Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-03-2023 13:12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας υποδέχομαι σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Συνέλευσής σας, στην πατρίδα μας. Η παρουσία σας εδώ είναι πολύ σημαντική, από συμβολικής αλλά και ουσιαστικής πλευράς. Η Κύπρος είναι μια χώρα με βαθιά πνευματική παρακαταθήκη, ενώ το θρησκευτικό αποτύπωμα είναι διάχυτο σε όλο το φάσμα της πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. 

Την ίδια ώρα, θέλω να σας συγχαρώ θερμά για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Πριν λίγα χρόνια υπό την ιδιότητά μου ως Υπουργός Εξωτερικών είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με αρκετούς από εσάς. Εξάλλου, η συμμετοχή και μόνο βουλευτών από 25 και πλέον χώρες καταδεικνύει το εύρος της δράσης σας, αλλά και τη σημασία της επιρροής που μπορεί να έχει ο Οργανισμός σας ανά το παγκόσμιο.

Η συμβολή σας είναι εξόχως σημαντική όσον αφορά την προσπάθεια που διεξάγεται μέσω του σύγχρονου παγκόσμιου διάλογου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη συλλογική αντιμετώπιση άλλων περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων που ξεπερνούν τα στενά σύνορα των κρατών μας.

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου οι διάφορες προκλήσεις όπως η ανθρωπιστική κρίση, η τρομοκρατία, η πείνα και η δυστυχία, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι πολεμικές συγκρούσεις, οι φονταμενταλιστικές, οι θρησκευτικές και άλλες συγκρούσεις στον κόσμο και οι εντεινόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές διαπερνούν τα σύνορα και δεν γνωρίζουν εθνότητες ή φυλές, και για να μπορούμε να μιλάμε για πετυχημένη αντιμετώπιση αυτών των συλλογικών προκλήσεων χρειάζονται κοινές απαντήσεις σήμερα όσο ποτέ προηγουμένως.

Η κοινοβουλευτική διπλωματία – και ως Υπουργός Εξωτερικών είχα την ευκαιρία να δω τη σημασία και τη σπουδαιότητα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας – προσφέρει διαχρονικά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ένα τέτοιο πεδίο διαλόγου με στόχο την εξεύρεση συνεργειών στη βάση κοινών αντιλήψεων.  Ιδιαίτερα δε, όταν αυτή η προσπάθεια εδράζεται στη βάση κοινών αξιών, όπως αυτές που πρεσβεύει η Ορθόδοξη πίστη, δηλαδή του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, τότε δημιουργείται μια πολλά υποσχόμενη και αισιόδοξη σύζευξη.

 Η Ορθόδοξη όπως και η Χριστιανική κληρονομιά ευρύτερα έχουν εμποτίσει με τις αξίες και τις παραδόσεις τους τόσο τις κοινωνίες των χωρών, τις οποίες εκπροσωπείτε, αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης και του κόσμου. Μία από αυτές τις αξίες, ιδιαίτερα σημαντική, είναι αυτή του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής του άλλου, ανεξαρτήτως εθνοτικών καταβολών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Άλλωστε, η πίστη πρέπει να είναι πάντοτε συζευκτική και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

 Όπως αναφέρεται και στους σκοπούς  του Οργανισμού σας, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 3 της Ιδρυτικής Πράξης, ο Ορθόδοξος πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει συνενωτική δύναμη αφενός, αλλά και αφετέρου γεφυροποιό στοιχείο με άλλους πολιτισμούς. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις δικές σας δράσεις και μέσα από την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Στην Κύπρο, το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Ευρισκόμενη στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, μιας πραγματικά συναρπαστικής, αλλά και ενίοτε εύφλεκτης και ευμετάβλητης περιοχής, η πατρίδα μας διαχρονικά αποτελούσε ένα πλούσιο κράμα και ταυτόχρονα ένα συνδυασμό διαφορετικών ανθρώπων, πολιτισμών, ιδεών, αλλά και θρησκειών. Στην πορεία αυτή, η ορθόδοξη πίστη της πλειοψηφίας των Κυπρίων παρέμεινε αναλλοίωτη, αλλά ποτέ δεν στράφηκε εναντίον ανθρώπων που είχαν ή έχουν διαφορετική πίστη. Ποτέ, στη σύγχρονη Ιστορία του νησιού, αυτή η διαφορετικότητα, και ιδιαίτερα το θρησκευτικό κομμάτι, δεν αποτελούσαν πηγή έντασης και διαχωριστικό στοιχείο ανάμεσα στους κατοίκους της Κύπρου. Τουναντίον, πολλές φορές δύναται να λειτουργεί και ως καταφύγιο ειρηνικής συνύπαρξης, σε πνεύμα πάντα αλληλοσεβασμού όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των θρησκευτικών.

Και ακριβώς μέσα από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι η κορυφαία προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας, η Κύπρος δύναται να αναδειχθεί ως μοντέλο σύζευξης και ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Ένα όραμα που ελπίζουμε, έστω και τώρα, να το ενστερνιστεί και η Τουρκία, αλλά και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Εκείνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι η απόλυτη προσήλωσή μου στην προσπάθεια τερματισμού της κατοχής, απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης, φυσικά, που θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει να είναι μετά από μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας. Λύση, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, γενικά όλους τους νομίμως διαμένοντες στην Κύπρο, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Και λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να σας ευχαριστήσω για τη σταθερή στήριξη αρχών που τηρεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία – το εκτιμούμε βαθύτατα - μέσω της επανειλημμένης υιοθέτησης ψηφισμάτων και άλλων κειμένων, με τα οποία εκφράζει ποικιλοτρόπως την υποστήριξή της προς τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιχές. Μία ανοιχτή πληγή, απότοκο της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από το 1974.

Σταθερή, βεβαίως, παραμένει και η στήριξη της Κυπριακής Πολιτείας, της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, στις δικές σας προσπάθειες και δράσεις. Μία στήριξη η οποία ξεκινά από την ιδρυτική συμμετοχή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, όπου εκφράζεται στην πράξη, κυρίως με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των αξιότιμων Κυπρίων βουλευτών στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συμμετοχή τους και για τη συλλογική σας δράση.

Ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού και της εκτίμησης της Κύπρου και του λαού της προς εσάς,  να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πάντοτε στο πλευρό σας.

(ΡΜ/ΕΠ/ΣΧ)