Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-08-2018 11:46

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την Παιδεία και το Τεμάχιο 12

Για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς τους εκπαιδευτικούς και για την εκμετάλλευση του Τεμαχίου 12, μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Θα συνεχιστεί ο διάλογος για την Παιδεία;

Απάντηση: Διάλογος πρέπει να γίνει και νομίζω ότι ενδιαφέρει όλους τους εκπαιδευτικούς αυτή η γενική πρόταση. Αυτό που γίνεται, δεν είναι ‘πάρε-δώσε’, του στυλ να υπάρχουν προτάσεις και αντιπροτάσεις.

Εδώ υπάρχει μια γενική πρόταση για να εξετάσουμε – με αυτήν την ευκαιρία – και το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, και του εκπαιδευτικού έργου, δηλαδή της δουλειάς που γίνεται στο σχολείο.

Μέσα από ένα τέτοιο σύγχρονο σύστημα – που ούτως ή άλλως μας χρειάζεται επειγόντως – θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και αυτές οι προβληματικές πρακτικές των απαλλαγών.

Είναι λοιπόν η ευκαιρία για έναν διάλογοκαι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το σχολείο, ως ένας χώρος στον οποίο μεταδίδονται και καλλιεργούνται αξίες, πρέπει να επιδείξει ότι είναι ένας χώρος που διέπεται από αξιοκρατία.

Ως προς το εξωδιδακτικό, αυτό πρέπει να έχει ως αντίκρισμα κάποια κίνητρα που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς και κάποιες ευκαιρίες για ανέλιξη. Νομίζω ότι για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και για όλους τους εκπαιδευτικούς έχει ενδιαφέρον να συζητηθούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ετοιμάσει και εναλλακτικές προτάσεις, αλλά θέλουμε να ακουστούν και οι δικές τους ιδέες και εισηγήσεις προκειμένου να γίνει ο εξορθολογισμός για τον οποίο συζητήσαμε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο μήνα.

Ερώτηση: Εάν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επιμένουν ότι οι τέσσερεις βασικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να αποσυρθούν, τι θα γίνει;

Απάντηση: Έχω ακούσει να γίνεται λόγος για ‘μονομερείς αποφάσεις’. Όλοι ξέρουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κυβερνά και παίρνει αποφάσεις βάσει του Συντάγματος, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης. Άλλο πράγμα το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλο πράγμα ο διάλογος, που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε.

Τα θέματα είναι πολύ μεγαλύτερου φάσματος από αυτά που συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Εάν η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι ότι δεν πρέπει να δοθούν ούτε οι 159 πρόσθετες θέσεις (έχουν εγκριθεί 159 θέσεις εκτάκτων εκπαιδευτικών για να προσληφθούν τώρα), να το πουν. Δεν έχω καταλάβει αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται.

Η συζήτηση που πρέπει να γίνει ευρύτερα, είναι για τη συνολική λειτουργία του σχολείου και να συμφωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν για ένα σύστημα αξιολόγησης σχετικά με το εκπαιδευτικό έργο.

Κατά καιρούς βλέπουμε παιδιά δικών μας σχολείων και ομάδες παιδιών να διακρίνονται σε διαγωνισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλα αυτά δεν είναι για να προβάλλονται για μια μόνο νύχτα στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πρέπει να γίνουν τρέχουσα πρακτική ώστε να βρίσκει και το αντίκρισμα της μέσα στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί που μοχθούν και προσπαθούν πρέπει να περιμένουν ότι βασικό στοιχείο δεν πρέπει να είναι η αρχαιότητα ώστε να διδάσκουν λιγότερο, αλλά θα υπάρχουν καινούριες θέσεις ανέλιξης και οι προσπάθειές τους θα αναγνωρίζονται από το όλο περιβάλλον.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση και δεν νομίζω να υπάρχει  εκπαιδευτικός που θα γυρίσει την πλάτη σε κάτι τέτοιο. Ξέρουμε ότι οι Κύπριοι δεν είναι φυγόπονος λαός, αλλά φιλότιμος. Μιλάμε για σχολεία, δηλαδή για χώρους όπου καλλιεργούνται αξίες.

Ερώτηση: Ισχύει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν θέσει θέμα απόσυρσης των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου;

Απάντηση: Έχουν γίνει δηλώσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Όλοι θυμόμαστε ότι δεν τέθηκαν τέτοια εκβιαστικά διλήμματα ‘να αποσυρθούν οι αποφάσεις’ ή οτιδήποτε άλλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι όλα είναι στο τραπέζι του διαλόγου. Και όσον αφορά συγκεκριμένες Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως να μειωθούν οι απαλλαγές κατά ένα ποσοστό, εκεί λήφθηκαν αποφάσεις περίπου για το 1/10 των όσων υπάρχουν. Επισημαίνω επίσης ότι αυτές οι Αποφάσεις συνοδεύονται από το διορισμό 159 εκπαιδευτικών.

Η απόφαση ήταν ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός. Εάν κάποιος το αρνείται, θα πρέπει να το πει καθαρά. Εάν, δηλαδή, κάποιος θεωρεί ότι από τους περίπου 13.400 εκπαιδευτικούς που σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία έχουμε, ‘χάνουμε’ καθημερινά γύρω στους 1550, που είναι δηλαδή σαν να διδάσκουν μηδέν ώρες [και] δεν πρόκειται για απαλλαγή 1-2 ωρών,  το συνολικό αποτέλεσμα του συστήματός μας αυτό είναι. Είναι ανησυχητικό το ότι διατηρούμε ένα τέτοιο σύστημα. Δεν γίνεται.

Αντί λοιπόν γι’ αυτό το χάος με τις απαλλαγές, η Κυβέρνηση προτείνει να γίνει ένα σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που θα δώσει και νέες θέσεις ανέλιξης. Αντί δηλαδή να μειώνεται ο διδακτικός χρόνος, το κίνητρο να είναι οι καλύτερες προοπτικές ανέλιξης και οι καλύτερες απολαβές. Δεν είναι αυτό που γίνεται σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλο τον κόσμο; Άρα λοιπόν αυτή είναι η λογική.

Στη συζήτηση δεν αμφισβητήθηκε το γεγονός ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Ακόμη και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν αναφέρει παραδείγματα. Από εκεί λοιπόν έπρεπε να ξεκινήσει ο διάλογος στις 27 του περασμένου μήνα. Δυστυχώς, χάσαμε ένα μήνα. Ό,τι έγινε όμως έγινε. Τώρα είναι ώρα να γίνει ο διάλογος, να κατατεθούν προτάσεις και να εξεταστούν σοβαρά. Έχει συζητηθεί το θέμα τόσο πολύ, τουλάχιστον από τους εμπλεκόμενους, που μπορούμε να βρούμε γρήγορα μια χρυσή τομή και να έχουμε αίσιο τέλος, κάτι που σίγουρα επιθυμούν όλοι.

Ο ισχυρισμός ότι στις 27 Ιουλίου είχε λεχθεί ότι θα αποσυρθούν οι Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ισχύει, δεν είχε λεχθεί κάτι τέτοιο. Είχε λεχθεί όμως ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι στο τραπέζι για να συζητηθούν. Μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχει όμως και το δημοσιονομικό κομμάτι. Το δημοσιονομικό κομμάτι δεν είναι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, δεν είναι της Εκπαίδευσης. Το δημοσιονομικό κομμάτι είναι ότι φέτος το όριο που μπήκε είναι για 159 πρόσθετους εκπαιδευτικούς, χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά κάτι μέσα στα σχολεία. Δηλαδή, ο πληθυσμός των μαθητών δεν δικαιολογεί 159 πρόσθετους εκπαιδευτικούς. Με τους αυτοματισμούς που είχαμε, θα μπορούσαν να γίνουν 400 διορισμοί. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτό πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη και πρέπει τα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς να συζητηθούν με τον Υπουργό και τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο εξορθολογισμός πρέπει να γίνει συνολικά. Δεν θα γίνει τώρα τον Αύγουστο του 2018. Γι’ αυτό τον λόγο, η θέση του Υπουργείου – το οποίο έχει και εναλλακτικές προτάσεις – είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα γενικότερο πνεύμα συναίνεσης και ενδιαφέροντος, για να προχωρήσουμε και στο σύστημα αξιολόγησης.

 

Ερώτηση: Τι θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση όσον αφορά στην ενέργεια και ειδικά όσον αφορά τη συμφωνία για την εκμετάλλευση του Τεμαχίου 12;

Απάντηση: Στην αυριανή συνεδρίαση [σ.σ. 21 Αυγούστου 2018], που είναι κατά κάποιο τρόπο η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές,  θα συζητηθούν γενικά θέματα πολιτικής. Στον τομέα της ενεργειακής στρατηγικής, εκκρεμούν κάποιες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Μια από αυτές, που δεν έχει ληφθεί ακόμη, είναι και το τι θα γίνει με το συγκεκριμένο κοίτασμα, τις συγκεκριμένες συμβάσεις που υπάρχουν, συμβατικές σχέσεις με τις εταιρίες κ.ά. Αυτό το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών Κομμάτων, στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, και είναι το θέμα για το οποίο πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι απόψεις των πολιτικών δυνάμεων. Είναι λοιπόν μια απόφαση που θα πάρει η Κυβέρνηση  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακούσετε ό,τι είναι ανακοινώσιμο.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε διάφορα που λέγονται για ‘ξεπούλημα’ του εν λόγω τεμαχίου;

Απάντηση: Σε αυτόν τον τόπο ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει για ‘ξεπουλήματα’ και στο τέλος να ανακαλύπτει ότι αυτό που  θα ‘ξεπουλιόταν’ δεν υπάρχει καν! Το έχουμε πάθει πολλές φορές. Ας είμαστε λοιπόν ψύχραιμοι και μετρημένοι. Γνωρίζω ότι απεσταλμένοι και εκπρόσωποι από τις πολιτικές δυνάμεις έχουν αποταθεί στο Υπουργείο Ενέργειας και έχουν πάρει στοιχεία. [Όμως] δεν είμαι σε θέση να ξέρω εάν εκκρεμούν κάποιες απαντήσεις ή οτιδήποτε. Πρέπει όμως ψύχραιμα να τα δούμε όλα, διότι πρόκειται για μεγάλες αποφάσεις σε ένα πρόγραμμα που δεν νομίζω να έχει κανείς αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση διεκπεραιώνει αυτές τις αποφάσεις με επιτυχία. Έχουμε τις πιο μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως να είναι στενοί συνεργάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά τα προβλήματα που δημιουργεί συνεχώς η Τουρκία. Παρά όμως τα προβλήματα, υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα. Προχωρούν οι διακρατικές σχέσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ, ΕΕ.

Πρέπει να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όχι το συμφέρον της Κυβέρνησης ή οποιουδήποτε κόμματος αλλά το συμφέρον των Κυπρίων πολιτών. Ας έχουμε εμπιστοσύνη και στους ξένους εμπειρογνώμονες που απασχολεί η Κυβέρνησή μας ότι όλοι μαζί θα σχεδιάσουν τις καλύτερες αποφάσεις, την καλύτερη στιγμή.»

(ΜΛ)