Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2023 13:55

Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε το Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό «ΑΚΤΙΔΑ»

Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδευόμενο από εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και της Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό «ΑΚΤΙΔΑ». Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+), με δαπάνη ύψους €1 εκ.ετησίως.

Έχοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που διαγιγνώσκονται με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, την αξία που προσθέτει η έγκαιρη εκπαίδευση δεξιοτήτων και η στήριξη στην κρίσιμη ηλικία μέχρι τα 5 χρόνια του παιδιού, καθώς και την ανάγκη στήριξης και καθοδήγησης των γονέων και άλλων μελών των οικογενειών, σκοπός του Κέντρου είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στήριξη τόσο του παιδιού όσο και της οικογένειάς του. Στόχος είναι το παιδί να αποκτήσει μέγιστες κοινωνικές δεξιότητες, να προετοιμαστεί πριν την ένταξή του στο σχολικό πλαίσιο και η οικογένεια να διατηρήσει τη συνοχή, την ενότητα και την αρμονία της. Οι υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο, σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 6.5.2019 που ενέκρινε και τη λειτουργία του, είναι:

(α) Υπηρεσία ψυχολογικής στήριξης, συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης.

(β) Υπηρεσία κατ’ οίκον εκπαίδευσης και στήριξης προς το παιδί και την οικογένεια στα  πλαίσια έγκαιρης παιδικής παρέμβασης, ειδικά εστιασμένης σε παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

(γ) Υπηρεσία κοινωνικής στήριξης.

Η λειτουργία του Κέντρου ΑΚΤΙΔΑ, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο 2021, έχει ανατεθεί μετά από δημόσιο διαγωνισμό του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σε Ανάδοχο Κοινοπραξία τριών φορέων. Η Κοινοπραξία αποτελείται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίο-Κλινική Λόγου και Ακοής, την Codeca-Center for Social Cohesion Development and Care Ltd και την Social Element-Centre for Social and Human Development Ltd.  Το Κέντρο έχει τη δυνατότητα  να παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε περίπου 300 παιδιά και στις οικογένειες τους Παγκύπρια. Πληροφορίες παρέχονται στο www.aktidacy.org ή στο τηλέφωνο 22270620.

ΜΑΚ/ΣΧ