Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2023 13:13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για Πολιτικές Υποθέσεις κα Rosemary DiCarlo.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η άφιξη της κας DiCarlo «στέλνει ένα μήνυμα από τον ΓΓ των ΗΕ για την προσήλωσή του στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε στην κα DiCarlo εκ νέου ότι η πρώτη προτεραιότητα της πλευράς μας είναι η άρση του αδιεξόδου, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε στην κα DiCarlo την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για τα οφέλη και τα κίνητρα που αυτή μπορεί να επιφέρει και να συμβάλει στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης για όλα τα μέρη. Περιέγραψε στην κα DiCarlo ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήδη και οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κάποια οφέλη από την ΕΕ, και δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή την πρόταση ως μια πρόταση που συμβάλλει αρνητικά, αλλά συμβάλλει πολύ θετικά στο κατάλληλο κλίμα που πρέπει να καλλιεργηθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις επαφές που θα έχει και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel  και εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά του οποτεδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η κα DiCarlo και κρίνει χρήσιμο, για κοινή τους συνάντηση με τον κ. Tatar, ακόμα και σήμερα.

Τέλος, εξέφρασε τη βούληση και ετοιμότητα του να μεταβεί στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ θεωρήσει ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Σε ερώτηση για την αντίδραση της κας DiCarlo στην πρόταση του Προέδρου για εμπλοκή της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που τα ΗΕ αναγνωρίζουν είναι ότι θα είναι υποστηρικτικός ο ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα ΗΕ, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, τα ΗΕ έχουν συνεργασία με την ΕΕ και αυτό που ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι πάντοτε είναι εντός του πλαισίου των ΗΕ που θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν είδε θετικά η κα DiCarlo αυτή την πρόταση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα DiCarlo είπε ότι ο ρόλος της ΕΕ και η συνεργασία με τα ΗΕ είναι άριστη.  Βλέπει θετικά το γεγονός ότι οι ενέργειες από πλευράς μας είναι ενέργειες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Και είναι αυτό που επιθυμούμε και εμείς και όλες οι πλευρές».

Σε ερώτηση αν η κα DiCarlo κλήθηκε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον κ. Tatar, ο Εκπρόσωπος είπε «την ειλικρινή βούληση της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι εμείς είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε και τον κ. Tatar να έρθει με ειλικρινή βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής, ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ΗΕ».

Σε ερώτηση για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έθεσε αυτό το ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κα DiCarlo και της ζήτησε να το μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το πρόγραμμα του ΓΓ των ΗΕ είναι βεβαρημένο, αναμένουμε. Σίγουρα θα υπάρξει δυνατότητα έστω και στο περιθώριο, για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Κληθείς να πει αν έχει οριστεί μόνο η συνάντηση με τον κ. Michel στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι καθορισμένη η συνάντηση με τον κ. Michel, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τους Προέδρους των θεσμών και με ηγέτες κρατών, θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα». 

(ΡΜ/ΕΠ/ΕΧΡ)