Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2023 15:59

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας 2023

Παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μήνα Γαλλοφωνίας 2023 στην Κύπρο. Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πολιτισμού και οι Πρέσβεις των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, που εδρεύουν στην Κύπρο και συμμετέχουν στη διοργάνωση του αξιόλογου αυτού πολιτισμικού θεσμού, ανέδειξαν τη μορφωτική και ψυχαγωγική αξία του καθώς και την ευρύτερη σημασία του ως μέσου ενίσχυσης της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του διαλόγου και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Πρέσβεις της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ελβετίας, του Λιβάνου, καθώς και εκπρόσωπος του Προξενείου του Καναδά.

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου στην ομιλία του εξήρε τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα της γαλλικής γλώσσας και των οικουμενικών αξιών που αυτή προάγει, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, με την επέκταση της διδασκαλίας της γαλλικής σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εφαρμογή της πιστοποίησης της στο δημόσιο σχολείο από το σχολικό έτος 2022-2023, με τις οποίες προσφέρονται νέες ευκαιρίες στους νέους της Κύπρου ανοίγοντας νέους δρόμους πρόσβασης στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας οργανώνονται από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο. Στις εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας συμπεριλαμβάνονται διαγωνισμοί, διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, κινηματογράφος, μουσική, όπως και γαστρονομία. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Η έναρξη των εκδηλώσεων του Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί με κονσέρτο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αφιερωμένο στη γαλλική μουσική με έργα συνθετών από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Γαλλικών σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, διοργάνωσαν και φέτος τον καθιερωμένο Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό με θέμα: «Τραγουδώ στα γαλλικά για μια Ευρώπη πολυπολιτισμική, πράσινη και αλληλέγγυα». Μαθητές και μαθήτριες της Μέσης, δημόσιας και ιδιωτικής, εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν με τρόπο αξιοσημείωτο και δημιουργικό στον Παγκύπριο Σχολικό διαγωνισμό. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Επιπρόσθετα, ο Κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στα πλαίσια του Μήνα Γαλλοφωνίας, διοργανώνει παραθέσεις προγεύματος, μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου, με θέμα το γαστρονομικό πολιτισμό των Γαλλόφωνων Χωρών και τη χρήση τοπικών προϊόντων. Οι παραθέσεις θα πραγματοποιηθούν στα εκπαιδευτικά εστιατόρια των Δημόσιων Σχολών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε Παγκύπρια βάση και είναι ανοιχτές στο κοινό κατόπιν κράτησης.

Το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει διαγωνισμό δημοσιεύσεων στο Instagram σχετικά με τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλόφωνο πολιτισμό με θέμα «Η Γαλλοφωνία είμαστε εμείς!». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε άτομα 15-25 χρόνων και στηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ: https://www.ifchypre.org/el/culture-el/francophonie/868-francophonie

ΙΠ