Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-08-2018 20:30

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην ετήσια χοροεσπερίδα της Κοινότητας Χούλου

Είναι χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ απόψε μαζί σας, σε αυτή τη γιορτή της Χούλου. Είναι μάλιστα τιμή για μένα αυτή η πρόσκληση από ανθρώπους που προσπαθούν και μοχθούν για ένα τόσο ευγενικό σκοπό όπως η διατήρηση των δεσμών με την ιστορική αυτή κοινότητα και η συνεύρεση όλων, παλιών και νέων, κατοίκων και αποδήμων και φίλων. Ευχαριστώ το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κοινότητας

Δεν περιμένετε βέβαια από εμένα να σας πω ότι έχουμε εδώ απόψε έναν επιτυχημένο θεσμό. Το ξέρετε και τον ζείτε κάθε χρόνο και σας συγχαίρω που απόψε ζωντανεύει αυτή η ιστορική κοινότητα στους ρυθμούς που γνώρισε άλλοτε.

Νομίζω μάλιστα πως αυτή η γιορτή, αφιερωμένη στη θρυλική πολυτραγουδισμένη μορφή της Αροδαφνούσας, που έχει δώσει ένα από τα πιο σπουδαία δημοτικά τραγούδια της Κύπρου, τιμά και την ιστορία της Χούλου.

Μιας κοινότητας που από φέουδο στα χρόνια της φραγκοκρατίας είχε αξιωθεί και έφτασε μέχρι τη δεκαετία του 1960 να είναι κεφαλοχώρι της περιοχής, με πληθυσμό που αριθμούσε κάπου 800 κατοίκους.

Από το Χρονικό, την Κρόνακα του Λεόντιου Μαχαιρά έχουμε την εξήγηση για τη Χούλου – σε μια όμορφη, ημιορεινή περιοχή της Πάφου γοήτευσε τους τότε Φράγκους άρχοντες το όμορφο τοπίο, ο πλούτος της περιοχής και τα νερά που αφθονούσαν.

Όμως, από τις ίδιες πηγές γνωρίζουμε ότι και προηγουμένως στα βυζαντινά χρόνια υπήρχαν ήδη σημαντικά μνημεία και ανεκτίμητοι θησαυροί που μαρτυρούν πως η Χούλου ανθούσε.

Είναι τιμή για μένα να συνδέομαι απόψε σε μια χαρούμενη και γιορτινή ατμόσφαιρα με την τόσο αξιέπαινη προσπάθεια της Κοινοτικής Αρχής και των οργανωμένων συνόλων της κοινότητας,  γι’ αυτή την εκδήλωση που επιδιώκει να κρατήσει τη λαϊκή παράδοση, τη ψυχή του τόπου μας και των ανθρώπων. Να προβάλει τα πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία, που συνθέτουν το παρελθόν και την ιστορική διαδρομή της Κοινότητας στο πέρασμα των αιώνων. 

Δεν είναι όμως λίγο που, επιπλέον, απόψε εδώ έχουν ξανά την ευκαιρία να ξανασμίξουν οι άνθρωποι της Χούλου. Πείσμονες -παρά τις εξελίξεις των καιρών- μόνιμοι κάτοικοι του χωριού και μαζί απόδημοι, καινούριοι συγγενείς και φίλοι παλιοί.

Είναι μια ώρα ταιριαστή για τη ψυχαγωγία, την αλληλογνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων και των δεσμών με τον τόπο καταγωγής σας.

Δεν θα μπορούσε βέβαια η Κυβέρνηση να μην ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες και κοινωνικές δραστηριότητες. Γιατί αναγνωρίζουμε πόσο μπορεί να συνεισφέρει η προσπάθειά σας στις παραδόσεις και στη γνωριμία των νεότερων γενεών με τη λαογραφία και την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. Γιατί καμιά Κυβέρνηση -και σίγουρα όχι η σημερινή- δεν μπορεί να ξεχάσει πως ό,τι αξιώθηκε να γίνει σήμερα η Κύπρος και όποια ευημερία και πρόοδο κι αν μπορούν να καταγράφουν οι άνθρωποί μας, το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στην κυπριακή ύπαιθρο που όχι μόνο ανθούσε, αλλά και πρωταγωνιστούσε άλλοτε. Που έδωσε πλούτο μέσα από την αγροτική ανάπτυξη και με την έφεσή της για πρόοδο και εκπαίδευση, έδωσε τους ανθρώπους, το ανεκτίμητο ανθρώπινο κεφάλαιο πάνω στο οποίο και σήμερα βασίζεται η πατρίδα μας. Και γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι άνθρωποι από τη Χούλου βρίσκονται και προοδεύουν και διακρίνονται παντού σε όλη την Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο ακόμα!

Τιμούμε λοιπόν απόψε τη γενέτειρά τους, τη Χούλου. 

Η οποία μέσα στην κυπριακή ιστορία έχει να επιδείξει έναν ακόμα τίτλο, αφού ως γνωστό εδώ οι άνθρωποι είχαν καταφέρει να ζήσουν ειρηνικά και να συνυπάρξουν, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αποδεικνύοντας αυτό που και σήμερα διεκδικούμε όταν αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση που θα επιτρέψει χωρίς εγγυήσεις, στρατούς και έξωθεν επεμβάσεις, να ζήσουμε μαζί σε ένα κοινό τόπο και ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινό κράτος.

Εδώ όμως δεν είμαστε απόψε για ομιλίες. Είναι ώρα για γιορτή και διασκέδαση. Δεν θα προσθέσω κάτι άλλο.

Θα μεταφέρω όμως, και τον εγκάρδιο προσωπικό χαιρετισμό και ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα είμαστε δίπλα στις προσπάθειές σας.

Για μια φορά ακόμα συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χούλου για την αποψινή εκδήλωση και εύχομαι σε όλους μια όμορφη και ευχάριστη βραδιά.

---------------------------

ΡΜ/ΑΜ/ΕΙ