Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2023 13:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα, και θεωρώ τιμητική την πρόσκλησή σας, να παρευρεθώ σήμερα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου και να απευθύνω χαιρετισμό, σε μια σημαντική για μένα χρονική στιγμή με την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η παρουσία μου αποτελεί ένδειξη της εκτίμησης τόσο της Κυβέρνησης όσο και εμού προσωπικά για το πολυδιάστατο έργο το οποίο επιτελείτε. Έργο που είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερα σημαντικό και δύσκολο, με πρωταρχικό μέλημα τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης, της συνείδησης, της προοπτικής και της ελπίδας για επιστροφή στα αγαπημένα μας χωριά της Αμμοχώστου, τα οποία κρατούνται παράνομα από την Τουρκία, συνεπεία της βάρβαρης εισβολής του 1974.

Επιπλέον, αναγνωρίζεται η σημαντικότατη δράση σας όσον αφορά τη διαφώτιση και ενημέρωση για το εθνικό μας θέμα, τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενής μας γης αλλά και τη συνέχιση του αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας.

Κύριες και κύριοι,

Έχουν περάσει 48 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και εξακολουθούμε να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της κατοχής. Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου παραβιάζονται κατάφωρα στην Κύπρο. Στα τουρκοκρατούμενα μέρη μας συνεχίζεται ο εποικισμός, η παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών μας και η υβριστική βεβήλωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι πρόσφυγες της Αμμοχώστου, όπως και όλοι οι άλλοι πρόσφυγες του πολύπαθου νησιού μας, ζουν με τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στη γη τους, στους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Το Κυπριακό ήταν ανέκαθεν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η στασιμότητα που παρατηρείται και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Τουρκίας για επίτευξη λύσης, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό να μην υπάρξει ούτε στιγμή εφησυχασμού από τη δική μας πλευρά.

Πρωταρχικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, την απαλλαγή της χώρας μας από στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας.

Η επίλυση του Κυπριακού έχει τεθεί ως μείζον θέμα στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την προσπάθεια αυτή τη στιγμή να εστιάζεται στο να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αγαπητοί,

Ο προσφυγικός κόσμος έχει επωμιστεί τον μεγαλύτερο πόνο και έχει σηκώσει στους ώμους του ένα τεράστιο φορτίο από τις επιπτώσεις που έφερε πίσω της η μαύρη σελίδα της τουρκικής εισβολής. Και είναι για αυτόν τον λόγο που στόχος μας, ως Κυβέρνηση, μέχρι και την επίλυση του Κυπριακού, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πρόσφυγές μας, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και την αξιοπρέπειά τους, όσο αυτό μας μας επιτρέπεται στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας να επιλύσουμε το χρονίζον πρόβλημα που αφορά στην ακαταλληλότητα προσφυγικών οικισμών, σε μια προσπάθειά μας διασφαλίσουμε τόσο μια ασφαλή όσο και μια αξιοπρεπή διαμονή. Παράλληλα, προχωρούμε κατατάσσοντας ψηλά στη λίστα μας την επανεξέταση των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων για τους εκτοπισθέντες, αλλά και της επιδότησης των ενοικίων, με στόχο την εφαρμογή αναθεωρημένων εντός του 2023, ενώ προχωρούμε και με τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και διάθεσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε με αξιοκρατία, διαφάνεια και ισονομία τις ανάγκες των προσφύγων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Προτού ολοκληρώσω, θα ήθελα να αναφέρω πως χαιρετίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, προ της αναλήψεως των καθηκόντων μου, για τις Ενώσεις Κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, Κερύνειας και Λευκωσίας, που αφορούν στη θεσμοθέτηση της παραχώρησης ετήσιας χορηγίας ύψους €25.000 για την κάθε μία Ένωση ξεχωριστά, πρόσθετα από την ετήσια χορηγία προς κάθε μια από τις 137 Κοινότητές μας για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2023, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών που εγκρίθηκε επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, παραχωρείται συνταξιοδοτική αποζημίωση στους πρώην Κοινοτάρχες των κατεχόμενων Κοινοτήτων ίση με το 50% της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι Κοινοτάρχες των ελεύθερων περιοχών. Μια ρύθμιση αξιέπαινη προς όφελος των κοινοταρχών άνω των 60 ετών που δεν είναι εν ενεργεία και που έχουν διατελέσει τουλάχιστον 30 μήνες στο αξίωμα του Κοινοτάρχη.

Σε συνέχεια των πιο πάνω, το κράτος κάλυψε τη συνολική δαπάνη ανέγερσης του παρόντος οικήματος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, προκειμένου τα Κοινοτικά Συμβούλια των 60 κατεχόμενων Κοινοτήτων της Αμμοχώστου να μπορούν να ασκούν οργανωμένα τα καθήκοντά τους και να επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους.

Σας διαβεβαιώνω πως, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημασία που έχετε να επιτελέσετε ως Ενώσεις Κατεχόμενων Κοινοτήτων τόσο στην εξυπηρέτηση του προσφυγικού κόσμου όσο και στην προβολή του εθνικού μας προβλήματος, θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε θετικά στα αιτήματά σας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, για επιχορήγηση εκδηλώσεων, συνεστιάσεων, και λοιπών ενεργειών που στοχεύουν στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων.

Αγαπητοί,

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο, τα μέλη της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια αυτή διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία αποτελεί στην ουσία μια εκδήλωση μνήμης και τιμής.

Με την ευχή όπως αυτή η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου είναι η τελευταία στην προσφυγιά, να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά, εκ μέρους και της Κυβέρνησης, που συνεχίζετε ακούραστα να διατηρείτε άσβεστο τον πόθο της επιστροφής στα πατρογονικά εδάφη. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως, με το σθένος και τον ζήλο που σας διακατέχει, θα συνεχίσετε άοκνα τις προσπάθειές σας να διατηρήσετε ακατάλυτους τους δεσμούς με τη γενέθλια γη, συντηρώντας την αγωνιστική δράση η οποία ενώνει με μεγάλη επιτυχία τον προσφυγικό μας κόσμο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας.

 

(ΕΦυς/ΜΒ)