Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2023 18:34

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των εκδηλώσεων του Μήνα Γαλλοφωνίας 2023

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, την τελευταία ημέρα της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, για να κηρύξω την έναρξη των εορτασμών της Γαλλοφωνίας 2023, του εορτασμού της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού. Γιορτάζουμε μια γλώσσα διεθνούς εμβέλειας, στο πλαίσιο της προώθησης της πολυγλωσσίας. Ταυτόχρονα, γιορτάζουμε μια παράδοση αξιών, όπως αυτές της ισότητας, της αλληλοσυμπλήρωσης και της αλληλεγγύης, καθώς και των οικουμενικών αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, οι Πρεσβείες και τα Προξενεία κρατών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο, γιορτάζουμε φέτος την 53η επέτειο από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. 

Από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας, στις 20 Μαρτίου 1970, τα σύνορα του γαλλόφωνου χώρου διευρύνθηκαν και περιλαμβάνουν λαούς και έθνη από όλον τον κόσμο. Συγκεντρώνοντας σήμερα 88 κράτη και Κυβερνήσεις και αντιπροσωπεύοντας έναν πληθυσμό 321 εκατομμυρίων ομιλούντων γαλλικά σε πέντε ηπείρους, τα γαλλικά είναι πλέον μια κοινότητα πέρα από μια κοινή γλώσσα. Είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης που στηρίζεται στις παγκόσμιες αρχές του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Μια κοινότητα που επιδιώκει την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία. Μια κοινότητα που στηρίζει την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος της να ενισχύει με κάθε μέσο την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την επιστημονική έρευνα αλλά και την οικονομική συνεργασία στην υπηρεσία της αειφορίας.

Συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2006, η Κύπρος, εκφράζει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της προς τη γαλλική γλώσσα και πολιτισμό. Η αγάπη για τα γαλλικά, μια γλώσσα συνυφασμένη με την κοιτίδα των περισσότερων καλλιτεχνικών και ιδεολογικών ρευμάτων του κόσμου, εκφράζεται και μέσω των εκπαιδευτικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων, με την επέκταση της διδασκαλίας της γαλλικής σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εφαρμογή της πιστοποίησής της στο δημόσιο σχολείο από το σχολικό έτος 2022-2023. Προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε στους νέους της Κύπρου νέες ευκαιρίες και να ανοίξουμε δρόμους πρόσβασης στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό κόσμο.

Σε αυτό το εύφορο περιβάλλον, συμμετέχουμε και φέτος ενεργά, στους εορτασμούς του μήνα της Γαλλοφωνίας, μέσα από διάφορες δράσεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και στο εξωτερικό, μέσω των διπλωματικών μας αποστολών, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως κάθε χρόνο, τα σχολεία μας διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας. Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και οι συνέργειες που αναπτύχθηκαν για τον σκοπό αυτό είναι αξιοσημείωτες.

Στο πολύ πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Γαλλοφωνίας που έχουμε φέτος στην Κύπρο, σημειώνω ότι υπάρχουν δώδεκα κινηματογραφικές ταινίες, δύο εκθέσεις φωτογραφίας, τρείς διαλέξεις, δύο διαγωνισμοί, συμπεριλαμβανομένου του σχολικού διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 – και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω την εκδήλωση που θα διοργανωθεί στις 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, με την πολύ ιδιαίτερη κινηματογραφική προβολή που εστιάζει στα βιώματα της γυναικείας ομάδας Olympique Lyonnais και στο πρόβλημα της θέσης της γυναίκας στον αθλητισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η ταινία «Patchwork» του σκηνοθέτη μας Πέτρου Χαραλάμπους.

Οι δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία συμπλήρωσης των προσπαθειών που κάνουμε καθημερινά στα σχολεία μας για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και στις οποίες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, αλλά και να επωφεληθούν από αυτές, οι μαθητές/μαθήτριες και οι φοιτητές/φοιτήτριες μας.

Ο κ. Ιωάννης Σαββίδης, Προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, θα σας παρουσιάσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  για το Μήνα Γαλλοφωνίας 2023, καθώς και τη γενικότερη συμμετοχή του Υπουργείου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους Πρέσβεις και Προξένους των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο, τόσο για την εδώ παρουσία τους όσο και για την αγαστή συνεργασία τους με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, συμβάλλοντας, έτσι, στην όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων και στην προώθηση της πολυπολιτισμικής δημιουργίας.

Ευχαριστώ θερμά και όλους τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την εδώ παρουσία τους, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν στην ενημέρωση του κοινού και στην προβολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Μήνα Γαλλοφωνίας, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων.

ΙΠ