Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2023 19:29

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κυριότερα σημεία συζήτησης των ‘27’ αποτέλεσαν η προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2023, οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και ο Ετήσιος Διάλογος για το Κράτος Δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαρτίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί των κυριότερων θεμάτων που αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες και πιο συγκεκριμένα, τις εξελίξεις σε σχέση με την Ουκρανία, θέματα ανταγωνιστικότητας, ενέργειας και μετανάστευσης. Σε παρέμβασή του, ο Δρ Κόμπος επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου για στήριξη της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι το θέμα παράκαμψης των κυρώσεων από τρίτες χώρες πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως και με αποφασιστικότητα. Όσον αφορά στα θέματα ενέργειας, σημείωσε πως το υψηλό κόστος ενέργειας είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Κύπρος χαιρετίζει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και προβλεψιμότητας του ενεργειακού κόστους, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης για τη μετανάστευση για την Ανατολική Μεσόγειο, ένα σχέδιο ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο. Καταλήγοντας, ενημέρωσε για την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την πρωτοβουλία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στον ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Δρ Κόμπος είχε σειρά επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi, την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα Elisa Ferreira και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου. Ο Δρ Κόμπος είχε, επίσης, εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola, και συναντήθηκε με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές. 

(ΣΧ)