Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2023 08:59

Ανακοίνωση Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Αποτελεί μια μέρα που πρέπει να θυμίζει στον καθένα και κάθε μια μας ότι ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων πρέπει να είναι καθημερινός σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και του κράτους. Στόχος είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αναδιαμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξάλειψη των διακρίσεων αλλά και την αυστηρή παρακολούθησή του.

Ιδιαίτερα σε θέματα καταδίκης και ποινικοποίησης απαράδεχτων ρατσιστικών συμπεριφορών, η σχετικά πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ποινικές εφέσεις Αρ. 4/2021 Αστυνομία ν. Α.Α. και Αρ. 5/2021 Αστυνομία ν. Λ.Α., αποτελεί ορόσημο στην πάταξη του ρατσισμού, της ρητορικής μίσους, της εκφοράς ρατσιστικού λόγου με δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, και γενικά του ξενοφοβικού λόγου. Αποδεικνύει δε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται πλέον τέτοιου είδους συμπεριφορές και θα αντιμετωπίζονται στο εγγύς μέλλον.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προτροπές εθνικών αλλά και διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και έχει ως στόχο την εφαρμογή τους κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Επίσης, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, ως η αρμόδια υπηρεσία παρακολούθησης και συντονισμού για την υποβολή της εθνικής περιοδικής έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη πάσας Μορφής Φυλετικής Διάκρισης (ICERD), αλλά και την παρουσίασή της ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, προτρέπει κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες να εφαρμόζουν τις συστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής. Παράλληλα, χαιρετίζει τα βήματα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από αυτά, καθώς και την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. 

(ΑΦ/ΣΧ)