερίσουμε τις όποιες διαφωνίες, για το καλό της Κύπρου μας. Η ενότητα αποτελεί το μόνο στέρεο οικοδόμημα που μπορεί να μας οδηγήσει στην απελευθέρωση και επανένωση του νησιού. 

Μόνο όταν τερματιστεί η κατοχή και όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν αρμονικά σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, μέσω μιας δίκαιης, έντιμης και λειτουργικής λύσης, χωρίς στρατεύματα, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, θα επέλθει η λύτρωση της πατρίδας μας.

Ας αποτελέσει η θυσία των παλικαριών της Τηλλυρίας καθοδηγητικό φάρο και σάλπισμα ενότητας, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.

---------------------------

ΕΙ