Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-03-2023 19:44

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη σύσκεψη για το θέμα της στατικής επάρκειας οικιών στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου προήδρεσε σήμερα σύσκεψης για το θέμα της στατικής επάρκειας οικιών στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέα Βύρα, του Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Νίκου Κέττηρου, του Προέδρου της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων κ. Γιώργου Λυσανδρίδη και του Πρόεδρου του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντή.  Παρόντες ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ Κώστας Κωνσταντίνου και ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κ. Κυριάκος Κούνδουρος.

Μετά την αρχική του δήλωση, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς εάν έχει κοστολογηθεί το σχέδιο Διαχείρισης Οικισμών Στέγασης Εκτοπισθέντων, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά. «Ναι υπάρχει κοστολόγηση, βεβαίως» και διευκρίνισε ότι επειδή αναμένονται κάποιες εισηγήσεις ακόμα, το τελικό κόστος δεν έχει διαμορφωθεί. Παρόλα αυτά είπε πως «υπάρχει η ένδειξη», εξηγώντας πως για να προχωρήσει η πρόταση αυτή, έπρεπε απαραίτητα να γίνει και η κοστολόγηση. «Είναι πέραν των 100 εκ. ευρώ που θα στοιχίσει. Αλλά θα είναι σε ένα βάθος κάποιων χρόνων», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

Σε ερώτηση κατά πόσο τα υφιστάμενα σχέδια χορηγιών σε πρόσφυγες για επιδιόρθωση των κατοικιών τους θα καταργηθούν, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι «δεν αλλάζει τίποτε στα υφιστάμενα σχέδια». Σημείωσε πως εάν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, τα υφιστάμενα σχέδια, με την πάροδο χρόνου θα καταργηθούν, αφού δεν θα υπάρχει ανάγκη γι’ αυτά τα σχέδια.

Σε άλλη διευκρινιστική ερώτηση, εάν οι 43 πολυκατοικίες θα επιδιορθωθούν σε ένα χρόνο, ο Υπουργός τόνισε πως θα δοθεί άμεση προτεραιότητα και θα είναι οι πρώτες που θα ενταχθούν στο σχέδιο αυτό. «Όταν και εφόσον εγκριθεί η πρόταση αυτή, θα ενταχθούν και οι 43 στο σχέδιο αυτό, άμεσα», ανέφερε.

Συμπλήρωσε σχετικά πως οι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών θα έχουν το δικαίωμα για το κάθε έργο να επιλέγουν πολιτικό μηχανικό από κατάλογο που θα καταρτιστεί από το ΕΤΕΚ, και κατόπιν μελέτης θα αποφασιστεί εάν χρήζει συντήρησης, ανακαίνισης ή εάν  πρέπει να κατεδαφιστεί και να κτιστεί καινούρια πολυκατοικία.

«Οι ίδιοι θα αποφασίσουν, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της χορηγίας που θα τους δοθεί. Εμείς θα δώσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό. Άρα επαφίεται στους ίδιους να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών. 

 

(ΕΦυς)