Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2023 15:13

Εκστρατεία επιθεωρήσεων σε χώρους αποθήκευσης, χρήσης και παραγωγής επικίνδυνων χημικών ουσιών από το ΤΕΕ – Μάρτιος 2023

Εκστρατεία επιθεωρήσεων για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε υποστατικά στα οποία χρησιμοποιούνται ή / και αποθηκεύονται επικίνδυνες χημικές ουσίες, θα διεξαχθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (TEE) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Μάρτιο του 2023.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις:

  • σε υποστατικά όπου διεξάγονται δραστηριότητες παραγωγής ή αποθήκευσης διαφόρων χημικών προϊόντων όπως φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, βερνικιών, γομών, βαφών, μονωτικών υλικών, πλαστικών υλικών, σφουγγαριών, καλλυντικών, σαπουνιών, φαρμάκων κ.ά.,
  • σε εισαγωγείς / εμπόρους σημαντικών ποσοτήτων χημικών ουσιών,
  • σε χώρους όπου ενδέχεται να χρησιμοποιούνται / αποθηκεύονται σχετικά σημαντικές ποσότητες χημικών ουσιών,
  • σε μεγάλα χημικά εργαστήρια,
  • σε υποστατικά που καλύπτονται από τη νομοθεσία για τα ατυχήματα μεγάλης κλίμακας (SEVESO),
  • σε υποστατικά όπου χρησιμοποιούνται ή / και αποθηκεύονται εκρηκτικές ουσίες (πυρίτιδα) ή / και πυροτεχνήματα,
  • σε χώρους παραγωγής και χρήσης σημαντικών ποσοτήτων βιοαερίου,
  • σε χώρους αποθήκευσης και διαχείρισης επικίνδυνων μεταλλικών αποβλήτων.

Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων για λήψη προστατευτικών και προληπτικών μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση των επιπέδων προστασίας και στη μείωση των ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και επικίνδυνων συμβάντων που σχετίζονται με επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Κατά την εκστρατεία θα ελέγχεται η συμμόρφωση των εργοδοτών με τις διατάξεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που προβλέπει την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, καθορισμό και εφαρμογή μέτρων για την εξάλειψη ή μείωση των κινδύνων που προέρχονται από την αποθήκευση, χρήση και παραγωγή επικίνδυνων χημικών ουσιών στους χώρους των υποστατικών κ.λπ.

Το λεπτομερές ενημερωτικό υλικό για την εν λόγω εκστρατεία διατίθεται στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, όπου καταγράφονται τα σημεία ελέγχου μαζί με τις αντίστοιχες επεξηγήσεις των βασικών κινδύνων και μέτρων προστασίας και πρόληψης.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνήσουν με τoν αρμόδιο Λειτουργό στα τηλ. 22405634 / 22405623 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση ckokkofitis@dli.mlsi.gov.cy.

 

(ΜΒ/ΣΧ)